Fråga

 

På jobbet fick vi Smartcard-ID för inloggningar, signering av dokument och så vidare. Hemma har jag en smartcard-läsare Gemalto PC USB-SL Reader, som Windows10 smidigt installerar automatisk, och Programmer Net ID som visar mina e-legitimationer för legitimering och underskrift.

Dessa är utfärdade av mitt jobb och kortet är Telias produkt, men jag vet inte vad jag kan använda dom till i privat syfte – om något alls? Kortets certifikat utlöper för övrigt om 14 dagar. Kan jag använda det i privat syfte sedan? Jag undrar eftersom jag inte behöver det i jobbet längre.

Mitt önskemål är att kunna använda  kortläsare och ett nytt ID-smartcard från Skatteverket med min Smartcardläsare för

  • Inloggning på mina privata datorer hemma
  • Bitlocker-kryptering/dekryptering av datorns partitioner.
  • Annat gott?

Jag använder för närvarande. lösenord för inloggning på dator och bitloggerkryptering av hårddiskar, men vill även kunna använda Smartcard, alltså. Vore därför tacksam för en artikel från er om just Smartcard-användning med Bitlocker för Windows 10.

Eskild Pedersen

 

Svar

 

Frågan om en eventuell artikel lämnar jag till redaktionen att fundera på, men jag kan ge dig några korta svar så länge.

Ett kort utan gällande certifikat har du nog ingen större glädje av. Men visst kan du använda ett elektroniskt ID från Skatteverket eller från din bank ihop med din kortläsare. Dock kan endast datorer anslutna till en domän använda smartkortsinloggning i Windows som standard, så du behöver hjälp av tredjepartsmjukvara.

Programmet Eidauthenticate kan ge dig precis vad du behöver. Det är gratis för alla Home-versioner av Windows, men kostar tyvärr väldigt mycket pengar för Professional. Du hittar det här: www.mysmartlogon.com. Där finns också alla instruktioner du behöver.

När ditt kort fungerar som det ska borde du också kunna utnyttja det med Bitlocker.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här