I butik 21 januari 2014

Datormagazin testar
Apple Macbook Air – 13 tum
Årets Macbook Air imponerar med lång batteritid med hjälp av Haswell-kisel från Intel. Dock lämnar skärmen en del att önska.

Hitachi Deskstar 7K4000 4 TB
Sedan Hitachis lagringsdivision blev uppköpt av Western Digital fortsätter de producera diskar under den egna flaggan Hitachi GST. Den här gången kikar vi på 7K4000.

MSI Radeon R9 270 Gaming 2 GB
AMD släpper lös en ny variant av sin Curacao-krets, den här gången med lite lägre klockfrekvenser. Vi ser hur nykomlingen presterar i en fabriksöverklockad variant från MSI.

OCZ Vector 150 240 GB
OCZ fräschar upp sin Vector-SSD med en ny tillverkningsteknik från Toshiba och levererar mer prestanda per watt men med en tveksam prislapp.

Xara Photo & Graphic Designer 9
Här är ett bra bildredigeringsprogram som även kan skapa kalendrar, vykort, fotoalbum och annat.

HTC One Max
HTC släpper en förstorad version av flaggskeppstelefonen One.

Jämförande test: NAS-enheter
Kraven på ökad tillgänglighet har förändrat marknaden, så även behovet att ansluta med något annat än en dator. Tidigare kunde en NAS komma undan med att bara erbjuda lagringsutrymme, men den tiden är förbi.

Mjukvara
Så fungerar molnet
Det så kallade molnet har fått stor uppmärksamhet – och med all rätt. För att ge en djupare förståelse för fenomenet gör vi en djupdykning. Så här ser molnet ut i dagsläget, och detta kan du förvänta dig framöver.

Nyheterna i Android 4.4
Trots att det inte är många månader sedan Google släppte Android 4.3 är det nu dags för nästa version. Ett snäpp upp i numreringen och under namnet Kitkat. Här får du lära känna de största nyheterna.

Nätets smartaste kontorsprogram
De molnbaserade tjänsterna omfattar inte bara lagring och synkronisering. Den snabbast växande tjänsten är faktiskt den för kontorsapplikationer. Lär känna de vanligaste alternativen.

Farorna med BYOC
De anställda kan väldigt enkelt skapa konton på en offentlig molnlagringstjänst för delning av filer. Smidigt och praktiskt när de behöver arbeta utanför företaget. Däremot applåderar inte de säkerhetsansvariga.

Utnyttja kraften i grafikkortet
Under ytan kokar din PC. Tusentals kärnor står redo att kasta sig över alla matematiska problem du kan slänga till dem. Din PC rymmer alltså en superdator, och vi visar hur du kan dra nytta av möjligheterna.

Anteckna digitalt med Evernote
Det är mycket som ska kommas ihåg, mängden lappar på skrivborden är tämligen konstant. Sådana anteckningar har sina nackdelar, och därför tittar vi på ett modernare alternativ för snabba anteckningar – överallt.

AMD Mantle utmanar DirectX
I nästan femton års tid har vi tagit DirectX-ramverket som en given grundbult för spel och grafik på Windowsplattformen. Med konkurrerande tekniken Mantle vill AMD ändra på detta.

Lösenordshantering i molnet
Är det säkert att spara sina lösenord i molnet? Det är den vanligaste frågan du ställer när du lämnar ut dina inloggningsuppgifter. Här får du en inblick i lösenordshantering i molnet men också lokalt i webbläsaren.

Stora insikter med Big data
När stora datamängder strömmar in i hysterisk fart räcker de traditionella metoderna inte till. Big data heter tekniken som lovar hjälpa. Här lyfter vi på locket och kikar på vad som döljer sig bakom hypen.

Så linjelyssnar du på trafiken
Med Microsoft Message Analyzer kan du agera NSA i ditt eget nätverk. Programmet är lite som Wireshark, fast mer användarvänligt och med fler funktioner.

Hårdvara
Så mycket sämre blir din nya dator på ett halvår
Datorsystemen får allt sämre prestanda med tiden. Frågan är hur mycket och vad som skiljer mellan olika operativsystem. Under ett drygt halvår har detta utforskats.

Så fungerar Chrome OS
Kan en enkel dator med Chrome OS ersätta en traditionell bärbar? Vi tittar närmare på Googles operativsystem och ser om det duger till mer än enklare webbanvändning.

MXC – snabbast hittills från Intel
Intel tar kabelanslutningar i datacentret till en ny nivå med en teknik som kallas MXC.

Linux
Nyheterna i Linuxkärnan
Det har hänt mycket med kärnan under de här dryga 20 åren, och utvecklingen fortsätter i snabb takt. Låt oss titta på de senaste nyheterna och vad de betyder för dig som Linuxanvändare.

Open Mandriva Lx
Den klassiska Linuxdistributionen Mandriva är tillbaka, ännu en gång. Denna gång i form av en förgrening kallad Open Mandriva Lx. En inte helt oäven distribution som säkert kan locka en del.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Säkerhetskrönika
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.End