Whonix, systemet för dig som månar om din integritet

– fungerar till både Windows, Mac OS och i Linuxsystem

2
Whonix

Whonix är en intressant mjukvara för den som vill vara anonym och känna sig säker på att inte bli avlyssnad. Den körs virtuellt i Windows, Mac OS eller linux-system.

Nyligen släpptes en uppdatering i form av Whonix 16. Mjukvaran är i princip ett helt operativsystem, men det installeras inte från scratch på hårddisken som annars är brukligt. Systemet är istället tänkt att köras i en virtuell maskin i ett befintligt operativsystem.

Whonix baseras på Debian och har en lång rad anpassningar för att vara så säkert och anonymt som möjligt. Även personlig frihet och integritet är viktigt för utvecklarna, det finns inga begränsningar och det finns inga annonser eller funktioner för att samla in persondata.

Whonix - dator
Whonix har funnits i tio år och har ett engagerat community av användare. Bild: Whonix

Whonix har funnits i tio år och har ett engagerat community av användare. En av grunderna för systemet är Tor-nätverket som möjliggör anonym kommunikation över internet. Förinstallerad finns Tor Browser, en webbläsare som är optimerad för anonymisering. Det finns även en mängd funktioner för att skydda systemet och dess data. Vi hittar till exempel en avancerad brandvägg, extra separerade användarkonton, virusskydd och skydd mot brute force attacker. Kärnan är konfigurerad för extra säkerhet, och det finns även en rad ytterligare funktioner för att öka säkerheten och skydda mot saker som till exempel tangenttrycksloggning och trafikanalys.

Komplett.se
Spana in VECKANS HETASTE

Allt är förinställt från början, och med systemet levereras även en samling mjukvaror att använda. För utom redan nämnda Tor Browser hittar vi e-postklienten Thunderbird, lösenordshanteraren KeePassXC och och IRC-klienten HexChat. Media hanteras via VLC och naturligtvis finns även en terminalemulator för kommandoradsarbete. Det finns även program för att hantera kryptovalutor i form av Electrum, Bitcoin och Monero samt ett Officepaket.

Whonix funkar i både Windows, Mac OS och Linux

Whonix körs alltså i ett befintligt operativsystem, och som bas går det att använda Windows, Linux, Mac OS, Qubes eller KVM. Det finns även möjlighet att köra systemet från ett USB-minne.

De tre första operativsystemen är välkända, men vad är Qubes? Jo det är ett operativsystem som är byggt på hypervisorn Xen, med en avsikt att vara ett hyfsat säkert operativsystem. Har man inget operativsystem installerat sedan tidigare kan detta vara ett bra val som bas för Whonix då båda systemen är utvecklade med säkerhet och integritet som högsta prioritet.

Vi provar dock att använda ett vanligt Fedorasystem med VirtualBox som bas. I detta fall laddas en avbildningsfil ned som sedan importeras i VirtualBox. När detta görs skapas två virtuella maskiner, en gateway och en Workstation som är den maskin man sedan använder i praktiken.

Säkrare än snyggt

När systemen startats får man godkänna ett antal villkor för systemet, och sedan är det bara att arbeta på som vanligt. Systemet körs alltså virtuellt, och man kan känna sig relativt säker på att allt man gör görs så säkert som möjligt. Det känns tryggt! Sanningen att säga är det inte det snyggaste systemet i världen, men det är ju inte heller utseendet som är i fokus så det är något man nog kan stå ut med med tanke på all säkerhet som ryms under ytan.

Du kan ladda ned Whonix här: https://www.whonix.org/#download

Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

2 KOMMENTARER

  1. Wonix/Qubes är en kombination som är bra. Det finns dock ett Linux-system som är ett steg bättre ur anonymitet och säkerhet och det är Tails OS. Problemet med Tails är dock att väldigt många program inkluderat debian-program kan inte köras i det. Tails är också skapat för att i huvudsak köras från en usb-sticka, det går att installera permanent men är inte rekommenderat. Tails kan köras på en dator som är full med virus och andra otrevligheter utan att påverkas.
    Då Tails dock har en kraftig begränsning att köra många program så är nog Wonix/Qubes en intressant väg att gå, om än inte lika anonym.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här