DMZ-riggen

t?a=1623255952&as=1259417430&t=1&tk=1&i=1

Chassi

Corsair Carbide 175R RGB är ett ATX-chassi med en strömlinjeformad design och en sidopanel i härdat glas. På insidan finns en medföljande RGB-fläkt vilken kan kompletteras med såväl flera  fläktar som radiatorer. Vi får även en RGB-upplyst Corsair-logga på fronten som helt klart ger en extra touch åt ett redan snyggt chassi. Modellen stöder moderkort på upp till ATX-format och har 160 millimeters fri plats för CPU-kylare och klarar även 330 millimeter långa grafikkort. Kort och gått får vi mycket kvalitet för pengarna.

Cirkapris: 899 kr

Efter att vi blivit extremt imponerade av potentialen i Intels tolfte generations processorer så väljer vi nu att växla upp till ett moderkort som har stöd för den nya sockeln och detta i form av Asus Prime Z690-P WiFi DDR4 vilket är en sund kompromiss sett till pris och att vi kan behålla tidigare DDR4-minnen vilka är billigare jämfört med DDR5. Kortet erbjuder en mycket effektiv kylning, en PCIe Gen5 x16-plats och ytterligare totalt fyra expansionsplatser vilket ger oss en hög flexibilitet. Till detta får vi fyra DDR4-minnesbanker som är extremt tacksamma sett till överklockning. Vi får dessutom både senaste Wi-Fi 6 och 2,5 gigs LAN-port.

Tack vare Asus smarta, AI-baserade, överklockning vet vi dessutom att vi får ut bästa processorprestanda över både prestanda- och effektiva kärnor. Kort och gott ett grymt trevligt moderkort som är en bra bas för en prisvärd arbetsrigg.

Cirkapris: 2 199 kr

Intels tolfte generations processorer är den största uppdateringen Intel gjort på flera år och med mellanmodellen i5 12600K når vi en perfekt balans mellan pris och prestanda. Processorn bjuder på tio kärnor och 16 trådar med en maximal boostfrekvens på 4,9 gigahertz, men som tack var sin K-märkning kan överklockas över samtliga kärnor. Värt att notera är att för att dra full nytta av denna processor behöver systemet byggas kring Windows 11.

Cirkapris: 3 199 kr

Corsairs klassiska Vengeance RGB Pro-serie ger oss ett väl kylt minne som i kitt om dubbla åttagigabytes-moduler körs i 3 200 megahertz vid CAS 16. Minnet är extremt stabilt och är en perfekt kombination för att överklocka processorn. 

I grundutförande körs detta minne i 1,35 volt men kan även ställas ned till 1,2 volt mot en lägre frekvens. I toppen finns en snygg RGB-belysning som synkroniseras med moderkort och eventuella ljusslingor.

Vi kliver ner något i grafikprestanda, sett till spelande, och lyfter här fram ett ett av de bästa ingångskorten. Vi får fyra gigabyte GDDR 5-minne och tre grafikutgångar (DP, DVI och HDMI). En stor fördel är att kortet tar all ström direkt från PCIe-porten. Grafikkortet passar för alla kontorsarbeten men fungerar även till grundläggande bild- och filmredigering samt lite spelande. En intressant sidoeffekt är att vi kan använda moderkortets Gen 5-plats för ett expansionskort för Gen 5-baserade M.2-enheter för extrem diskprestanda.

Cirkapris: 1 895 kr

För att kunna behålla prisnivån (något så när) men ändå kliva upp och dra full nytta av PCIe Gen4-kraften går vi över till Samsungs senaste 980 Pro M.2-enhet med en kapacitet på 500 gigabyte. Denna disk har en hög prestanda med läshastighet på 6 900 MB/s  och skrivprestanda på cirka 5 000 MB/s. 

Disken toppar dessutom med upp mot en miljon IOPS vid skrivning. Till detta får vi det avancerade optimeringsverktyget Samsung Magician som ger oss full koll på disken.

Cirkapris: 1 019 kr

Med lägre strömkrav från framför allt grafik-kortet kan vi faktiskt kliva ner lite i Watt, men upp i driftsäkerhet och stabilitet. 

Detta nätaggregat är 80 Plus Gold-certifierat vilket ger en konstant 90-procentig effektivitet som tack vare effektiv kylning och premiumkomponenter ger både låga temperaturer och tyst drift. Aggregatet är dessutom helt modulärt vilket innebär att du bara behöver ansluta de kablar du verkligen använder.

Cirkapris: 599 kr