Oneplus har lanserat två helt sladdfria hörlurar under året. Både Buds och Buds Z kommer med ett tilltalande pris och faktum är att vi gillar de billigaste modellen bäst.

Det var bara något år sedan Oneplus gav sig in på hörlursmarkanden för mobiler. I år lanserar företaget två trådlösa hörlurar kallade Buds och Buds Z, där den sistnämnda är klart billigast med ett pris på cirka 620 kronor jämfört med ett pris på runt tusenlappen för Buds. Vi har under en knapp månad jämfört dessa mot varandra för att komma fram till vilka som är bäst.

Givetvis optimerade för Oneplus telefoner

Som så ofta när det kommer till headset tillverkade av ett företag som även gör telefoner är lurarna anpassade för Oneplus mobiler. De upptäcks direkt och är enkla att para med telefonen. Väl anslutna fungerar dock lurarna i det närmaste identiskt för dig med en Huawei- eller Android-mobil. Du som ansluter dem till en Iphone kan dock inte anpassa dem via företagets applikation.

Båda lurarna baseras på en snäcka med en liten pinne, precis som Apples Airpods. Buds har även likande snäckdesign med en lösning i hårdplast som vi tyvärr inte tycker ger den komfort som vi förväntat oss utan de blir redan efter någon timmes användning lite obekväma att ha i örat. Buds Z å andra sidan kommer med en mer klassisk ”gummiplutt” på slutet och denna ger en betydligt bekvämare passform och håller även lurarna på plats på ett bättre sätt när vi är mer aktiva.

Eller vi kanske ska säga ”lika mindre bra”, då de är lite väl känsliga för hur vi trycker på dem vilket kan bli riktigt frustrerande

På sidorna finns en platta som används för att hantera touchfunktioner som att svara på telefonsamtal eller byta låt, och vi skulle säga att båda lurarna är lika bra. Eller vi kanske ska säga ”lika mindre bra”, då de är lite väl känsliga för hur vi trycker på dem vilket kan bli riktigt frustrerande.

Nästa lite större skillnad mellan de båda lurarna hittar vi när vi kommer till batteritiden. Med Buds får vi 30 timmars total tid på ett fulladdat fodral med knappa sju timmars lyssnande. Buds Z har en mer begränsad totaltid på knappa 20 timmar med mellan fyra och fem timmars musiklyssnande. I båda fallen får vi dock snabb laddning vilket i fallet för Buds ger oss hela tio timmars lyssnade på tio minuters laddning medan Buds Z stannar vid tre timmars lyssnande på tio minuters laddning.

Buds och Buds Z är olika som bär

Trots flera liknande egenskaper är det faktiskt väldig mycket som skiljer modellerna åt. Börjar vi med Buds är detta en ANC-baserad lur (ANC = aktiv brusreducering) som kommer med en 13,4 millimeters dynamisk drivenhet som stöder Dolby Atmos och ger en bra bas och en godkänd ljudbild som delvis känns lite platt och som saknar den rymd vi förväntar oss från Atmos. De har tre mikrofoner som fångar vår röst och blockerar omgivande brus på ett effektivt sätt för tydliga konversationer. Oneplus Buds är dessutom IPX4-klassade vilket skyddar mot väta samt att de mot rätt Oneplus-mobil har stöd för ett så kallat Fnatic-läge för en extremt låg latens när vi spelar.

fungerar lika bra under ett svettigt löppass som när vi promenerar i regnet

Buds Z har en lite annorlunda uppbyggnad som har en grund i en tio millimeters drivenhet vilket ger en lite mindre påtaglig bas men som däremot får en mer komplett och harmoniserande ljudprofil. Dessa lurar har även en bättre IP-klassning med IP55 vilket gör att de fungerar lika bra under ett svettigt löppass som när vi promenerar i regnet. Ser vi till samtalskvaliteten använder Z två mikrofoner som ger en klar samtalsprofil som däremot inte blir lika ren som storebror. En funktion som däremot fungerar riktigt bra med Buds Z är Googles assistentintegration.

Vilka är då bäst? Det är faktiskt knepigt att svara på och det beror lite på vad du eftersöker. Undertecknad tycker dock att Buds Z ger dig väldigt mycket för pengarna och då jag ofta är på språng drar jag full nytta av IP-klassningen och assistentintegrationen. Dessutom har de bättre passform och gummiplutten ger en bra passiv brusreduktion.

Oneplus Buds
4 / 6 Betyg
999 krPris
För
Aktiv brusreducering, bra batteritid, stilren design, mycket bra mikrofon och snabb laddning.
Emot
Ojämn touch och dålig IOS-anpassning, dålig passform.
Rekommenderas till
Båda lurarna är bra modeller om du använder en Oneplus-mobil eller en Androidbaserad dito.

i samarbete med PriceRunner

 

Oneplus Buds Z
4 / 6 Betyg
619 krPris
För
IP55, bra komfort, bra Google-integration, jämn ljudbild, snabb laddning.
Emot
Ojämn touch och dålig IOS-baserad anpassning. Bra passform. Sämre batteritid än "storebror".
Rekommenderas till
Båda lurarna är bra modeller om du använder en Oneplus-mobil eller en Androidbaserad dito. Z ger oss bäst valuta för pengarna.

SPECIFIKATIONER Oneplus Buds och Oneplus Buds Z:

  • Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
  • Cirkapris Buds:  999 kr
  • Cirkapris Buds Z: 619 kr
  • Vikt (Buds/ Buds Z): 4,7 / 4,35 gram
  • Mått fodral (Buds/ Buds Z): 52,21 x 59,62 x 24,4 / 75 x 35,9 x 29 mm
  • Drivenheter (Buds/ Buds Z): 13,4 / 10 mm
  • Bluetooth: version 5
  • IP-klassning (Buds/ Buds Z): IPX4 / IP55
  • Batteritid per laddning (Buds/ Buds Z): 7 / 3 timmar

i samarbete med PriceRunner

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här