Fråga

Jag undrar hur jag flashar BIOS på en Toshiba Satellite L756-series. Jag har dataintrång i form av en keylogger, där det även går att fjärrstyra allt på min dator. Jag försökte med systemåterställning med Toshiba HDD Recovery, men när den formaterade disken så lämnades bara bootfilerna kvar.

Men dem tog personen bakom intrånget bort och satte ett supervisor password i BIOS, så jag kan inte ens göra fabriksåterställning.

Vad gör jag? Kan man flasha BIOS rent fysiskt genom att ta ur batteriet eller återställa som en router?

Andreas Funseth

 

Svar 

Du behöver inte flasha BIOS, utan återställa det. För att återställa BIOS till originalinställningarna och bli av med lösenordet är den klassiska metoden att ta bort BIOS-batteriet. Så vitt jag kan utröna är batteriet på den där modellen åtkomligt om du skruvar bort luckan ovanför minnesmodulerna på datorns undersida.

Koppla bort datorns strömförsörjning och ta bort huvudbatteriet. Öppna luckan och plocka ur batteriet, som är av typen klockbatteri. Vänta en stund innan du sätter tillbaka det, så att eventuella kondensatorer hinner ladda ur. Sätt tillbaka allting i omvänd ordning, så ska förhoppningsvis ditt BIOS vara återställt.

När du sedan rensar datorn och återinstallerar Windows ska du självfallet inte ha någon internetanslutning.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här