Fråga

Jag har en HP z220 CMT arbetsstation med senaste varianten av Windows 10 Pro. Jag har försökt att ansluta flera varianter av Bluetooth-donglar utan att lyckas. I bästa fall har det lyckats så långt att jag lyckats föra över några bilder från telefonen.

Efter omstart är det lika dött som innan. Finns det överhuvud taget någon Bluetooth-dongel som fungerar med Windows 10? Så vitt jag kan se är alla programvaror mycket gamla.

I samtliga fall är det ”Wireless 4.0 Micro USB Adapter” från Avantree eller Deltaco eller Hama.

Jag stoppar i adaptern (dongeln) i ett USB-uttag och den dyker upp i Enhetshanteraren, men det innebär inte att den är tillgänglig för överföring av någonting. Nästa gång jag startar om datorn finns Bluetooth i Enhetshanteraren.

Försöker jag lägga till en Bluetoothenhet får jag uppmaningen att starta Bluetoothradion men det finns inte något ställe att utföra detta. Den programvara som till exempel Deltaco levererar på en minidisk är inte avsedd för Windows 10. I specifikationen på nätet står det dock att den ska fungera på allt från Windows 98.

Hur det är på tidigare versioner av Windows kan jag inte avgöra. Jag vet dock att dongeln fungerade tillsammans med Windows 7 på samma dator. Jag vet inte vad jag ska göra för att få det att fungera. Alla goda råd på nätet har visat sig meningslösa i mitt fall.

Bengt Högrelius

Svar

Just dessa Bluetoothadaptrar har jag inte tillgång till, men själv använder jag med framgång en gammal pinne som jag köpte för hur länge sedan som helst med Windows 10. Den är Kinatillverkad och har inte ens något namn.

Det krångliga kan vara att hitta drivrutiner, men eftersom du skriver att enheten finns i Enhetshanteraren förutsätter jag att det är utan utropstecken och felmeddelanden. Om du trots allt saknar drivrutin brukar en bra metod vara att öppna enhetens egenskaper och byta till fliken Information.

Välj Maskinvaru-ID i rullisten och kopiera sedan uppgifterna under Värde. En sökning på dessa värden brukar oftast ge träff på fungerande drivrutiner. När Enhetshanteraren säger att enheten fungerar korrekt ska du klicka på startknappen och gå till Inställningar. Välj Enheter.

Klicka på ”Bluetooth och andra enheter” och se till att reglaget för Bluetooth står i läge På.

Gör någon Bluetoothenhet (telefon, högtalare, tangentbord, mus) sökbar. Sedan ska du kunna klicka på ”Lägg till en Bluetooth-enhet eller annan enhet” och därefter på Bluetooth. När enheten hittas kan du behöva ange en PIN-kod.

Svårare än så ska det inte vara.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Hej!
    Pröva att ladda ned ”HP Softpaq Download Manager” eller ”HP Image Assistant”.
    Det är två program som hittar ev saknade drivare till datorn. Kan vara en BIOS uppdatering eller datorns bluetooth drivare som behöver uppdateras.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här