Det tog bara lite över 30 år men några bedrövelser senare är Microsoft äntligen redo att släppa ett nytt kommandoradsgränssnitt. Det är inte kommandoprompten, det är inte Powershell. Det är kort och gott Windows terminal.

Framåt sommaren kommer Windows 10-användare äntligen få ett rejält lyft i hur de arbetar med sin PC. Då kommer Microsoft via sin applikationsbutik Microsoft store släppa vad som får anses vara årets stora nyhet för avancerade användare: ett nytt kommandoradsgränssnitt.

De som gillar att ställa in saker och ting efter eget tycke och smak får sitt lystmäte mättat ordentligt i Windows terminal och det går att skapa profiler för varje typ av terminalfönster du vill starta.

Det kanske inte låter märkvärdigt, men Windows terminal kommer vara en kombination av den gamla hederliga kommandoprompten, Powershell och implementationen av Linux i form av Windows subsystem for Linux, WSL. Windows terminal kommer stödja flikar där man i varje flik kan bestämma om just den fliken ska vara för Powershell, kommandoprompten eller Ubuntu, Opensuse eller Debian genom WSL.

Windows terminal använder också datorns grafikkort för att rendera text snabbare och snyggare och kommer utöver text, där Microsoft inkluderar ett helt nytt typsnitt enbart för Windows terminal, också kunna rendera allt från emojisymboler till ikoner och annat som inte går att visa i varken Powershell eller kommandoprompten idag.

De som gillar att ställa in saker och ting efter eget tycke och smak får sitt lystmäte mättat ordentligt i Windows terminal och det går att skapa profiler för varje typ av terminalfönster du vill starta.

Windows terminal kommer släppas i en officiell förhandsversion till sommaren men de som redan nu sitter med en Windows 10-dator och Visual Studio, vilket går att ladda ner gratis från Microsofts hemsida, kan ladda hem en källkoden till en alfaversion av Windows terminal från Github och kompilera direkt. De som vill hjälpa till med utvecklingen är välkomna att delta då Microsoft klart och tydligt säger att Windows terminal är ett projekt som bygger på 100 procent öppen källkod.

När du hämtat dig från denna chock kan du för ett ögonblick dra dig till minnes hur Microsofts tidigare vd Steve Ballmer kallade Linux och öppen källkod för ”en cancer” och sen är det bara att värma upp kompilatorn och dra igång. Datormagazin kommer givetvis återkomma senare med mer information om Windows terminal.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här