Det är ganska enkelt att testa Apples värstingmobiler. ”Iphone är bättre än någonsin, men fortfarande jättedyr.” brukar sammanfatta intrycken allt som oftast. Det gäller även Iphone 12 Pro Max.

Toppklass
Toppklass

Telefonerna ur Apples Iphone 12-serie lanserades redan i höstas, så vid det här laget har jag använt 12 Pro Max under flera månader.

Undertecknad bytte från en något misshandlad XS Max. Som så ofta vid en Iphone-uppgradering är det mesta sig likt – men bättre. Förutom de vanliga fördelarna, ett fräscht batteri och snabbare hårdvara överlag, bjuder Pro Max-versionen av ”tolvan” på massor av trevliga nyheter.

Design från förr

Det första man märker är givetvis den nygamla designen. Apple går tillbaka till en formgivning hämtad från Iphone 4 och ger oss en mobil med skarpa kanter och rundade hörn. Precis som med de senaste Ipad-modellerna med andra ord. Jag gillar det.

Men än trevligare är den nya kameralösningen. Min systemkamera har förpassats till garderoben för länge sedan och med en 12 Pro Max ständigt till hands får den klassiska kameran göra än färre gästspel.

Tre linser och vassare nattbilder

Apple Iphone 12 Pro – kamera
Apple Iphone 12 Pro och 12 Pro Max har tre kameror och en Lidar-skanner. Foto: Apple

Förutom att jag (som Iphone XS-användare) nu får tre linser istället för två har Apple lagt till en så kallad Lidarsensor som bland annat kan användas för AR-lösningar och snabbare och mer exakt autofokus, framförallt i mörker. Bilder i naturligt ljus fångas riktigt bra med ett relativt stort dynamiskt omfång, inomhus i dunklare miljöer får du ofta justera vitbalansen på egen hand, men grundresultatet är oftast mer än godkänt. Ultravidvinkeln kräver rätt motiv för att vara användbar på grund av förvrängningen i bildens utkanter, den funkar med andra ord bättre till läckra miljöbilder än att fånga människor på bild.

Vi snackar slutartider på flera sekunder som pusslas samman till helt okej bilder

Äntligen kan du ta riktigt bra nattbilder på frihand med din Iphone. Vi snackar slutartider på flera sekunder som pusslas samman till helt okej bilder trots att du kör handhållet utan stativ. Både tre linser och ”Night mode” finns dock i förra årets modell, så alla Iphone 11 Pro Max-ägare kan lugnt behålla sin telefon ytterligare något år.

Men visst, kameralösningen i nya 12 Pro Max har en ny typ av fysisk antiskaksensor och standardkameran har största bländare på f/1,6 jämfört med f/1,8. Dessutom har Apples nya bildformat Apple ProRAW släppts till tolvan.

Intressant RAW-format

Formatet fångar den obehandlade originalbilden direkt från sensorn som vilken RAW-bild som helst, men skickar även med telefonens bildbehandling i olika lager. Det är en smart och mångsidig lösning som alla fotointresserade kan dra nytta av. RAW-fantaster kan göra bearbetningen helt manuellt eller ta en genväg och finjustera telefonens egen bearbetning av bilden. Formatet kan även öka din förståelse för vad som händer med dina bilder i samband med att du fotar.

ANNONS: Så mycket kostar Iphone 12 Pro Max på Webhallen

Senaste Iphonemodellerna har stöd för 5G, något som givetvis bör finnas i nya mobiler i den här klassen, men i ärlighetens namn har jag aldrig känt mig begränsad av 4G. Inte ens när jag använder mobilen som åtkomstpunkt till den bärbara datorn. 5G är med andra ord ingen måstefunktion för mig 2021, men givetvis är det bra att stödet finns där. Våra bandbreddskrav lär fortsätta att öka över tid.

