Utmarkelse toppklass webbVi möter våren med ett par väldesignade hörlurar på skallen. De är trådlösa, men Master & Dynamic MW60 låter ändå alldeles underbart. Vi lovar.

Master & Dynamic MW60 är företagets vassaste ”över öronen”-hörlurar. De bjuder på massor av lyx och musikalitet. Alla som menar att Bluetooth per definition inte kan leverera ljud i hög kvalitet bör åtminstone testa MW60.

Jag har visserligen anammat den trådlösa tekniken sedan länge och gladeligen offrat lite av ljudkvaliteten till förmån för bekvämligheten att bli av med ytterligare en sladd här i livet. Nu tror jag inte att jag behöver kompromissa mer. Rent ljudmässigt alltså.

Nej, med MW60 är det funktioner som aktiv brusreducering, ANC, en applikation för att hantera hörlurarna och en väldig massa pengar man offrar. Men du får igen det i form av en varm härlig ljudbild som helt klart är i toppklass. MW60 är inte rädda för att gå på djupet, men basen används aldrig för att dölja tillkortakommanden på högre frekvenser. Mellanregistret är varmt och mysigt och i toppen är det hyfsat krispigt utan att kännas vasst och skrikigt. Lurarna är riktiga allätare.

Som MH40 men utan sladd

Master & Dynamic MW60 kan ses som en uppgradering från företagets sladdförsedda MH40. Båda är riktigt snygga, men där MH40 fullkomligt skriker retro (och säkert skrämmer bort lika många kunder som de lockar) är MW60 mer sobert designade.

När du plockar ut dem ur det medföljande tygfodralet och fäller ut kåporna möts du av ett förtroendeingivande klick.

Inte nog med att hörlurarna ser bra ut, både huvudbågen, gångjärnen och rören som låter dig justera storleken är oerhört gedigna. Hörlurarna går att vika ihop och tar inte speciellt stor plats i packningen.

När du plockar ut dem ur det medföljande tygfodralet och fäller ut kåporna möts du av ett förtroendeingivande klick. Och justeringen i höjdled är trög – på ett bra sätt.

Enkelt att byta kåpor

De lammskinnsklädda kåporna sitter fast med magneter och är enkla att byta ut. Även huvudbygeln är klädd i skinn. Exklusivt så det förslår alltså, men ingenting för dig som undviker läderprodukter.

Även om MW60 ser förhållandevis nätta ut är de ganska tunga. Kåporna är, som väl är, bekväma och isolerar dig riktigt bra från omvärlden.

I huvudstaden har temperaturen inte sprungit iväg över 15-graderstrecket ännu, och då är de en perfekt huvudbonad. I sommarvärmen känns dock risken för svettiga öron överhängande.

Huvudbågen är en ganska tunn historia. Det gör att jag behöver justera lurarna på skallen efter någon halvtimmes lyssnande, men riktigt obekvämt blir det aldrig. Batteritiden uppges ligga på 16 timmar, vilket stämmer ganska bra med verkligheten. De laddas via Micro-USB.

Skönt med riktiga knappar

På utsidan av kåporna hittar vi riktiga knappar för hantering av musik och samtal. Det gillar jag. Många konkurrenter kräver pek och svep och pickande och pockande för att kontrollera uppspelningen. Än så länge har jag inte testat någon ”touch”-modell som inte misstar en hög jackkrage för en pekning med jämna mellanrum. Här slipper du det problemet.

LÄS OCKSÅ – Test: Master & Dynamic MW07

Det finns även en knapp för att slå på/av hörlurarna samt göra dem redo för att anslutas till en Bluetooth-enhet. Du kan para ihop två åt gången och när det är dags att koppla in en tredje går det alltså förhållandevis snabbt. Boses lösning i företagets QC35-lurar är dock ännu enklare (vippa på knappen för att hoppa till nästa enhet i listan), och jag förstår inte varför konkurrenterna inte snor idén rakt av.

Får problem som alla andra

Master & Dynamic skryter vitt och brett  om lurarnas trådlösa räckvidd. De har  nämligen en specialgjord aluminiumantenn i kåporna som de beskriver som ”bäst i klassen”. Och visst, räckvidden är klart godkänd, men precis som alla andra trådlösa lurar jag använt hemma på en specifik ”problemplats” i tv-soffan händer det att jag drabbas av störningar. I övriga lägenheten och ute i verkligheten fungerar det dock utan några som helst problem.

Ljudkvaliteten vid samtal är för övrigt helt okej, ute som inne.

Eftersom Master & Dynamic fokuserat på vasst ljud snarare än flådiga funktioner kommer de aldrig att kunna bli hörlurarna som fungerar i alla sammanhang. På flyget är aktiv brusreducering viktigare än vasst ljud. Åtminstone för mig.

Men om du kan leva utan ANC och vill ge dig en dyr, fin, välljudande present som förhoppningsvis håller många, många år – ja, då kan Master & Dynamic MW60 vara något för dig.

Och förresten. De går att använda med sladd också.

Av Anders Öhman

Master & Dynamic MW60
5 / 6 Betyg
För
Härlig ljudkvalitet, bra byggkvalitet. Lyxiga.
Emot
Priset. Relativt tunga. Saknar aktiv brusreducering.
Rekommenderas till
Musikälskare som värdesätter hörlurar tillverkade i hög kvalitet och som vågar lämna sladden hemma.
  • Tillverkare: Master & Dynamic, www.masterdynamic.com
  • Pris: 5 300 kr inkl. moms, 4 240 exkl. moms
  • Batteritid: 16 t
  • Bluetooth: Version 4.1, APTX
  • Frekvensomfång: 5-25 000 hertz
  • Analog ingång: 3,5 mm
  • Laddning: Micro-USB
  • Impedans: 32 ohm
  • Högtalarelement: 45 mm
  • Vikt: 345 g
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här