Hur får jag Wi-Fi genom betongvägg?

1

Fråga: Hur får jag Wi-Fi genom betongvägg?

Jag har nyligen flyttat till en tvåvåningslägenhet. Router/modem uppe. Bodde tidigare i hus (trä). En Netgear-extender fixade nät ut till garaget ca 40 meter. Nu, i betonghuset så fungerar inte trådlöst ner till undervåningen. Provar min extender men det blir inte bra. Sedan kommer hemarbeten med Covid, som kräver VPN tunnel, stabilt, så kablarna åker ut på golv och trappa. Men två av datorerna har #namn-EXT i/på sin ethernet. Då går det inte att spela LAN. Två datorer på samma switch har olika ethernetnamn. Provat starta om modem/switchar. Mina grabbar är ledsna när inte pappa kan. Hjälp… Tack.

Kjelle K

Svar:

Hmm. Det är lite svårt att säga direkt vad som kan vara problemet. Primärt för att vi inte vet vilken router eller vilket modem du använder. Om vi antar att det är en standardlösning som medföljer abonnemanget kan det vara så att portarna som finns på denna enhet delvis är reserverade för annat som TV, service med mera och att alla inte går att använda som en normalt router/switch.

Ett sätt att testa detta hade varit att skaffa en mindre switch typ Netgear GS108 och sedan koppla en port mellan denna och din huvudrouter och sedan ansluta dina fasta datorer till GS108.

ANNONS: Så mycket kostar Netgear GS108 på Komplett

Men hur får man då bra täckning med Wi-Fi genom betongvägg? Ja, att avstånden blir kortare genom betong är så klart helt naturligt, och beroende på hur mycket mer störande som finns i väggar och tak/golv kan det vara svårt att komma igenom.

En helt annan väg att gå är att skippa den lösning som du har idag och i stället satsa på en mesh-lösning. Dessa har normalt en stabilare genomgång mellan våningar. Även här har Netgear rikligt bra alternativ med sina Orbi-varianter, men även system som Asus CT8 är ett prisvärt och lättanvänt system som dessutom har hög säkerhet. Om du inte bryr dig så mycket om att det sticker ut lite antenner är Asus RT-AX92U 2pk (se) lite av en favorit när det kommer till just genomträngning av väggar och tak/golv. Lycka till!


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här