fredag, maj 27, 2022

DMZ-RIGGEN

Vi dammsuger landets nätbutiker efter bra och prisvärda komponenter och visar hur mycket dator du får för cirka 10 000 kronor. Här är en behändig inköpslista för dig som är sugen på att bygga ett nytt kompetent system, eller uppgradera ditt befintliga.
UPPDATERAD: 2022-04-23

Chassi

Corsair Carbide 175R RGB Black

649 kr
Corsair Carbide 175R RGB är ett ATX-chassi med en strömlinjeformad design och en sidopanel i härdat glas. På insidan finns en medföljande RGB-fläkt vilken kan kompletteras med såväl flera fläktar som radiatorer. Vi får även en RGB-upplyst Corsair-logga på fronten som helt klart ger en extra touch åt ett redan snyggt chassi. Modellen stöder moderkort på upp till ATX-format och har 160 millimeters fri plats för CPU-kylare och klarar även 330 millimeter långa grafikkort. Kort och gått får vi mycket kvalitet för pengarna.

Processor

Intel Core i5-12600K

3 099 kr
Intels tolfte generations processorer är den största uppdateringen Intel gjort på flera år och med mellanmodellen i5 12600K når vi en perfekt balas mellan pris och prestanda. Processorn bjuder på totalt tio kärnor och sexton trådar med en maximal boostfrekvens på 4,9 gigahertz men som tack var sin K-märkning kan överklockas över samtliga kärnor till en frekvens som på vår plattform ligger på 5 gigahertz över samtliga prestandakärnor simultant. Modellen har en grund i en sju nanometers tillverkningsprocess och har 20 megabyte smartcache vilken kompletteras med 9,5 megabyte L2-cache. Värt att notera är att för att dra full nytta av denna processor så behöver systemet byggas kring Windows 11.
Inköpslista

Summa

10 589kr
Priserna är hämtade från större nätbutiker via olika prisjämförelsesajter under produktionen av respektive utgåva av Datormagazin.
  • Corsair Carbide 175R RGB Black
  • Intel Core i5-12600K
  • ASUS PRIME Z690-P WiFi DDR4
  • ASUS Cerberus GeForce GTX 1050 Ti OC Edition 4 GB
  • Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 3200 MHz
  • Cooler Master MWE Gold 550 Full modular
  • Samsung 980 PRO 500 GB

DMZ-RIGGEN
– GAMING

Ska du bygga en ny speldator? Kolla in vår gamingrigg, den är fylld med vassa komponenter som vi vet funkar bra tillsammans. Hur vi kan vara säkra på det? Vi har byggt systemet och testat det, så klart! Lycka till med ditt bygge!

Guide
– Bygg en egen dator

Vi visar hur du pusslar ihop komponenterna till ett komplett system.

Internminne

Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 3 200 MHz

869 kr
Corsairs klassiska Vengeance RGB Pro-serie ger oss ett väl kylt minne som i kitt om dubbla åttagigabytes-moduler körs i 3 200 megahertz vid CAS 16. Minnet är extremt stabilt och är en perfekt kombination för att överklocka processorn. I grundutförande körs detta minne i 1,35 volt men kan även ställas ned till 1,2 volt mot en lägre frekvens. I toppen finns en snygg RGB-belysning som synkroniseras med moderkort och eventuella ljusslingor

Grafikkort

Asus Cerberus GeForce GTX 1050 Ti OC Edition 4 GB

2 075 kr
I samband med att vi tar ett större omtag om riggen med fokus på beräkningskapacitet och högre processor samt iGPU-kraft i kombination med fortsatt höga priser på grafikkort så väljer vi att kliva ner i grafikprestanda, sett till spelande. Vi lyfter här ett kort som vi under lång tid klassat som ett av de bästa ingångskorten i form av Asus 1050 TI Cerberus. Vi får här fyra gigabyte GDDR 5 och tre grafikutgångar i form av en Displayport, en DVI och en HDMI för en multiskärmsuppsättning. En stor fördel med detta kort är att det tar all ström direkt från PCIe-porten och med stöd för både Nvidia 3D vision, G-Sync och Adaptiv V-Sync samt GPU Boost 2 får vi ett kort som passar för alla tänkbara kontorsarbeten men som även fungerar till grundläggande bild- och filmredigering samt mer casual gaming. En intressanta sidoeffekt av detta val är att vi kan använda moderkortets Gen 5-plats för ett expansionskort för Gen 5 baserade M.2-enheter för extrem diskprestanda.
 

