Både brusreduceringen och ljudkvaliteten är mycket bra, samma med batteritiden.

Utmarkelse_rek_webb

Efter ett par modeller i lite högre prisklass kommer vi till den första som kostar strax över 1 000 kronor. Det finns flera modeller i Aurvana-serien och detta är en av de enklare.

Hjässbygeln kunde ha varit en aning vidare, för dessa hörlurar kändes lite trånga. När de hade burits en tid fick vi också en tryckande känsla. Detta trots den ganska ringa vikten (174 gram) men det kan bero på bristande vaddering.

Kåpornas vaddering är dock betydligt bättre och passformen runt öronen är mycket bra. Den aningen smala hjässbygeln bidrar nu tillsammans med vadderingen till bra passiv brusreducering. Koppla sedan in den aktiva reduceringen (via ett litet reglage på ena kåpan) och det mesta av omgivningsljudet försvinner. Nu är de inte lika effektiva på att reducera som föregående testprodukt, men de är betydligt bättre än vad vi hade förväntat oss utifrån prislappen.

På insidan av motsatt kåpa gömmer sig utrymme för AAA-batterier, alltså saknas ett integrerat och laddningsbart batteri. Det är emellertid enkelt att byta batterier utan att behöva bråka med några speciella hakar eller liknande som håller fast en lucka. Batteritiden är även mycket bra med hela 38 timmar aktiv brusreducering. Skulle batterierna väl ta slut kan du fortsätta att lyssna på musik eller prata i telefon men utan aktiv brusreducering. Sladden på 1,5 meter har en enklare fjärrkontroll för att sköta samtal eller styra musik, dessvärre utan möjlighet att anpassa volymen.

När vi sedan kommer till ljudkvaliteten kan omdömet enkelt sammanfattas med att det märks att Creative kan ljud. Hörlurarna hanterar musik i alla dess former med glans. Faktiskt är även basen välljudande. Samma upplevde vi när filmvisning stod på testmenyn, där gör sig hörlurarna till och med ännu bättre. Självklart är detta även ett utmärkt val för kommunikation, både ingående och utgående ljud håller toppnivå.

Hörlurarnas allsidighet och ljudkvalitet, i relation till prislappen, får oss att rekommendera dem.

Test: Creative Aurvana ANC
5 / 6 Betyg
För
Mycket bra ljudkvalitet. Brusreducering som inte påverkar musiken. Riktigt trevlig batteritid.
Emot
Saknar stöd för Bluetooth. Känns aningen trånga. Saknar volymjustering på fjärrkontrollen.
Rekommenderas till
Ett par prisvärda, allsidiga hörlurar med bra ljudåtergivning men prova dem innan köp om de ska användas under långa pass.

Tillverkare: Creative, www.creative.com – Cirkapris: 1 205 kr inkl. moms, 964 kr exkl. moms – Brusreduktion: Aktiv – Batteritid: 38 timmar – Impedans: 290 ohm – Känslighet: 100 dB – Frekvensomfång: 20Hz – 20 kHz – Vikt: 174 gram

Sidor:

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här