Hem Fråga experten Diskutrymmet försvinner

Diskutrymmet försvinner

0

Fråga

 

Jag har en fråga som rör använd del av min hårddisk. Jag bytte för cirka sex månader sedan till en SSD-disk, en Samsung 840, 120 gigabyte. Jag har i stort enbart operativsystemet Windows 7 och installerade program på denna disk, alla data finns på separat disk.

Nu till min fråga. Disken har vuxit så att det i dag bara finns 19,3 gigabyte ledigt av de befintliga 111 gigabyte (enligt Egenskaper). Jag har endast nio mappar på disken och summerar jag volymen på dessa (19,3 + 12,4 + 0,6 + 5,8 + 0,7 + 0 + 0 + 0,9 + 0,2= 39,9, 0-värdet står för log och cache) är det knappt 40 gigabyte, var är resten?

Jag har tömt Papperskorgen och jag visar alla dolda filer via Kontrollpanelens Mappalternativ. Jag kommer inte i håg vad det ursprungligen var, men avsevärt mindre, och om det fortsätter att växa i denna takt kommer ju inte disken att räcka till.

Var kommer problemet från?

Bernt Bergström

 

Svar

 

Detta är en ganska vanlig frågeställning. Tyvärr framgår det inte om du också räknat med de filer som ligger i roten på disken. Där sparas normalt filerna för det virtuella minnet och viloläget, som båda kan bli ganska stora.

Annat som tar upp mycket plats är systemåterställningspunkter och skuggkopior av ändrade filer. Inställningarna för detta kan du ändra i Systemskydd.

Det jag kan rekommendera är att du ändrar inställningarna för det virtuella minnet, stänger av viloläget om du inte använder detta och justerar storleken på systemskyddet, samt slutligen kör ett städningsprogram som exempelvis Ccleaner (www.datormagazin.se/artiklar/programtips/20121029/ccleaner).

Föregående artikelLåg fart på minnena
Nästa artikelFilhistorik hittar inte disken
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version