I butik 5 november 2013

Datormagazin testar
Intel Core I7-4960x
Fortfarande en generation efter konsumentplattformen, men entusiastplattformen LGA 2011 har uppgraderats och möter ingen konkurrens från AMD.

ZTE Nubia Z5
Nubia Z5 är flaggskeppet från ZTE, men lite för många kompromisser ger det slagsida.

Asus Geforce GTX 760 Mini 2 GB
Med marknadens i särklass minsta mellanklasskort visar Asus vad som är möjligt med rätt ingenjörskonst.

Creative Sound Blaster EVO ZX
Creative verkar ha hittat hem i kategorin hörlurar. Vem kunde tro att en ljudprocessor passade så väl i ett headset?

OCZ Vertex 450 256 GB
Det i sammanhanget välkända företaget OCZ har vidareutvecklat sina egna kretsar. Ett resultat är Vertex 450, som har riktigt god prestanda, åtminstone på papperet.

Embarcadero Rad Studio XE5
Produkten skulle kunna heta Borland Turbo Pascal 2013, men den heter Embarcadero RAD Studio XE5.

Adobe Photoshop Elements 12
En hel del har förbättrats och en del har tillkommit. Photoshop Elements 12 räcker långt.

Jämförande test: Sju supersnabba routrar
Vi testar de hetaste routrarna som stöder trådlösa 802.11ac-nätverk.

Mjukvara
Snabba upp din webbplats
Visste du att laddningstiden för din webbplats påverkar hur många besök du får, hur mycket du säljer för och till och med din rankning på Google? Lär dig tricken för att få den så snabb som möjligt.

Amazon EC2 vs Windows Azure
De båda jämförs genom att vi skapar en webbplats med WordPress. Hur skiljer de sig åt rent praktiskt, och finns det starka fördelar med det ena av alternativen?

Visualisera geografiska data
CartoDB är en karttjänst som är tänkt att integreras med andra webbplatser. Den hjälper dig att presentera data ovanpå kartor utan att du behöver sätta upp en egen kartserver.

Sökmotoroptimering 2013
SEO är död, länge leve SEO. Det som en gång var en mörk skog av dolda nyckelord och alldeles för många länkar är nu en korsvetenskap inom teknisk utveckling och social marknadsföring.

Flertrådat nytt i OpenMP 4
När det gäller utveckling av mjukvara som ska exekveras optimalt över ett större antal beräkningsenheter är OpenMP en gigant att ta med i beräkningen. Detta bjuds i version 4 av specifikationen.

Säkerhetskopiera virtuella miljöer
Både bland hemanvändare och på företag brukar det finnas goda rutiner för säkerhetskopiering. Fast hur säkras de virtuella miljöerna?

Synkronisera data gratis
Synkronisering mellan enheter är det moderna sättet att säkerhetskopiera. Här tar vi hjälp av Synkron, ett program baserat på öppen källkod som finns till Windows, OS X och Linuxsystem.

Bästa kodredigeraren för Mac
En kompetent kodeditor blir allt viktigare, i takt med att det involveras allt fler ramverk och bibliotek. Här tipsar vi om de bästa alternativen för OS X.

Vad vinner du på RAM-disk?
Alla försöker vi göra våra datorer snabbare, gärna till låg kostnad eller ingen alls. Lösningen kan vara en RAM-disk, en bra sådan ger en wow-känsla.

Från underhåll till räddning
Hårddisken är en väsentlig del i en dator. Här tipsar vi om hur du tar hand om den, och om vad du kan göra när kraschen infinner sig.

C64 – datorn som vägrar dö
1982 kom uppföljaren till VIC20 – Commodore 64, C64 eller VIC64. Den brödburksliknande 8-bitsmaskinen som skulle bli världens bäst säljande hemdator med sina 17 miljoner sålda enheter. Trots att Commodore avslutade tillverkningen 1994 har inte aktiviteten kring maskinen klingat av. Än idag släpps en strid ström av ny hård- och mjukvara till C64. Katten sägs ha nio liv, men C64 verkar ha oändligt av den varan.

Bygg ett kluster med Raspberry Pi
Den lilla och billiga datorn är en bra kandidat för en filserver. Om du behöver bättre prestanda kan ett bra alternativ vara att skapa ett serverkluster som utgörs av en mängd små datorer – exempelvis Raspberry Pi.

Terabytestorlek på RAM-minne
Utvecklingen går framåt och ny teknik kan ge oss supersnabba internminnen. När vi talar om minne kan vi syfta både på lagring och internminne, men en ny teknik suddar ut gränsen mellan de två.

Linuxmagazin
Så spåras du via mobilen
En mobiltelefon med aktivt gränssnitt för Wi-Fi är en guldgruva, men kanske inte på det sätt som du tror. Ett exempel är att affärsinnehavare kan se hur du rör dig i och omkring butiken.

Elementary Luna OS – plattformens skönhet
Utvecklarna bakom Elementary Luna OS ser attraktiv design som något mycket vitalt, och sätter alltså utseendet i första rummet.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Säkerhetskrönika
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.End