Hur kan jag slippa nätverkskabel till övervåningen?

0
Orbi AX4200
Orbi WiFi 6 (RBK752) AX4200 från Netgear är ett lättanvänt och för prisklassen prisvärt Mesh system för alla typer av hem

Fråga:

Hej, jag inte alls duktig inom detta ämne men ska försöka göra mig tydlig. Jag ska flytta till en lägenhet med 2 våningar. På övervåningen ska jag ha en dator som jag bara kan koppla upp med LAN-kabel men problemet är att min router kommer behövas vara på nedervåningen. Att dra en kabel från nedervåningen är min sista utväg.

Men finns det ett alternativ där jag kan parkoppla en extra router till den primära routern på nedervåningen och ha den sekundära på övervåningen och samtidigt kunna koppla LAN-kabeln till den sekundära?

Hoppas jag har gjort mig tydlig!

Med vänlig hälsning, förvirrad tjej

 

Svar:

Det är ett relativt enkelt problem att lösa på flera sätt. Här är ett par sätt du kan slippa nätverkskabel till övervåningen:

  • Om du redan har en router, som ska placeras på undervåningen, så kan du komplettera denna med en Wi-Fi-extender som även har en eller flera LAN-portar. I detta fall kommer extendern att kommunicera med din router och samtidigt som du ansluter din dator med hjälp av nätverkskabel till extendern. Ett exempel på denna kan vara TP-Link RE650 eller Netgear EAX20.
  • Har du inte en router, eller kan tänka dig att komplettera denna med en ”bättre” lösning skulle vi rekommendera någon form av så kallad meshlösning. Även här pratat de olika enheterna (router och satellit) trådlöst med varandra samtidigt som du kan ansluta både via kabel till en eller flera enheter som i detta fall din dator. Bra exempel på detta är Netgears Orbi-lösningar som både är enkla att sätta upp och som ger en jämn och stabil överföring. Men även Asus ZenWiFi AX8 är ett riktigt bra val.

LÄS OCKSÅ – Test: Asus ZenWifi XT8 tri-band Wi-Fi 6

 

i samarbete med PriceRunner

 

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här