Vet du vad din Linux-dator egentligen innehåller? Inte. Då kan du göra en grundlig koll med kommandot lshw. Så här går det till.

En dator är för många bara en svart låda, en färdig produkt som bara gör sitt jobb. Men det kan vara spännande att veta vad som egentligen ryms därinne. Kanske man är allmänt nyfiken, eller så finns det ett faktiskt behov när datorn börjar kännas trött och i behov av uppgradering. Att veta vad det är för komponenter som sitter i lådan blir då extra intressant. Dels för att kunna jämföra med andra maskiner, eller så vill man undersöka möjligheterna till uppgradering. Det kanske går att montera en extra minnesmodul och på så vis få fart på datorn?

För att ta reda på vad för komponenter som sitter monterade kan lådan öppnas och delarnas namn avläsas. Detta är dock svårt ibland då det kan vara svårt att se, så denna metod kompletteras lämpligen med någon mjukvara som läser av de beskrivningar som finns lagrade i komponenternas kretsar.

LSHW ger dig full koll

För Linuxanvändare är ett lämpligt program att använda kommandot lshw. Det körs med sudo, och ger mycket detaljerad information om datorns komponenter:

lshw
LSHW ger dig gott om info, men det är inte särskilt överskådligt.

Problemet är bara att det kan kännas som att det är för mycket information, det är inte särskilt överskådligt. En variant är då att köra lshw med parametern -html och pipea utmatningen till en fil:

sudo lshw -html > datorhårdvara.html

Dokumentet kan sedan visas i webbläsaren, där det blir mer överskådligt:

google-chrome datorhårdvara.html

google-chrome datorhårdvara
Dokumentet kan visas i webbläsaren.

Skrollar man ner visas en massa information om datorn och dess komponenter, och troligen får du veta allt du önskat få reda på. Om datorn i alla fall – behöver du veta något i övrigt får vi hänvisa till övriga delar av datormagazin.se, eller den allsmäktiga sökmotorn Google.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här