AMD kommer att börja leverera de första fyrkärniga Barcelona-processorerna till datorproducenter i augusti. De första Barcelona-baserade systemen väntas bli tillgängliga i september.

Inledningsvis kommer den fyrkärniga Barcelona-processorn att levereras med klockfrekvenser på upp till 2 gigahertz. AMD menar att processorn kan ge prestandahöjningar på upp till 70 procent i vissa databasapplikationer och upp till 40 procent vid flyttalsberäkningar jämfört med befintliga processorer med dubbla kärnor.

Processorn kommer att släppas i både standardversioner och versioner för energieffektiva system. Versioner med högre klockfrekvenser är planerade att lanseras före årsskiftet.

AMD:s Barcelona-processorer som produceras med 65-nanometersteknik, kommer att få konkurrens av Intels Penryn-processorer. Dessa produceras med 45-nanometersteknik och är planerade att släppas i år. Vid sidan av Penryn planerar Intel en ny mikroarkitektur kallad Nehalem. Även denna är baserad på 45-nanometersprocessteknik. Med Nehalem-arkitekturen byter Intel ut front-side-bussen mot det mångsidigare Common System-gränssnittet, CSI.

AMD:s Barcelona-processorer lär hamna allra högst upp i företagets processorprislista och troligtvis kommer priserna på AMD:s dubbelkärniga processorer att sänkas, när Barcelona släpps.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här