Dyson Lightcycle Morph bordslampa
5 / 6 Betyg
5 790 krPris
För
Smidig och stilren design, lättplacerad, kompakt men samtidigt extremt flexibel, underbar automatik för ljusstyrka och färgtemperatur, tänds när vi kommer när och släcks när vi går, smart appintegration, lång livslängd.
Emot
Lite dyr, USB-portens placering, lite klen laddning.
Rekommenderas till
Detta är den bästa och smartaste bordslampa som testats och en enhet som garanterat kommer att komma alla till nytta.

Vi testar Lightcycle Morph Desk, en ultimat skrivbordsbelysning med integrerad intelligens. Det enda vi inte gillar är den långsamma laddningen – och priset.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

De flesta av oss förknippar troligen Dyson med sladdlösa handdammsugare eller smarta luftrenare. Men som med andra innovativa företag erbjuder även Dyson andra produkter och vi har denna gång testat något som vi, kanske lite märkligt med tanke på alla prisade produkter som företaget presenterat, överglänser alla. Vi pratar om något så enkelt som en bordslampa som är så genomtänkt att den i det närmaste känns som en helt ny produkt.

Minimal yta, maximal räckvidd

Lampan i sin helhet mäter i grunden 523 x 414 x 200 millimeter och väger 3,5 kilo. Modellen har en rund, vit fot, som i sin mitt har en silverfärgad pelare som i sin tur mynnar ut i själva lamparmen. Pelardelen är uppdelar i två områden. Ett nedre som täcker cirka 30 procent av pelaren som är solid med ett mittplacerat USB-C-uttag för att snabbt kunna ladda exempelvis mobilen eller en platta. Detta är på ett sätt genialt men samtidigt så är det lampans, enligt oss, enda svaghet. Detta då hela pelaren kan roteras 360 grader baserat på vad vi vill ha upplyst, så kommer även en eventuellt ansluten kabel att dras med. En smartare lösning hade varit att ha denna USB-C-anslutning i själva bordsdelen. Vi kan även tycka att det är lite synd att laddningen är låst vid 1,5 ampere vilket gör att normal mobilladdning går långsamt.

Dyson Lightcycle Morph – laddning
I ljuspelarens undre del finns ett USB-C-uttag för enkel laddning av exempelvis mobiler. Tyvärr är laddningen begränsad till 1,5 ampere.

Oavsett vilket fortsätter vi uppåt till den övre cirka två tredjedelarna av pelaren. Denna del är täckt med små hål, ungefär som ett dammfilter till ett chassi. I toppen av denna del finns ett tunt orange filter som när ljuset från lampan i armen lyser på det sprider ett heltäckande, avslappnade ljus ut via de små hålen. I detta läge, när armen är invikt över pelaren så åker även en rund magnet upp och ser till att dels hålla lampan på plats, dels hindra ljus från att sippra ut i toppen och på detta sätt störa det behagliga ljuset. Dessutom kommer lampans ljusreglage i detta läge per automatik minska på blåljuset för att skapa en behagligare känsla.

Dyson Lightcycle Morph – avslappnande ljus
När lamparmen är invikt skapas ett behagligt, avslappnade ljus i lampans pelardel.

Vi kommer så till själva armen, som består av två delar. En undre arm som är låst i pelaren och som även rymmer den förseglande magneten. I den andra delen av armen, cirka 33 centimeter ut, finner vi fästet till den övre armen.

Även denna omfattas av en enkel med smart lösning då fästet i grunden fungerar enligt en vanlig gångjärnsprincip, men till detta finns även ett litet svart hjul som roterar med och ger armen stabilitet och ser till att den roterande punkten hela tiden är fri och avlastas.

I den övre armen hittar vi slutligen själva lampdelen vilken placerats i armens yttre kant. Till skillnad från den undre, fasta, armen så kan den övre, förutom att svängas 360 grader, även vinklas 360 grader vilket gör det möjligt att få ljuskällan att peka mot exakt den plats vi önskar oavsett om det är över tangentbordet på natten, i en bok när vi sitter och läser eller för att lysa upp en tavla på väggen, alternativt bara för att skapa ett mer indirekt ljus när vi lyser upp en vägg bakom eller bredvid oss.

