Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

LG har ett tunt mästerverk i sin 4k-TV med HDR. Den har enastående bildkvalitet och kan mycket väl bli hemmets perfekta underhållningsnav, och därför får LG OLED-TV C7 utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Detta med att allt mer teknik flyttar in i våra TV-apparater är ingen nyhet, men takten har ökat och operativsystemen har blivit mer avancerade. Dagens moderna TV-apparater har många gånger mer kraft än de tidiga HTPC-modellerna. Denna gång testar vi LG OLED55C7V, en av de senaste toppmodellerna.

Tunt mästerverk

Namnet antyder att det handlar om en 55 tums OLED-TV med 4k-upplösning. Den har stöd för Active HDR med Dolby Vision. Likaså finns tiobits 4k@60P HEVC-dekoder och VP9-dekoder för bildkvalitet i absolut världsklass.

Bildkvalitet och operativsystem kommer vi till, men vi börjar med det yttre. LG:s nya toppmodell är utan tvekan en av de tunnaste som finns att uppbringa. Bildskärmen kan från sidan närmast jämföras med en tunn glasskiva på högkant. Den står i ett stilrent aluminiumställ med en mindre utbyggnad på baksidan där samtliga anslutningar finns placerade. Runt skärmen finns en minimal metallram som omsluter bildytan på nästan samma sätt som ramarna på någon av de nyare mobiltelefonerna. Detta är grymt elegant men innebär också att enheten kan placeras bredvid andra skärmar för att få en gigantisk visningsyta.

På baksidan sitter fyra stycken HDMI-anslutningar, tre stycken USB-portar och en RJ45-anslutning. Du får också ett mycket bra stöd för trådlöst AC-nätverk, ett CI-fack och dubbla RF-anslutningar (en för antenn och en för satellit). Slutligen finns här även ett integrerat ljudsystem som är bland de mest intressanta som vi har använt. Inte för att ljudet i sig är bäst, utan för de smarta integrationsmöjligheterna med olika externa enheter. Enheten har stöd för Dolby Atmos, Surround och LG Sound Sync för anslutning av just externa ljudsystem.

Givet val

När vi hade anslutit enheten till en Xbox One X, en HDR-kapabel HTPC samt till nya Apple TV var det dags för testerna. Det första vi observerar är att det behövs en del inställningar. Bland annat måste du manuellt aktivera HDR. Dessutom gjorde vi ändringar både av den dynamiska kontrasten och av Truemotion-inställningarna för att få den bild som vi tyckte passade bäst i vår miljö. En intressant lösning är att vi kan använda olika inställningar per port eller applicera samma på alla portar.

När allt var igång tog det inte lång stund förrän vi var förälskade

När allt var igång tog det inte lång stund förrän vi var förälskade. Bilden som produceras är så levande och har ett sådant djup att det känns som att denna TV tillför både en och två dimensioner till vår upplevelse. För filmer i HDR eller de nyare spelen, oavsett om de kommer från konsol eller dator, är detta en dröm. Förvisso är det inte en renodlad spelskärm, men enheten har tillräckligt låg responstid för att vi ska få ett naturligt flyt i alla lägen, och när vi pausar ser bilden ut som ett perfekt foto.

Samtidigt är detta inte enbart en bildskärm, utan som bekant även en TV. På den punkten briljerar den också. Det vi framför allt vill lyfta fram är att olika naturprogram återgavs med extrem bildkvalitet.

Laddad med ett säkert operativsystem

LG:s eget operativsystem används för denna TV, kallat WebOS 3.5. Smarta enheter är utsatta för olika hot, men detta system har internationell säkerhetscertifiering (CC) och UL CAP2900-1-certifiering. Det ska innebära ett mycket högt integritetsskydd och skydd mot bland annat hackning.

ANNONS: Köp din OLED-tv på Netonnet

Operativsystemet svarar extremt snabbt och är enkelt att navigera i. Det har integrerat stöd för flera av de livetjänster och strömmande tjänster som vi annars brukar behöva en extern enhet för att kunna visa. Dessutom har LG integrerat en bra funktion för att visa egna bilder och filmer från antingen enheter på nätverket eller direkt från ett USB-minne. Favoritkanaler kan sparas och kopplas  till knappar på fjärrkontrollen, vilket gör det enkelt att bläddra. På samma sätt har LG lyckats förenkla kopplingen mellan mobila enheter och TV – detta sker med  ett klick. En av de häftigaste funktionerna är kanske möjligheten att zooma in delar av bilden. Handlar det om högupplösta media blir kvaliteten grym.

Detta är bara en bråkdel av alla funktioner på en enhet som utan tvekan kommer att stå på undertecknads önskelista. Den förtjänar verkligen utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Test: LG OLED-TV C7 55″
5 / 6 Betyg
För
Trevlig design, knivskarp bild, levande färger och svårslagen kombination av 4k och HDR.
Emot
Behövde anpassning av inställningarna för att komma helt till sin rätt, och ljudåtergivningen kunde ha varit lite tyngre.
Rekommenderas till
En svårslagen enhet för användning med 4k/HDR-enheter.
 • Tillverkare: LG, www.lg.com
 • Cirkapris: 23 552 kr inkl. moms, 18 812 kr exkl. moms
 • ANNONS: Köp din OLED-tv på Netonnet
 • Skärm: 55″ OLED
 • Upplösning: 3 840 x 2 160 pixel
 • HDR: Active HDR med Dolby Vision
 • Ljudutgång: 40 watt
 • Ljud: Atmos och Dolby Surround (OLED Surround)
 • HDMI: 4 st
 • USB: 3 st
 • LAN: 1 st
 • Wi-Fi: AC
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här