pris presenteras i samarbete med PriceRunner

 

Moderkort

ASUS PRIME Z690-P WiFi DDR4

2 199 kr
Efter att vi blivit extremt imponerade av potentialen i Intels tolfte generations processorer så väljer vi nu att växla upp till ett moderkort som har stöd för den nya sockeln och detta i form av Asus Prime Z690-P WiFi DDR4 vilket är en sund kompromiss sett till pris och att vi kan behålla tidigare DDR4-minnen vilka är billigare jämfört med DDR5. Kortet erbjuder en mycket effektiv kylning, en PCIe Gen 5 x16-plats och ytterligare totalt fyra expansionsplatser vilket ger oss en hög flexibilitet. Till detta får vi fyra DDR4-minnesbanker som är extremt tacksamma sett till överklockning. Vi får dessutom både senaste Wi-Fi 6 och 2,5 gigs LAN-port. Tack vare Asus smarta AI-baserade överklockning vet vi dessutom att vi får ut bästa processorprestanda över både prestanda- och effektiva kärnor. Kort och gott ett grymt trevligt moderkort som är en bra bas för en prisvärd arbetsrigg.

Lagring

Samsung 980 PRO 500 GB

1 099 kr
För att kunna behålla prisnivån (något så när) men ändå kliva upp och dra full nytta av PCIe Gen4-kraften går vi över till Samsungs senaste 980 Pro M.2-enhet med en kapacitet på 500 gigabyte. Denna disk har en hög prestanda med läshastighet på 6 900 MB/s och skrivprestanda på cirka 5 000 MB/s. Disken toppar dessutom med upp mot en miljon IOPS vid skrivning. Till detta får vi det avancerade optimeringsverktyget Samsung Magician som ger oss full koll på disken.

Nätaggregat

Cooler Master MWE Gold 550 Full modular

599 kr
Med lägre strömkrav från framför allt grafikkortet kan vi faktiskt kliva ner lite i Watt, men upp i driftsäkerhet och stabilitet. Detta nätaggregat är 80 Plus Gold-certifierat vilket ger en konstant 90-procentig effektivitet som tack vare effektiv kylning och premiumkomponenter ger både låga temperaturer och tyst drift. Aggregatet är dessutom helt modulärt vilket innebär att du bara behöver ansluta de kablar du verkligen använder.
 

i samarbete med PriceRunner

 

Tänk på att …

Vi har både byggt och testat samtliga versioner av DMZ-Riggen som vi tipsar om, men kan tyvärr inte ta ansvar för just ditt bygge. Om något strular får du mer än gärna ställa en fråga till Experten.

Kolla in aktuella priser på Pricerunner

 

i samarbete med PriceRunner

OBS! Dubbelkontrollera alltid produkterna i prislistan, så att de motsvarar komponenterna som listas i riggen.

DMZ rekommenderar

Uppdaterade ultralätta bärbara och ett alltmer komplett ekosystem Trots att det inte ens gått ett år sedan första generationens Galaxy Book Pro och Galaxy Book Pro 360 lanserades så har nu Samsung uppdaterar sina både toppmodeller till en andra generation...
Ett högpresterande PSU med imponerade kapacitet, hög stabilitet men allt för trist yttre Nzxt har nyligen uppdaterat sin PSU serie, kallad C-serien med fullt modulära aggregat som dessutom sträcker sig upp till 1000 watts kapacitet. Modellerna sträcker sig från 650...
Med SN770 hittar Western Digital den perfekta balansen mellan pris och prestanda   En av 2021 års bästa M2 enheter kom från Wester Digital i form av SN850, en disk som även legat som stomme i vår gamingrigg sedan augusti samma...
Mekanisk tangentbordsperfektion i minimalt format För ungefär ett år sedan testade vi Mountains första modulära tangentbord Everest Max, ett tangentbord som på flera punkter innebar ett nytt innovativt sätt att bygga tangentbord. Nu har vi uppföljaren i våra händer, och...
En ergonomisk mus för små till medelstora händer Logitech erbjuder ett brett utbud av ergonomiska inmatningsenheter både i form av tangentbord och möss vilka går under samlingsnamnet Ergo produkter. När det gäller den senare så erbjuder företaget både möss som...
zmarta