Lightcycle Morph levererar ljus för alla tillfällen

I ovankanten på den övre armen, närmast den del som rymmer lampan, finns två långsmala metallramar. Dessa används för att (med ”touch”) justera ljusstyrka och ljusets färgtemperatur. Längst ut, ovanpå lampan, finner vi en touchbaserad strömknapp. Om vi i stället tittar på armens undre sida, samma sida som lampan finns på, så ser vi här tre små runda knappar som kan aktiveras eller inaktiveras. När de är aktiverade lyser de med ett mindre LED i kanten på respektive knapp.

Funktionen för dessa knappar är enligt följande. Den yttersta hanterar ljusstyrka och färg baserat på vår geografiska plats. Detta måste först aktiveras genom att koppla lampan till Dyson Link-appen som finns för både Android och IOS. Denna app gör det även möjligt att hantera flera ljusinställningar. Den mittersta knappen är kopplad till lampans rörelsesensor. Om denna inte upptäcker rörelse på fem minuter kommer lampan automatiskt att stängas av. Slutligen har vi autoknappen som hela tiden jobbar med omgivande ljus för att skapa den bästa arbetsplatsen med en jämn ljusstyrka över hela dagen.

Dyson Lightcycle Morph – från ovan
Tack vare enkel hantering kan lampan roteras och svängas för att belysa alla områden och med smart justering av styrka och temperatur samt automatisk blåljusreduktion får vi alltid optimal belysning.

Vi kommer så till ljuskällan som är baserad på LED-teknik med en nominell effekt på 11,2 watt och som tack vare en livslängd på 181 000 timmar beräknas hålla i minst 60 år. Lampan kan justeras inom en färgintervall på mellan 1800 och 6500 kelvin med ett genomsnittligt Luxvärde på 1546. Sammantaget ger detta oss en lampa som i alla lägen ger oss perfekt ljus och som aldrig blir jobbig för ögonen oavsett om vi jobbar med dator, läser, eller bara söker en behaglig bakgrundsbelysning. Detta omfattar allt från läget med en belysning som är lik vanligt dagsljus till smarta funktioner som avslappningsläge och uppvakningsläge som automatiskt tonar ner eller gradvis ökar belysningen när vi ska sova eller gå upp på morgonen.

Efter att ha använt denna lampa under dryga sex veckor kan undertecknad skriva under på att det, näst efter en specialkonstruerad säng, är den bästa investering som gjorts både för ökat välbefinnande och ökad produktivitet och ytterligare fyra modeller har redan köpts för olika strategiska platser i hemmet, vilket även omfattar ena dotterns arbetsplats där upplevelsen varit densamma.

Dyson Lightcycle Morph – miljö
Dyson Lightcycle Morph ger oss bästa ljusförhållande i varje situation och oavsett omgivande ljus.
Dyson Lightcycle Morph bordslampa
5 / 6 Betyg
5 790 krPris
För
Smidig och stilren design, lättplacerad, kompakt men samtidigt extremt flexibel, underbar automatik för ljusstyrka och färgtemperatur, tänds när vi kommer när och släcks när vi går, smart appintegration, lång livslängd.
Emot
Lite dyr, USB-portens placering, lite klen laddning.
Rekommenderas till
Detta är den bästa och smartaste bordslampa som testats och en enhet som garanterat kommer att komma alla till nytta.

SPECIFIKATIONER Dyson Lightcycle Morph:

  • Tillverkare: Dyson, www.dyson.se
  • Cirkapris:  5 790 inkl. moms, 4 632 exkl. moms
  • Mått:  523 x 414 x 200 mm
  • Vikt: 3,5 kg
  • Ljuskälla: LED
  • Nominell effekt: 11,2 W
  • Livslängd: 181 000 timmar
  • Färgtemperatur: 1 800 – 6 500 k
  • Ljuseffekt: 850 lm
  • Genomsnittligt lux-värde: 1 546 lx

pris presenteras i samarbete med PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här