Nvidia har introducerat Tesla-grafikprocessorer som man hävdar ska kunna ge enskilda arbetsstationer superdatorkraft.

Nvidia har utvecklat Tesla GPU Computing-processorn för att den ska kunna utföra extremt krävande matematiska beräkningar i vetenskapliga sammanhang. I Tesla GPU:n arbetar 128 processorer parallellt för att leverera upp till 518 gigaflop. Tesla-grafikprocessorn kan användas tillsammans med befintliga system baserade på högpresterande processorer.

Förutom Tesla GPU Computing-processorn introducerar Nvidia ett fullt skalbart datorsystem, som man kallar Tesla Deskside Supercomputer. Systemet är baserat på två Tesla-processorer är tänkt att anslutas till en vanlig persondator eller arbetsstation som då får superdatorkraft.

Nividia Tesla GPU Computing Server är en kraftfull server som inte tar upp mer än en höjdenhet i ett serverrack. Systemet kan innehålla upp till åtta Tesla-grafikprocessorer med över 1 000 parallella processorer.

Tesla-grafikprocessorerna kan inte arbeta på egen hand utan måste samverka med konventionella persondatorer, arbetsstationer och serversystem för att leverera den kraftiga beräkningskapaciteten.

De första Tesla-enheterna väntas börja levereras i augusti.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här