Tillbaka
Nästa

Cooler Master Masterair MA624 Stealth

Vi testar Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB. Två grymma kylare för helt olika ändamål. Vi börjar med den förstnämnda.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Cooler Master har många olika typer produkter i sin portfölj, några av dem är effektiva kyllösningar för alla typer av system och plattformar. Men olika riggar kräver olika typer av kylning. Ibland bygger vi ett system med glasdörrar som ska synas och visuellt imponera medan vi i andra fall vill fokusera på rå prestanda och maximal kyleffekt med minimal ljudnivå. Vi har denna gång testat två nya kylare med just dessa, faktiskt ganska olika, grundförutsättningarna.

Med möjlighet till förbättring

Vi börjar med att titta på den lite större Cooler Master Masterair MA624 Stealth. Detta är en massiv processorkylare som mäter hela 144,9 x 153,2 x 160 millimeter och som väger förhållandevis mycket – 1,62 kilo. Det ställer lite högre krav på både moderkort och chassi sett till stabilitet och belastning jämfört med mer standardiserade modeller.

Hela kylaren är konstruerad i en mattsvart beläggning vilket även omfattar ett överliggande lock som ger enheten ett stilrent utseende.

LÄS OCKSÅ
Test: MSI MPG Coreliquid K360

I grunden hittar vi en fyrkantig kontaktyta mot processorn. Genom denna löper sex värmeavledningsrör vilka viks ut på respektive sida och fäster i två torn med kylflänsar. Mellan dessa båda torn placeras enhetens ena 140 millimeters så kallade Sickleflow-fläkt. Placeringen gör att den är helt dold.

Cooler Master Masterair MA624 Stealth
Masterair MA624 Stealth har en bas i en kopparplatta med sex värmeavledningsrör.

Till detta får vi ytterligare en 140 millimeters Sickleflow-fläkt som vi kan placera på valfri sida för en effektiv ”push-pull-konfiguration”. Skulle vi ha en rigg med lite högre minnesbanker kan vi byta ut denna mot den medföljande fläkten på 120 millimeter, som i detta läge ger oss högre spelrum utan att direkt inverka på kylprestandan, mer om det nedan.

Låter en aning för mycket vid full belasning

Skulle vi vilja, och är lite fingerfärdiga, går det även att använda samtliga tre fläktar, förutsatt att chassit har tillräckligt med utrymme, vilket i detta fall ger oss en än bättre balans mellan kylprestanda och ljudnivå. För tyvärr måste vi konstatera att de medföljande fläktarna är relativt högljudda under maximal belastning. Genom att använda alla tre lyckas vi faktiskt sänka ljudnivån ett par decibel vilket gör en stor skillnad.

Kylaren har stöd för de flesta modernare socklar som Intels LGA 2066/2011-v3 / 2011 /1200/ 1366/ 1156/ 1155/ 1151/ 1150 och AMDs AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1. Installationen av kylaren, oavsett sockel, är extremt enkel där Cooler Master har tagit fram en ny smart lösning där skruvarna som fäster själva kylblocket i den bottenplatta som medföljer, sker med hjälp av två långa skruvar som går via kylfenorna.

MA624 Stealth – sida
Masterair MA624 Stealth fästs i en underliggande ”bracket” med hjälp av två långa skruvar som går genom kylfenorna för enklast möjliga installation.

Vi får även med en splitter som gör att båda fläktar ansluts till en (1) CPU-kontakt på moderkortet. Den externa fläkten, om vi nu får säga så om den som placeras på kylarens yttre sida, monteras mycket enkelt med ett speciellt plastbaserat fäste som är både snyggare och enklare att jobba med jämfört med alternativa metallstänger som vissa tillverkare använder. Dessvärre är lösningen inte lika perfekt när vi använder den mindre 120 millimeters fläkten vilken var lite mer känslig att få till, så här hade vi gärna sett en separat bracket.

Masterair MA624 Stealth kyler effektivt

För att testa kylprestanda körde vi våra tester på ett Asus Rog Maximus XIII Hero-moderkort med en Intel i9-11900K-processor som överklockats till 5,1 gigahertz över samtliga kärnor. Vid viloläge höll sig processorn på en temperatur om 33 grader vilket ökade till 35 grader när bara mittenfläkten användes och 34 grader med en 140 och en 120 millimeters fläkt. Detta är helt normala värden och i detta läge är även systemet helt tyst.

Vid full belastning blir det däremot riktigt intressant. Med dubbla 140-fläktar går vi aldrig över 71 grader vilket faktiskt är i paritet med vår testvinnande motsvarighet från Noctua. Vad som var mer imponerande här var att temperaturen bara stiger med två grader när vi går över till en fläkt på 120 millimeter och en på 140 millimeter, vilket i detta läge är den bästa testuppsättning vi testat.

Men i detta läge blir systemet tyvärr allt för högljutt. Värt att notera här är att vi även kunde klara oss med bara en fläkt. Visserligen med en temperatur på precis över 90 grader, men det visar ändå på en klart effektiv passiv kylförmåga samtidigt som ljudnivån sjönk markant.

MA624 Stealth – Effektiv kylning
Masterair MA624 Stealth har en effektiv passiv och aktiv kylning som dock blir lite väl högljudd vid full belastning, så här finns optimeringar att göra för kommande modeller.

Utan att förstöra intrycket av Masterair MA624 Stealth ska vi säga att vi även testade modellen med alternativa fläktar och vi kan här enkelt konstatera att det även här finns visst utrymme för förbättringar både sett till prestanda och ljudnivå. Trots detta är Cooler Master Masterair MA624 Stealth en grymt imponerande kylare som när den används i ett ljudabsorberande chassi är bland de mest effektiva modeller vi testat och ett givet val för överklockade arbetsstationer och mer diskreta gamingriggar.

Cooler Master Masterair MA624 Stealth
5 / 6 Betyg
999 krPris
För
Mycket effektiv kylning så väl passiv som aktiv, lätt och smidig installation, medföljande 120 mm fläkt för ökat RAM-utrymme, stilren mattsvart design, mycket gedigen konstruktion.
Emot
Tar mycket plats och är tung, högljudd vid maxbelastning och inget för mer öppna riggar. Utrymme för förbättringar finns.
Rekommenderas till
Masterair MA624 Stealth är ett klockrent val av CPU-kylare för väl ljudisolerade chassin där tillräckligt utrymme finns.

SPECIFIKATIONER Masterair MA624 Stealth:

  • Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
  • Cirkapris:  999 kr inkl. moms, 799 kr exkl. moms
  • Mått: 144,9 x 153,2 x 160 mm
  • Vikt: 1,62 kg
  • Antal värmeavledningsrör: 6 st
  • Kyltorn: 2 st
  • Fläktar: 2 st 140 mm + 1 alternativ 120 mm
  • Strömanslutning: 4-pin PWM
  • Lufttryck fläktar: 67 CFM
  • Strömförbrukning: Max 1,8 watt

i samarbete med PriceRunner

 

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här