Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Både Jabra Elite 65t och Elite Sport är riktigt bra, bekväma och har fin ljudåtergivning. De är vassa alternativ om du söker in-ear, den sistnämnda särskilt om du är fysiskt aktiv.

Trådlösa headset som bärs in-ear är högaktuella i Sverige, i och med den nya lagen som förbjuder oss att handskas med mobiltelefoner under bilfärd. Detta märks på marknaden och det finns mängder av alternativ. Ett par sådana har vi testat, Jabra Elite 65t och Jabra Elite Sport.

Jabra Elite 65t

Jabra Elite 65t har stöd för Bluetooth version 5 och har IP55-klassning. Därmed är du redo för dagens alla utmaningar oavsett om du sitter i bilen eller är ute i regnet. De silverfärgade öronsnäckorna roteras på plats i örat och väl där sitter de perfekt placerade. Det minimala formatet innebär att du även kan använda dem under en mössa eller annan huvudbonad.

LÄS OCKSÅ
Jabra släpper Elite 75t – små proppar med lång batteritid
Hetast i årets Elite-serie – Jabra Elite 7 Pro

ANNONS: Köp Jabra Elite 75t hos Hifiklubben

Denna modell har en så kallad 4x MEMS-mikrofonlösning. Det innebär fyra oberoende men samverkande mikrofoner. Dessa arbetar över ett frekvensområde mellan 100 och 10 000 hertz. Såväl vind som omgivande buller hanteras bra och ljudet under konversation är kristallklart.

Den högra öronsnäckan fungerar som en typ av huvudenhet som automatiskt startar och ansluter när den tas ur det medföljande laddfodralet. Samma del känner även av när vi tar ut enheten från örat och pausar då automatiskt musiken.

Krångligt fodral

Som vi nämnde ovan används ett laddfodral, vilket tyvärr är lite krångligt att öppna, och med en full laddning klarar vi oss dryga fem timmar. Fodralet har sedan kapacitet för ytterligare två laddningar och när det är helt tomt tar en full laddning cirka två timmar. Det finns dock stöd för snabbladdning. Sådan under 15 minuter ger cirka 90 minuters användning.

efter lite finputsning blev i princip all musik riktigt välljudande

En medföljande app låter oss skräddarsy vår ljudprofil, och efter lite finputsning blev i princip all musik riktigt välljudande. Genom samma mjukvara kan vi även styra hur mycket av det omgivande ljudet som vi vill släppa igenom, en lösning som framför allt är bra i bilen, där vi även måste höra vår omgivning. Tyvärr finns inte en snabbknapp för detta, vilket hade varit ett perfekt komplement.

Jabra Elite Sport

Jabra Elite Sport är, precis som namnet antyder, optimerade för mer fysisk aktivitet. För vår del håller vi detta headset som ett av de bästa ur den aspekten. Precis som föregående modell vrids dessa på plats i örat men med skillnaden att du här inte bara får utbytbara gummin för hörselgången, utan även utbytbara vingar som verkligen håller dem på plats.

Nästa skillnad är att Jabra Elite Sport har integrerad pulsmätare som tillsammans med appen Sport Life håller koll på vår kondition. Lösningen kan även användas som coachning under träningspassen. Du får också en rörelsesensor, Trackfit, som hjälper dig att räkna repetitioner. När vi ändå är inne på detta, ska det nämnas att headsetet måste kalibreras och matchas mot din grundpuls. Detta måste göras utomhus och inte på ett löpband, vilket undertecknad försökte med.

Skyddsklassningen är högre för dessa, IP67, vilket innebär att de är mer motståndskraftiga mot damm och även klarar att vara under vatten i 30 minuter. De ska alltså tåla tuffa träningspass under svårare förhållanden.

Snacka och träna samtidigt

Det handlar dock om mer än att lyssna på musik och få sin träning analyserad, du får nämligen fyra mikrofoner som med sin brusreducering ger bra samtalskvalitet. Det gick att föra samtal under ett träningspass på ett gym utan att omgivande musik störde.

Ljudåtergivningen vid musik var i riktig toppklass, men här märkte vi en klar skillnad beroende på vilka öronproppar vi använde. Det gällde att få rätt vinkel. När detta är utprovat är det här ett underbart headset för både samtal och underhållning.

vi laddar både lurar och etui på dryga timmen

Precis som med Jabra Elite 65t används ett laddfodral, och det klarade tre fulla laddningar som vardera räckte till 4,2 timmar. Detta etui är dessutom betydligt mer användarvänligt och vi laddar både lurar och etui på dryga timmen.

En intressant sak är att du även kan beställa varje del som tillbehör. Det vill säga, du kan köpa öronsnäckor, laddare, tillhörande öronproppar och vingar separat. På så sätt kan du byta ut en del om något går sönder och behöver inte köpa ett nytt komplett headset.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Jabra Elite 65t och Elite Sport
5 / 6 Betyg
För
Extremt bra ljud, både in och ut. Komfortabla, enkel hantering, snabb laddning och skyddande laddetui.
Emot
Kanske aningen klen bas.
Rekommenderas till
Både Elite 65t och Elite Sport är riktigt bra trådlösa hörlurar, där den senare är ett ruskigt bra alternativ om du tränar.

Tillverkare: Jabra, www.jabra.se

Cirkapris 65t/Sport: 1 795 / 2 295 kr inkl. moms, 1 436 / 1 836 kr exkl. moms

Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
Annons: Se aktuellt pris hos Kjell & Company

Batteri 65t/Sport: 5 tim / 4,2 tim

Kontroller: På öronsnäckorna

IP-klass 65t/Sport: 55 / 67

Bluetooth 65t/Sport: v5 / v4.1

Mikrofoner: 4 st digitala MEMS-mikrofoner

Läs också:

Master & Dynamic MW07
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här