Satsningen på true wireless-hörlurar fortsätter för Jabra. Tillverkaren släpper tre nya – Elite 7 Pro, Elite 7 Active och Elite 3.

Jabra uppger att Elite 7 Pro är lurarna för dig som bara nöjer dig med det bästa. Elite 7 Active är proppar för – föga förvånande – den aktive och Elite 3 ska locka alla som framför allt letar lurar till ett lågt pris. De två förstnämnda släpps i butik den 1 oktober och den sistnämnda har redan lanserats.

Förbättrad samtalskvalitet, längre batteritid och givetvis en uppdaterad design är några av nyheterna, enligt tillverkaren.

Elite 7 Pro – mindre och bättre

Jabra Elite 7 Pro – titanium
Jabra Elite 7 Pro har stöd för monolyssning i vänster eller höger propp.

Mest intressanta för merparten av Datormagazins läsare är antagligen Elite 7 Pro. För vem vill inte ha proppar av ”absolut högsta kvalitet”, som Jabra själv beskriver dem. True wireless-lurarna använder bland annat benledningsteknik som plockar upp vibrationer som uppstår i käkbenet när man pratar, tillsammans med fyra mikrofoner för att förbättra samtalskvaliteten. Du som använt tillverkarens headset tidigare vet att samtalskvaliteten brukar vara riktigt bra, så vi förutsätter att så är fallet även här.

Hoppas på vassare aktiv brusreducering

Lite värre har det varit med den aktiva brusreduceringen, ANC:n. Jabra har inte underpresterat på något sätt, de har dock aldrig nått upp till giganterna på marknaden. Om tillverkaren lyckas närma sig exempelvis Sony när det gäller brusreducering har Elite 7 Pro förutsättningar att bli ett riktigt, riktigt bra val. Inte minst på grund av prislappen på cirka 2 200 kronor och företagets applikation Sound+, som både är laddad med funktioner och enkel att använda. Förutom att justera nivån på brusreducering och medhörning kan användaren även göra ett test i appen och skapa en personanpassad musikupplevelse.

Jabra Elite 7 Pro – med laddfodral
Jabra fortsätter att krympa sina proppar. Elite 7 Pro uppges vara 16 procent mindre än föregångaren Elite 85t.

ANNONS: Så mycket kostar Jabras proppar på Webhallen

De nya propparna är för övrigt ännu mindre än föregångaren Elite 85t. Om det innebär att passformen förbättrats återstår att se. (Undertecknad har haft vissa problem med Jabras proppar sedan de bytte från runda till ovala proppar.)

Klart godkänd batteritid

Batteritiden för Elite 7 Pro anges till nio timmars speltid med ANC. Med det lilla laddfodralet utökas det till sammanlagt 35 timmar. Vi hoppas få återkomma till Elite 7 Pro framöver för att se om de slår Elite 85t på fingrarna och närmar sig våra nuvarande favorit-lurar i true wireless-klassen från Sony. Jabra har förresten lyssnat på våra önskningar från senaste testet och äntligen gjort det möjligt att använda vänster snäcka utan den högra. Tidigare fungerade endast den högra i monoläge, och det var ingen höjdare när batterierna började sina.

Kort om övriga Jabra-headset

Jabra Elite 7 Active

 • Anpassad för träning och en ”aktiv livsstil”
 • Har samma ljudkvalitet som Elite 7 Pro
 • Aktiv brusreducering
 • Ska sitta säkert på plats tack vare Jabra ShakeGrip med ”flytande silikongummi”
 • Samma batteritid som Elite 7 Pro, nio timmars speltid med ANC och 35 timmar totalt med fulladdat fodral
 • Väderklassade med IP57
 • Pric: cirka 2 000 kronor

Jabra Elite 3

 • Har fyra mikrofoner
 • Passiv ljudisolering med möjlighet till medhörning tack vara Jabras Hearthrough-teknik
 • Finns i fyra färger, grå, ljusbeige, ”lilac” och navy
 • Batteritid anges till sju timmar, 28 timmar med fulladdat fodral.
 • Väderklassade med IP55
 • Pris: cirka 900 kr

 

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här