Nu kan du styra luftvärmepumpen i hemmet via Homekit. Tillverkaren Tado har infört stöd för Apples smarta hem-lösning i sin senaste Smart AC Control, kallad V3+.

Den nya enheten ska fungera med merparten av alla AC-modeller och luftvärmepumpar på marknaden, förutsatt att de har en fjärrkontroll med display som kan visa aktuell temperatur. V3+ gör det alltså möjligt att hantera enheter på distans över Wi-Fi. Kommunikationen mellan V3+ och AC/luftvärmepump sker via IR.

– Den är lätt att installera på några minuter, enkel att använda och den smälter in väl i alla hem, säger Christian Deilmann, grundare och produktchef på Tado.

Precis som i den föregående versionen har Smart AC Control stöd för Amazon Alexa, men man kan också hantera den fristående via företagets mobilapplikation. Även den uppdateras i samband med lanseringen av V3+.

Prenumeration för enklare hantering

V3+ kan bland annat detektera om du är hemma eller ej eller om ett fönster eller en dörr öppnas. För att göra produkten så ”självgående” som möjligt krävs dock en prenumeration. För 30 kronor per månad, eller knappa 270 kronor per år, får du tillgång till Tados Auto-Assist Skill-tjänst som ska justera inställningarna på din AC eller värmepump automatiskt.

Läs också: Nu kan du styra värmepumpen via Homekit
Test: Eve Energy Strip

Förhoppningsvis kan du dock skapa den typen av automatiseringar på egen hand via Homekit och på så sätt spara några kronor. Exakt vilka fördelar prenumerationen ger jämfört med att hantera inställningarna på egen hand återkommer vi till så snart vi har testat enheten.

Smart AC Control V3+ kostar cirka 1200 kronor. I ungefär samma prisklass hittar vi konkurrerande produkter med liknande funktioner. Bland annat Sensibo Sky och Ambi climate, båda kostar cirka 1500 kronor. De saknar dock Homekit-stöd i skrivande stund.

Annons: Handla Tado-prylar hos Webhallen

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här