Ordet monsterdisk har använts i många sammanhang, men har nu fått en helt ny betydelse med Seagates nya SSD på 60 terabyte.

Under Flash Memory Summit i Kalifornien 9-11 augusti drog Seagate täckelset av en otrolig 60 terabytes SSD-enhet. Diskenheten har vanlig 3,5-tums formfaktor och den höga kapaciteten kommer från ultratätpackade 3D-NAND-flashminnen från Micron. Energieffektiviteten är hög – enheten har en total effekt på 15 watt.

SSD:n kräver SAS-anslutning (Serial Attached SCSI) och är avsedd för storskaliga företagsdatacenter som behöver maximal lagringskapacitet och datorprestanda. Med bara 17 av dessa enheter går det nå en petabytes lagring. Seagate säger att enheten är idealisk för stora lokala eller molnbaserade lagringssystem, aktiva arkiv, online video och läsintensiva miljöer.

Enheten har dubbla SAS-portar på tolv gigabyte per sekund, med sekventiella läs-och skrivhastigheter på 1,5 gigabit per sekund respektive 1 gigabit per sekund. Enligt Seagate kan SSD:n innehålla 400 miljoner foton eller 12 000 DVD-skivor och konstruktionen kan så småningom skalas till en 100-terabytesversion.

Seagate kallar 60-terabytesdisken för en teknikdemonstration, så det finns förmodligen en del arbete kvar vad gäller tillförlitlighet. Enligt företaget kommer den nya enheten att dyka upp någon gång under 2017. Priset är inte känt, men om du måste fråga har du förmodligen inte råd…

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här