Inga problem med samtalskvaliteten

Hur är det med samtalskvaliteten då? Jo, den är utmärkt i båda riktningarna. Inte minst på grund av att telefonen är stor vilket gör att munnen hamnar nära micken när du håller mobilen vid örat. Personligen använder jag allt som oftast headset och även det fungerar bra. Apples lösning som automatiskt kopplar exempelvis Airpods mellan telefon, dator och Ipad kan dock strula en aning i växlingen så det kan vara läge att slå av den för att slippa aktivera propparna manuellt.

iphone 12 pro max vs 11 Pro Max och 12
Iphone 12 Pro Max, 11 Pro Max och Iphone 12 är tre riktigt vassa Apple-mobiler. För många räcker de två sistnämnda oerhört bra. Foto: Apple

Iphone 12 Pro Max klarar smällar bättre

Bland övriga nyheter hittar vi ett frontglas som ska vara fyra gånger mer tåligt än tidigare (vi har inte vågat testa) och tillverkarens nya variant av Magsafe. Det sistnämnda handlar om att telefonen har en magnetisk baksida som går att använda med diverse tillbehör och laddare med den gemensamma nämnaren att de sätts fast med hjälp av magnetism. Det finns allt från magnetiska kreditkortsfodral till billaddare att köpa för den som vill. I skrivande stund känns lösningen som ett småroligt tillägg snarare, men det ska bli intressant att se vad Apple gör med tekniken framöver.

Apple Iphone 12 – magsafe
En magnet på baksidan kan användas för både laddning och diverse tillbehör.

Suverän skärm – men bara med 60 fps

Sorgkanterna kring skärmen i Iphone 12 Pro Max hade gärna fått vara något tunnare och detsamma gäller flärpen där vi precis som vanligt hittar selfiekamera och hårdvaran för ansiktsigenkänningen, FaceID.

LÄS OCKSÅ
Test: Mac Mini med Apples nya M1-krets

Men OLED-skärmen i sig är fantastisk. Jämfört med den i XS Max får vi 6,7 tum istället för 6,5, med högre ljusstyrka och bättre kontrast. Telefonen fungerar utomhus utan problem och bjuder på finfina färger. Upplösningen ligger på 2778 x 1284 pixel vilket ger en punkttäthet på 458 ppi. Att den maximala uppdateringsfrekvensen ligger på 60 bilder per sekund känns dock en aning underligt. En ”värstingmobil” av idag borde väl klara 120, även om det säkert skulle käka en hel del batteri?

Men är du en hängiven Iphoneanvändare som vill slå på stort lär du knappast bli missnöjd

Helt klart Toppklass – ändå inget givet köp

Prislappen på Apple värstingmobil är skyhög precis som vanligt, och även om du får suverän hårdvara för pengarna lär en vanlig Iphone 12 eller 12 Pro räcka oerhört bra och vara en bättre investering för de flesta. Och att uppgradera från en 11 Pro Max eller en XS Max är långt ifrån givet, personligen skulle jag vänta åtminstone till modellen som lär lanseras i höst. Men är du en hängiven Iphoneanvändare som vill slå på stort lär du knappast bli missnöjd. Iphone 12 Pro Max är den bästa mobilen jag någonsin använt. Glöm bara inte att skaffa laddare och headset separat, för de har Apple ”snålat” bort ur förpackningen.

Iphone 12 Pro Max
5 / 6 Betyg
från 12 500 krPris
För
Bästa Apple-mobilen någonsin! Bra kameralösning, snabb hårdvara, finfin skärm, Lidar-sensor, 5G och mycket mer.
Emot
Laddare + hörlurar följer inte med på köpet. Dyr. Skärmen klarar "bara" 60 fps.
Rekommenderas till
Iphone 12 Pro Max är Apples bästa telefon någonsin. Men steget från föregångaren är inte gigantiskt och prislappen gör att någon av de övriga "tolvorna" är ett bättre köp för många. Ändå är det inget snack om att det här är en mobil i absolut Toppklass.

 • Tillverkare: Apple, www.apple.se
 • Lagring: 128, 256 eller 512 gigabyte
 • SIM-kort: nano-SIM och eSIM
 • Skärm: 6,7 tum, OLED med HDR10 och Dolby Vision stöd, wide color gamut
 • Upplösning: 2778 x 1284 pixel, 458 ppi
 • Chip: Apple A14 Bionic med Next generation Neural engine
 • Batteritid: Upp till 20 timmars filmtittande vid lokal lagring, cirka 12 timmar strömmande
 • Mått: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm
 • Vikt: 228 g
 • Kameror: 12 megapixel ”trippelkamera”
  • Ultravidvinkel: 13 mm, ƒ/2.4
  • Vidvinkel: 26 mm, ƒ/1.6
  • Tele: 65 mm, ƒ/2.2
 • Främre kamera: 12 megapixel, 23 mm, ƒ/2.2
 • Trådlöst: 5G, 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0
 • Övrigt: Lidar-skanner, IP68-certifiering, Face ID, stereohögtalare, lightninganslutning

 

I samarbete med PriceRunner

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här