Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Med ett bra pris, ett integrerat administrationsgränssnitt och Power over Ethernet tar Netgear ett kraftfullt grepp om SMB-segmentet.

I en tidsålder där vi förväntas vara uppkopplade dygnet runt, året om, ställs det nya krav på trådlösa alternativ. Både för företag internt och gentemot deras externa kunder och gäster. Nu kan många tro att det bara är att installera en standardrouter, aktivera gästnätverket och koppla av. Men så är det dessvärre inte. En vanlig router eller accesspunkt har i normala fall varken rätt säkerhetslösningar eller möjlighet att hantera den större mängd data som en mer publik lösning innebär. Det är här WAC510 kommer in i bilden.

 

Diskret och flexibelt för småföretag

Börjar vi titta till det yttre så är Netgear WAC510 en förhållandevis liten och diskret enhet. Ett smart väggfäste följer med i paketet, det är lätt att montera och döljer kabelanslutningen på ett smidigt sätt.

Enheten har en Power over Ethernet-anslutning (PoE) som stöder både IEEE 802.3af och IEEE 802.3at, en traditionell Ethernetport och en anslutning för en AC-adapter. Båda Ethernetportarna stöder dessutom Auto MDI-X. Tyvärr medföljer varken kablar eller strömadapter, vilket kan ses som en tydlig signal att PoE är att föredra. Då den maximala förbrukningen är på låga 9,3 watt fungerar mer eller mindre samtliga PoE-switchar.

En smart lösning som vi verkligen uppskattar är hur de båda portarna används. Den gula PoE-porten fungerar nämligen både som singelanslutning och tillsammans med en AC-adapter. Den svarta LAN-märkta porten används bara när vi väljer att använda WAC510 som en kombinerad accesspunkt och router genom att ansluta PoE-porten till en internetansluten enhet och LAN-porten till en switch.

 

Föredömligt enkel installation

Du kan konfigurera enheten på olika sätt. Det enklaste är att använda Netgears mobilapplikation Insight, som finns för IOS och Android. I applikationen kan du hantera allt från installationen till övervakning och administration av olika slag. Även det webbaserade gränssnittets administrationspanel ger en mycket bra bild över enheten. Det omfattar bland annat MAC-adress, firmware, trådlösa kanaler för respektive band och anslutna klienter. Vi kan från båda administrationspanelerna även se hur mycket data som respektive band förbrukar och följa det grafiskt över tiden, vilket underlättar en eventuell lastbalansering om så skulle behövas.

WAC510 har stöd för både Wave 2 och MU-MIMO samt Band steering för att på detta sätt tillåta fler samtidiga användare, bättre täckning och automatiskt val av frekvensband baserat på vilken klient som ansluter. Under installationen kan vi även välja att skapa upp till fyra virtuella accesspunkter (VAP) per frekvensband, vilket ger oss upp till åtta SSID:n. Fördelen med denna lösning, som vi sällan hittar på en konsumentinriktad accesspunkt, är att vi kan ställa in olika säkerhetsnivåer, klientseparation och även ställa in begränsningar för datagenomströmning per VAP.

 

Fokus ligger på att hålla maximalt antal klienter konstant uppkopplade med hög bandbredd. Och här ser vi styrkan i WAC510.

 

Fyra andra intressanta lösningar som vi hittar på WAC510 är möjligheten att sätta tröskelvärden för signalstyrkan, RSSI, för att på detta sätt undvika att klienter med svag anslutningssignal tar kraft från övriga, 802.11K (RRM) som är en lösning för att låta enheten hantera kanalerna med automatik, samt möjligheten att använda MAC Access Control Lists kopplade till specifika SSID:n för ökad säkerhet. Dessutom kan du använda unika välkomstsidor för varje SSID, vilket ger dig möjlighet att få användaren att godkänna vissa villkor eller läsa mer information om företaget.

 

Internet för alla

Vi avslutar med att titta närmare på WAC510:s prestanda. Enheten använder interna 3 dBi-antenner för 2,4-gigahertzbandet och 6 dBi-antenner för 5-gigahertzbandet. Tillsammans ger det en teoretisk maximal genomströmning på 1,2 gigabit per sekund. Nu är inte en singelhöghastighetsanslutning enhetens styrka, utan fokus ligger på att hålla maximalt antal klienter konstant uppkopplade med hög bandbredd. Och här ser vi styrkan i WAC510. Vi använde en mix av totalt 69 anslutna enheter (stationära och bärbara datorer, mobiltelefoner och diverse strömmande enheter som kameror och projektorer). Samtidigt lät vi åtta klienter starta strömmande av 4k-video, och allt detta utan att någon enhet vare sig tappade synk eller fick drastiskt sänkt prestanda. En del av detta beror på att Netgear-enheten använder sig av 256 QAM för 2,4- och 5- gigahertzbanden. Vi ger även ett extra plus för enhetens utmärkta täckning och genomströmning genom olika material, vilket gör det möjligt att använda modellen i varierande miljöer. Lägger vi härtill att WAC510 kostar knappa 1 200 kronor, så är det lätt att förstå att det handlar om en riktig fullträff. Det är ingen lösning för dig som är hemanvändare, men på det mindre företaget passar den perfekt och når upp i samma klass som långt dyrare alternativ.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Netgear WAC510
6 / 6 Betyg
För
Enkel installation, smart övervakning, enastående möjlig heter att styra trafik, utmärkt säkerhet, attraktivt pris.
Emot
Varken kabel eller AC-adapter medföljer.
Rekommenderas till
WAC510 är ett suveränt val för företag som vill erbjuda trådlös anslutning för såväl anställda som kunder och besökare.

Tillverkare: Netgear, www.netgear.com

Cirkapris: 1 195 kr inkl. moms, 956 kr exkl. moms

Mått: 19,7 x 19,7 x 3,7 cm

Trådlös standard: -AC

MU MIMO: Ja

PoE: Förbrukning 9,3 watt, SNMP V1,2c

Antenner: 3/6 dBi

Virtuella accesspunkter: 8 st

Bandbreddsbegränsning: Ja


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här