Microsoft arbetar vidare med sin ”Slack-dödare” Teams. Bland nyheterna finns privata chattrum och en klient för Linux.

Microsoft jobbar stenhårt på att göra Teams till det som Lync, senare Skype för företag, aldrig blev. Integrationen med Outlook ska bli starkare, privata chattrum introduceras och överlag ska Teams integreras hårdare med Microsofts ekosystem, det vill säga det ekosystem som utgör Microsofts molntjänster i form av Office 365. Teams kan som bekant inte köras lokalt på egen infrastruktur, något Microsoft gärna påminner alla de kunder om som kör en egen Skype för företag-server lokalt. Microsoft påminner gärna också om att Skype för företag slutar få uppdateringar och support under våren år 2023 varför de som trivs finfint i Microsofts ekosystem vackert får flytta in i molnet vare sig de vill det eller inte.

En trevlig nyhet i allt detta är att Microsoft inom kort kommer släppa en Teams-klient för Linux. Detta är inte så underligt egentligen då klientversionerna för både Windows och Macos är skrivna i ramverket Electron vilket möjliggör en hyfsat enkel portering till Linux. Även om nackdelarna med Electron, om man exempelvis ser till hur stora resurser som krävs för varje applikation skriven i detta ramverk, så är fördelarna desto större. Linuxversionen av Teams-klienten ska ha samma funktioner som sin motsvarighet på Windows och Macos med stöd för textbaserade diskussioner och röstsamtal.

Teams-klienten för Linux kommer släppas i en förhandsversion (även kallad betaversion för de som minns det begreppet) senare i år.

Microsoft har utöver detta meddelat att de också kommer släppa sin ny-gamla webbläsare Edge för Linux. Då den nya generationens Edge-webbläsare baseras på Googles Chromium-motor, som redan finns för en rad plattformar, kommer detta kanske inte som en total överraskning. Edge kommer när Linux-versionen släppts finnas på Linux, Windows, Macos, Android och IOS.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här