Sonys nya headset WF-1000XM4 har en suverän brusreducering och låter fantastiskt. Åtminstone om man ska tro tillverkaren.

Läs vårt test av lurarna här …

Sony har legat i toppskiktet under många år när det gäller traditionella hörlurar med aktiv brusreducering, och alla som någon gång funderat på att köpa lurar av den typen har förhoppningsvis haft med någon av företagets toppmodeller på sin ”short list”.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

På pappret har nya WF-1000XM4 potential att hamna i samma position, för alla som är på jakt efter ett nytt true wireless-headset. Sonys senaste bidrag i kategorin har en ny processor kallad V1 som ska leverera bättre aktiv brusreducering, ANC, än i tidigare modeller.

Modellen är utrustad med så kallade Dual noise sensor-mikrofoner med två Noise sensing-mikrofoner per öra. Tillsammans fångar de upp omgivande ljud som analyseras för att få till brusreduceringen. Drivenheterna på sex millimeter uppges ha bättre prestanda vid låga frekvenser vilket ska bidra till den förbättrade brusreduceringen.

Proppar som passar alla

Headsetet ska passa ”allas öron”, bland annat tack vare nya proppar tillverkade i polyuretanskum. Precis som bland annat Jabra och Apple har tillverkaren analyserat öronformer från användarna för att hitta en form som ska passa så många som möjligt.

wf-1000xm4 - laddfodral
Batterifodralet har givetvis stöd för trådlös laddning. USB-C funkar också, för dig som föredrar kabel.

Den nya modellen har stöd för High-Resolution Audio Wireless och batteritiden uppges ligga på åtta timmar med ANC aktiverad. Ytterligare 16 timmar går att få genom att ladda dem i det medföljande fodralet.

Musiken pausas när du börjar prata

Precis som Sonys senaste traditionella ANC-lurar, WH-1000XM4, har nya WF-1000XM4 en funktion som gör att musiken pausas automatiskt när du börjar prata. Det ska göra att du slipper stänga av dem manuellt, eller plocka ut propparna ur öronen, om du hamnar i en kortare konversation. Musiken börjar igen så snart du slutat snacka.

LÄS OCKSÅ
Test: Sony WH-1000XM4
Test: Sony WF-1000XM4

WF-1000XM4 har även en funktion som anpassar ljudbilden efter var du befinner dig. Vi har testat tekniken från flera tillverkare tidigare, och även om det fungerar brukar vi föredra att hantera det manuellt.

WF-1000XM4 fångar in ditt prat via skelettet

I produktinformationen lovar Sony även förbättrat samtalsljud. Bland annat tack vare en så kallad Bone-conduction-sensor som plockar upp vibrationer från användarens röst utan störande ljud från omgivningen. Och precis som konkurrenterna erbjuder även Sony en funktion i den tillhörande mobilappen som kan mäta eventuellt ljudläckage och rekommendera storlek på själva propparna.

wf-1000xm4 - genomskärning
Proppfullt med teknik. Eller: propp, fylld med teknik.

Headset i premiumsegmentet brukar kosta en rejäl slant och så även i det här fallet. Det rekommenderade priset ligger på 2800 kronor. WF-1000XM4 släpps i butik inom kort och vi återkommer givetvis med ett test för att se om Sony lever upp till sina löften i produktinformationen.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

wf-1000xm4 - beige
Sony-propparna finns även i beige.

i samarbete med PriceRunner

 

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här