Hem Artikel Nyheter Apples patentseger skapar oro i Android-lägret

Apples patentseger skapar oro i Android-lägret

0

När domen föll i rättegången mellan Apple och Samsung stod det klart att Samsung får en hård smäll både ekonomiskt och produktstrategiskt. Frågan kvarstår vad detta innebär för företagets framtida produktstrategi.

Apple och Samsung har utmämpat en juridisk kamp sedan våren 2011 där Apple anklagat Samsung för att medvetet kopierat ett antal produkter, sett till både hårdvara och mjukvara. I måndags föll domen och resultatet var inte rolig läsning för Samsung som dömdes att betala över en miljard USD, eller över sju miljarder svenska kronor. Som om detta inte var nog fann juryn att ett flertal av Samsungs produkter inkränktar på Apples patent, något som öppnar för att Apple kan begära att dessa produkter plockas bort från den amerikanska marknaden. Domen har redan fått effekt bland kunderna och amerikanska företaget Gazelle, som låter kunder lämna in teknikprodukter i utbyte mot pengar, rapporterar att antalet inlämnade Samsung-produkter ökat med 50 procent efter domen.

Domen är dock inte enbart negativ för Samsungs del. Flertalet av de patentintrång som gäller mjukvaran i Samsungs telefoner hör operativsystemet Android till och oro för att inkräkta på Apples patent kan nu sprida sig bland andra tillverkare av Android-telefoner. Spekulationer har uppstått om detta kan skifta telefontillverkarnas produktstrategier från Android till den konkurrerande plattformen Windows Phone, som i jämförelse med IOS och Android har en liten del av marknaden i dagsläget. De första produkterna med kommande Windows Phone 8 ska lanseras mot slutet av året och rädsla för patenttvister skulle potentiellt kunna få tillverkare att satsa på Microsofts plattform vars mjukvara och gränssnitt skiljer sig radikalt från både IOS och Android.

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version