lördag, september 24, 2022

Historien om Datormagazin

Datormagazin är en tidning med anor. I sin nuvarande form har den funnits i närmare 20 år, men namnet är äldre. Här har du historien, som vi ser den.

DMZ nr 1
Det första numret av ”nya” Datormagazin.

Datormagazins historia

År 2000 skapades tidningen Datormagazin på Medströms Dataförlag i Växjö. Tidningen var ett resultat en sammanslagning av tidningarna PC Extra och PC Plus. Redaktionerna på de båda titlarna fortsatte att jobba med Datormagazin från de två kontoret – ett i Växjö och ett i Stockholm. Tiden gick, redaktionen flyttades helt upp till Stockholm och sedemera slogs Medströms Dataförlag ihop med ett antal andra förlag och blev den svenska delen av norska Hjemmet Mortensen. Fram till hösten 2015 ägdes Datormagazin av Egmont Publishing och redaktionen delade lokaler med ett 20-tal andra specialintressetidningar, bland andra Body MagazineClassic Motor, spelsajten FZ.seKingPraktiskt båtägande och PC Gamer. Sedan slutet av 2015 drivs Datormagazin i ny regi under Omsoc Publishing, ett förlag som startades av tidningens chefredaktör, Anders Öhman, efter det att Egmont valt att avsluta utgivningen av tidningen. Under våren 2020 avslutades utgivningen av papperstidningen och ett samarbete med Square Publishing inleddes. Det innebar bland annat att Datormagazins prenumeranter fick tidningen Kamera & Bild eller tidningen Mobil och en miniversion av Datormagazin som trycks i respektive tidning.

DMZ – gamla Datormagazin

DMZ nr 1 originalet
Första numret av gamla DMZ.

Datormagazin, även kallad DMZ, är som sagt en tidning med anor och det är många som känner igen namnet från 80-talets tidning om främst Commodore 64, Amiga och Atari. Tidningens undertitel var också ”oberoende facktidning för Commodore-datorer”.

Det recenserades spel, testades tillbehör till Commodore-datorer, anordnades programmeringstävlningar och diskuterades datorspelsvåld – bland mycket annat.

Chefredaktör för och grundare av DMZ var Christer Rindeblad och det första numret såg dagens ljus redan 1986. Så här skrev Christer i sin första ledare i Datormagazin nummer 1-1986:

”Modelltågsfantaster, joggare, videogluttare och lastbilschaffisar har ju alla egna tidningar. Så varför ska inte vi, ca 80.000 – 100.000 ägare av Commodore-datorer, få läsa om sådant som intresserar oss? Självfallet ska vi få det. Och därför är vi här. Sveriges första oberoende nyhetstidning för alla som har en C64 eller C128 (och inom en snar framtid också Amiga).”

1995 hade intresset för Commodores datorer minskat kraftigt och tidningen försvann från tidningshyllorna.

Bland de namnkunniga redaktörer som skrev i DMZ kan, utöver Christer, nämnas Göran Fröjhd som senare startade spelsajten FZ.se, Anders Reuterswärd som idag är vår Windowsexpert samt Pontus Enhörning, radioprofil och ståuppkomiker.

Datormagazin.se

Faktum är att vår uppkopplade historia är äldre än tidningen. Grunden till den ursprungliga tidningen Datormagazin lades i BBS-systemens förtrollade värld. Under senare delen av DMZ:s historia fanns en aktiv BBS i tidningens namn, som levde och frodades in på mitten av 90-talet. I slutet av 80-talet var redaktionen också ansluten till internets föregångare, Arpanet

Webbplatsen Datormagazin.se lanserades i samband med att nya Datormagazin kom ut, i slutet av år 2000. Sedan dess har vår webb förändrats och utvecklats i flera steg.

webben2000
Datormagazin.se anno 2000.

Det första utseendet levde kvar fram till hösten 2004 och sedan dess har formen ändrats ytterligare flera gånger innan den fick dagens utseende.

Inte bara utseendet har förändrats under åren. Även plattformarna som webbplatsen körts på har förändrats, från mer eller mindre hemmaknackad PHP och Perl, via JSP och Oracle-databaser till dagens WordPress-lösning. Fram till mars 2016 drevs Datormagazin.se av samma plattform som FZ.se (under Egmont Publishing) – det internt utvecklade systemet Enterprise på Linux med Apache, MySQL och PHP.

Migrering till WordPress

Efter flytten från Egmont migrerades den gamla webbplatsen till WordPress av tidningens medarbetare Andreas Bergström, som även passade på att skriva en artikelserie i tre delar om sitt arbete.

Samarbete med GleSYS

I början av 2019 inledde Datormagazin ett samarbete med svenska GleSYS som numera tar hand om driften av webbplatsen. Det tog några veckor innan allt var på plats och trimmats in, men sedan dess har både hastighet och upptid på www.datormagazin.se ökat markant jämfört med tidigare.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.
wp Byline Anders
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.
wp Byline Wahlqvist wp
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.
wp Byline Reutersward
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Övriga medarbetare

Förutom den fasta redaktionen har Datormagazin en stor mängd duktiga frilansskribenter som skriver artiklar inom sina specialområden. Vill du komma i kontakt med någon av dem? Skicka ett meddelande till redaktionen@datormagazin.se, så förmedlar vi kontakten direkt med skribenten.