Jabra Elite 85t
5 / 6 Betyg
2 100 krPris
För
Små med bra brusreducering, återansluter snabbt till mobilen, bra samtalskvalitet, bra ljudkvalitet efter justeringar i Jabras mobilapplikation. Okej batteritid.
Emot
Ovala proppar kanske inte passar alla.
Rekommenderas till
Jabra gör det mesta rätt med Elite 85t. Propparna levererar bra ljud både när det gäller samtal och musik. De levererar en klart godkänd ANC och har helt okej batteritid. Allt knyts samman med företagets suveräna mobilapp.


DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Elite 85t från Jabra är ett par trådlösa in ear-proppar med aktiv brusreducering som verkligen imponerar. Vi gillar det mesta, men har lite problem med passformen.

Att göra hörlurar som passar alla öron är knappast en lätt historia. Men den är viktig. För ljudbilden i ”i örat”-proppar kan förändras baserat på hur väl de sitter.

I mina öron huserar allt som oftast ett par Airpods Pro. De är lätta och sitter som en smäck timmar i sträck. Det har till och med hänt att jag gått runt i lägenheten och letat efter den ena proppen när den suttit tryggt på plats i örat. Ett bra betyg för Apple, en mindre smickrande inblick i undertecknads vardag.

LÄS OCKSÅ
Test: Sony WF-1000XM4

Jabra satsar på ovala proppar

Även Jabras små proppar har passat mig bra tidigare. Företagets Elite 65t (tre ”generationer” bakåt i tiden) är superbekväma och fungerar både till vardags och träning. Jag såg med andra ord fram emot att testa Elite 85t. De är mindre än föregångarna men känns ändå riktigt hållbara och skeppas i ett uppdaterat fodral med inbyggd trådlös laddning. Dessutom har de försetts med aktiv brusreducering, ANC, vilket jag saknade i ”65:orna”.

Jabra Elite 85t med fodral
Laddfodralet är riktigt stabilt med ett magnetlock som är enkelt att öppna. Du laddar trådlöst eller via USB-C.

Första bekantskapen med de nya propparna var dock lite av en besvikelse. Själva toppen på proppen är oval (och inte rund som tidigare) och visade sig vara svårare att få på plats i mina öron än väntat. Men ska man tro Jabra bör de passa dig bättre. De skannade nämligen ”tusentals öron och körde data i vår avancerade algoritmsimulator” för att få fram en passform som passar de flesta.

Plupparna har förresten ett nät som ska se till att eventuellt öronvax inte letar sig in i själva hörlurarna. En enkel och smart lösning.

Men skam den som ger sig. Med rätt storlek på gummiplupparna (flera olika följer givetvis med) sitter de helt okej. Man måste bara vara lite mer noggrann när man sätter in dem. Plupparna har förresten ett nät som ska se till att eventuellt öronvax inte letar sig in i själva hörlurarna. En enkel och smart lösning.

Jabras app ett köpargument i sig

Väl på plats bjuder Jabra Elite 85t på riktigt fina tongångar. Ljudbilden är lite bastung som standard, men går att justera efter tycke och smak i tillverkarens suveräna mobilapp  Sound+. Efter en kvarts mixtrande med EQ:n är jag mer än nöjd med ljudet.

LÄS OCKSÅ
Test: Jabra Evolve2 75 och Evolve2 85

I appen kan man skapa olika ljudprofiler, konfigurera de fysiska kontrollerna på propparnas utsida och exempelvis finjustera graden av brusreducering. Den sistnämnda är för övrigt riktigt effektiv utan något störande bi-ljud som vi ofta får i äldre/billigare modeller.

Headsetet har även en så kallad hear through-funktion som gör att du kan delta i konversationer eller ha koll på omgivande trafik utan att plocka ut dem ur öronen.

Uppdateringarna som förbättrat Elite 85t

jabra my fit
Jabras applikation är bra och lättanvänd. Dessutom uppdateras den relativt frekvent.

Jabra är duktiga på att uppdatera sina produkter, nya som lite äldre, och sedan lanseringen av Elite 85t strax innan nyår har det hänt ganska mycket. Tillverkaren har bland annat släppt en fix för ett tidigt problem som kunde uppstå vid samtal, lagt till stöd för Amazon Alexa och en funktion för att testa passformen i örat.

Propparna går att ansluta till två enheter samtidigt och uppkopplingen mot mobilen är supersnabb. Precis som vanligt lyckas Jabras mikrofoner fånga min röst utan problem samtidigt som de filtrerar bort omgivande oljud.

Jag vill välja propp

Headsetet har fungerat felfritt under vår långa testperiod och det enda jag egentligen saknar jämfört med mitt Airpods Pro-headset är att kunna använda en propp i taget. Lyckas Jabra lägga till den funktionen vore jag helnöjd. I skrivande stund kan du bara använda den högra separat.

Drygt 2 000 kronor är ett ganska högt kilopris för ett par proppar som väger under tio gram styck. Men, alla bra trådlösa true wireless-headset (framför allt med ANC) är dyra, och faktum är att du får mycket för pengarna med Elite 85t.

Du som kan leva utan ANC kan dock kolla in ”gamla” Elite 65t som går att hitta till riktigt bra priser nu för tiden. (ANNONS: Se vad Elite 65t kostar på Webhallen)

Jabra Elite 85t
5 / 6 Betyg
2 100 krPris
För
Små med bra brusreducering, återansluter snabbt till mobilen, bra samtalskvalitet, bra ljudkvalitet efter justeringar i Jabras mobilapplikation. Okej batteritid.
Emot
Ovala proppar kanske inte passar alla.
Rekommenderas till
Jabra gör det mesta rätt med Elite 85t. Propparna levererar bra ljud både när det gäller samtal och musik. De levererar en klart godkänd ANC och har helt okej batteritid. Allt knyts samman med företagets suveräna mobilapp.

SPECIFIKATIONER Jabra Elite 85t

 • Ljudkodecs: SBC, AAC
 • Högtalarstorlek: 12 mm
 • Frekvensomfång: 20 Hz till 20 kHz
 • Mikrofontyp: 6 × MEMS
 • ANC (aktiv brusreducering): Jabra Advanced ANC, använder fyra av enhetens sex mikrofoner
 • Speltid (ANC/utan ANC): 5,5 timmar/7 timmar
 • Speltid inkl. fodral: 25 timmar/ 31 timmar
 • Laddning: USB-C eller QI
 • Laddningstid: cirka 3 timmar (3,5 timmar trådlöst)
 • Trådlös anslutning: Bluetooth 5.1
 • Bluetooth-profiler: HSP v1.2 , HFP v1.7, A2DP v1.3, AVRCP v1.6, SPP v1.2
 • Huvudenhetens mått (LxBxH): 23,1 x 19,0 x 16,2 mm
 • Laddningsfodralets mått (LxBxH): 64,8 x 41,1 x 28,5 mm
 • Vikt (varje öronsnäcka): 7 g
 • Kapslingsklassning (öronsnäckor): IPX4
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här