Det har inte varit någon brist på spekulationer och rykten i frågan men nu har Microsoft bekräftat att företaget arbetar på en Linuxbaserad klient för Teams.

Den som inte använder Office 365 regelbundet, eller alls, vet kanske inte om att Microsoft lyckats sätta sig i ett ganska ordentligt namnproblem när det gäller en viss typ av programvaror. Som bekant äger Microsoft den populära applikationen för röst- och videosamtal, Skype, sedan många år och när bolaget bestämde sig för att döpa om dess motsvarighet för företagskunder, Lync, så fick applikationen ett uppfräschat utseende och namnet Skype för företag.

Lösningen blev en del av Microsofts molnerbjudande, Office 365, och allt var frid och fröjd tills en konkurrent vid namn Slack dök upp och på allvar började konkurrera med Skype för företag, som för tydlighetens skull egentligen inte har någonting med ”vanliga” Skype att göra annat än namnet.

Microsoft började därför arbeta på ännu ännu en klient som fick namnet Teams som var en direkt konkurrent till Slack. Med funktioner som integrerar klienten i många delar av Office 365 var tanken att Teams skulle stödja allt och lite till som Slack också kunde hantera. Slack hade dock överhanden i att dess klientprogram dels redan fanns på en rad plattformar i form av Windows, Linux, Macos, IOS och Android, och dels att det var gratis även för företag att börja använda.

Teams är numera en del av Office 365-plattformen och Microsoft har meddelat att det är en plattform som växer enormt snabbt, vilket i sig inte är konstigt eftersom företagets utveckling av Skype för företag i princip avstannat helt. En ytterligare huvudvärk för alla de företag som har en egen intern Lync 2013-server fungerar med Windows- och Mac-klienten för Skype för företag är att den serverprogramvaran kommer sluta uppdateras den fjärde oktober i år, såvida kunder inte köper utökad support som då räcker till den fjärde november 2023. Kunderna ska istället drivas in i Office 365 för att kunna fortsätta använda någon form av Teams- eller Slack för företags-liknande kommunikationsplattform från Microsoft i sin företagsmiljö.

Äntligen Linux

Microsofts plötsliga omfamnande av Linux har väl knappast passerat någon obemärkt och något som helt klart legat Microsoft i fatet är just bristen på klientprogram för bolagets Office 365-produkter. Det finns inget Outlook eller Slack för företag men det tycks som att Microsoft bestämt för att åtminstone delvis börja ändra på det genom att utveckla en Teams-klient för Linux.

Screenshot 2019 09 10 at 07.00.52

Teams finns redan för IOS, Windows, Macos och Android och med tanke på att Teams redan är skrivet med Electron som ramverk i botten är en portering till Linux egentligen ingen stor sak, i synnerhet inte med tanke på att Slack bygger på samma ramverk.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här