I butik 19 juni 2013

Datormagazin testar
Tankar från testlabbet
Betyg eller inte, det var en av frågorna vi på redaktionen diskuterade under arbetet med den nya formen på Datormagazin. Beslutet var enkelt.

Samsung 900x3E
Samsung uppgraderar hårdvaran i sitt bärbara flaggskepp, men skippar fingertrenden.

AMD Radeon HD 7990 6GB
AMD spänner fast två av sina kraftigaste grafikkretsar på samma kretskort och levererar ett grafikkort med enorm prestandapotential, men eftergifterna blir för stora.

Corsair Hydro H110
Vattenkylning är vardagsmat på PC-marknaden nu för tiden. Corsair höjer ribban med rejält tilltagna Hydro H110, en kylare med en radiator på 280 millimeter.

Microsoft Surface Pro
En riktig dator i platt format. Det är Microsofts senaste drag för att lyfta Windows 8 till nya höjder. Men vem ska egentligen köpa Surface Pro?

Corsair Obsidian 350D
Corsairs populära chassiserie Obsidian får ytterligare ett nytillskott, denna gång av företagets första Micro-ATX-chassi.

Intenso SSD SATA III Top 128GB
Tyska Intenso tar sikte på den svenska SSD-marknaden med en ny budgetenhet, som tyvärr inte bara missar målet utan även ljuger på vägen dit.

Acdsee Pro 6
Ett bildhanteringsprogram med ganska många strängar på sin lyra. Frågan är om det är värt sin ganska häftiga prislapp.

Jämförande test: M-ITX-moderkort
Större behöver inte nödvändigtvis betyda bättre. Den tiden då ett ATX-moderkort slog ut allt är sedan länge över. Numera kan ett Mini-ITX-kort ge samma möjligheter.

Mjukvara
Tema: Att uppgradera eller inte
10 skäl att välja Windows 8
Windows 7 fungerar inte särskilt bra med dagens pekskärmar och är omodernt på många andra punkter. Här är tio skäl till varför du ska upp gradera till Windows 8.

10 skäl att behålla Windows 7
Efter snart fyra år på marknaden har Windows 7 mognat som operativsystem. Här är tio skäl till varför du ska hålla fast vid trotjänaren.

Funktionerna som säkrar Windows
Du som någon gång har förlorat data vet hur viktigt det är med en bra lösning för säkerhetskopiering. Det fanns i Windows 7 och funktionerna har förbättrats i Windows 8. Vi visar var du hittar dem.

Metroapparna du inte får missa
Det lanseras allt fler applikationer till Windows 8 och det nya Metrogränssnittet. Eller Modern UI, som Microsoft kallar det nu för tiden. Här tipsar vi om våra favoriter.

Guide: Gränssnittet i Windows 8
Användarupplevelsen ligger alltid i fokus när ett nytt operativsystem utvecklas. Hur väl Microsoft har lyckats i Windows 8 är något som debatteras kraftigt. Oavsett vad du tycker lär de flesta av oss använda operativsystemet på ett eller annat sätt framöver. För att göra detta lätt, rätt och snabbt kommer här ett par tips och tricks som alla kan ha nytta av.

Kör dina appar i flera fönster
Många retar sig på att appar för Modern UI bara kan köras i fullskärm i Windows 8. Lösningen är ett smart program som ger dem separata fönster.

Kodmonark hotas av moderna Rust
Rust är ett programmeringsspråk som börjat användas av några riktigt tunga aktörer. Målet med Rust är inte blygsamt, det ses nämligen som en modern ersättare till det ack så bestående C++, som utvecklades av norrmannen Bjarne Stroustrup och släpptes i början av 80-talet.

Ge RSS en renässans
Google Reader försvinner, men RSS:en är långt ifrån död. Faktum är att nedläggningen kan föra något positivt med sig, som mer konkurrens och ett större intresse. Här skapar vi några egna lösningar.

Hårdvara
Administration av Windows Phone
De mobila enheterna på företaget kräver sitt av administratörerna, som bekant. För att effektivt kunna administrera Windows Phone krävs Intune eller Exchange. Dessutom måste certifikat och DNS sättas upp rätt.

Nya tider ger nya servrar
De konsumentinriktade processorerna har sedan något årtionde gått mot mindre och mer energieffektiva skapelser. Nu ser vi en liknande trend för serverhallen.

Arkitektur från spelkonsol till PC:
Sony sneglar mot framtiden
Nästa generations spelkonsol från Sony ger inte bara mer ögongodis till spelfantasterna utan erbjuder även en smygtitt på framtida, högpresterande datorsystem. Här detaljgranskar vi PS4-arkitekturen.

Bygg en egen NAS
Nätverksanslutna lagringsenheter finns att köpa i olika storlekar och prisklasser. Här bygger vi dock en egen lösning som är mer flexibel än det mesta på marknaden.

Linuxmagazin
Ett alternativ till Windows 8
När en ny dator köps ligger det ofta Windows 8 på den. Får du svårt att vänja dig vid det nya gränssnittet kanske ett gratisalternativ kan locka. Det är lättare än vad du tror.

Öppna dörrar till Exchange
Den som vill konfigurera en arbetsplats baserad på öppen källkod lär sannolikt sakna Exchange-servern. Det finns dock öppna alternativ

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Säkerhetskrönika
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.end