Vi lyssnar på Master & Dynamics första ”true wireless”-hörlurar MW07 och blir helt lyriska. Men ganska snart tystnar musiken.

Master & Dynamic MW07 osar kvalitet och låter fantastiskt. Och skam vore det väl annars, hörlurarna kostar cirka 3 300 kronor.

Öronsnäckorna är både mindre och snyggare än man kan tro av de officiella produktbilderna och konstruktionen känns gedigen, trots att varje propp endast väger nio gram. Utsidan är tillverkad av ”handgjord acetat” och propparna säljs i fyra olika kulörer. Varje par är unikt i både färgton och mönster.

Men hur låter de då? Jo, fullkomligt strålande. De spelar lätt och luftigt och bjuder på en rumskänsla utan dess like

Den trådlösa räckvidden mellan lurarna och din telefon, eller vad du nu använder för enhet, är klart godkänd och inomhus kan jag använda dem i hela lägenheten utan att ta med mig mobilen. Mikrofonerna är också helt okej både inomhus och utomhus i lättare blåst.

Men hur låter de då? Jo, fullkomligt strålande. De spelar lätt och luftigt och bjuder på en rumskänsla utan dess like. När vi lyssnar på akustiska jazzlåtar från exempelvis Esbjörn Svensson Trio är separationen mellan instrumenten fenomenal. Sluter du ögonen kan du dessutom placera var på scenen de enskilda musikerna står eller sitter när de spelar. Åtminstone känns det så.

Bland de bästa i klassen

En förklaring kan vara att propparna inte sitter lika tight som många andra modeller. Personligen föredrar jag det, även om det innebär att världen utanför läcker in en del.

När vi lassar på mer bastunga alster blir skillnaden mellan Master & Dynamics lurar och billigare alternativ inte riktigt lika stor, men även här är ljudkvaliteten märkbart bättre. Master & Dynamics MW07 är bland de trevligaste propparna av det här slaget jag prövat, och det gäller oavsett om du ökar volymen till max eller nöjer dig med lite skön musik i bakgrunden.

Master & Dynamic MW07 är enkla att få på plats och sitter bra

Bra ljud i all ära, men minst lika viktigt när det gäller in ear-proppar är givetvis passformen. Och då menar jag inte bara att de ska sitta bekvämt och säkert på plats så att de inte ramlar ur öronen, de måste även sitta rätt för att verkligen göra sig själva rättvisa. Bragis och vissa av Jabras proppar måste man (eller åtminstone undertecknad) vara oerhört noga med hur man placerar i öronen för att de ska låta så bra som de faktiskt kan.

LÄS OCKSÅ
Test: Sennheiser True wireless 2
Test: Huawei Freebuds 3i

Master & Dynamics MW07 vrider jag in i hörselgången snabbt och enkelt med ett perfekt resultat varje gång. Propparna sitter riktigt bra i mina öron och de enda som slår dem på fingrarna av alla jag testat är Bose QC20 med de karaktäristiska vingarna. (Bose kallar dem Stayhear, Master & Dynamic har döpt sin lite mer diskreta lösning till Fit wings.)

Kort batteritid

Tack vare passformen och den låga vikten kan man antagligen använda MW07-hörlurarna under flera timmar i sträck utan att det blir alltför påfrestande. Vi säger antagligen, eftersom batterierna inte ger oss möjlighet att testa mer än drygt tre timmar åt gången, sedan måste vi placera dem i det silvriga laddningsetuiet och tanka dem. Om batteriet är underdimensionerat eller om det är de rejäla elementen på 10 millimeter som är orsaken låter jag vara osagt, klart är i alla fall att proppar av det här slaget inte är dina bästa kompisar under längre resor eller ens en arbetsdag. Du kan i och för sig ladda dem i etuiet under lunchen, men räkna med att låta dem tanka under 1,5 timme för att de ska hinna fyllas till 100 procent. (På 45 minuters laddning får du 1,5 timmes speltid.)

Locket har ett starkt magnetfäste och man behöver aldrig vara rädd för att det ska öppnas av misstag. Och det är tur, för själva propparna ligger ganska löst inuti

Med stöd av den lilla metallasken får du en speltid om 14 timmar. Etuiet laddas via USB C och det har tre små lampor på framsidan som diskret indikerar laddningsnivån i både låda och hörlurar. Ytan på asken är blank och drar till sig fingeravtryck likt en spegel, så pedanter gör bäst i att ha putsduken redo, eller använda den medföljande lilla tygpåsen.

Propparna ligger löst i asken

Locket har ett starkt magnetfäste och man behöver aldrig vara rädd för att det ska öppnas av misstag. Och det är tur, för själva propparna ligger ganska löst inuti så om du är oförsiktig när du öppnar locket finns det risk för att dyrgriparna trillar ur. Även om det är bra ljudkvalitet man är ute efter i första hand när man investerar i en produkt av den här typen förväntar jag mig bättre finish för pengarna.

Det är enkelt att skriva en ganska lång lista över förbättringar som bör göras inför kommande true wireless-hörlurar från Master & Dynamic. Ingen av punkterna handlar dock om kvaliteten på vare sig propparna i sig eller vad de erbjuder i musikväg, och det är ju trots allt det som är viktigast.

Av Anders Öhman

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Master & Dynamic MW07
5 / 6 Betyg
För
Härlig öppen ljudbild. Lätta. Sitter bra och säkert i öronen.
Emot
Högt pris, kort batteritid, kan endast paras med en enhet åt gången. Risk för att propparna trillar ur lådan.
Rekommenderas till
Musikälskare som aldrig lyssnar mer än 3,5 timmar åt gången.

Tillverkare: Master & Dynamic, www.masterdynamic.eu

Cirkapris: 3 300 kr inkl. moms, 2 640 kr inkl. moms

Element: 10 mm Beryllium driver

Tid till  full laddning: 1,5 timme

Batteritid hörlurar: 3,5 timmar

Batteritid etui: 10,5 timmar

Mikrofon: MEMS, Omni-directional

Bluetooth: 4.2, aptX

Läs också:

Test: Apple Airpods
Test: Jabra Elite 65t och Elite Sport
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här