Fråga

 

Jag har återgått från Windows 10 till 8.1. Jag har en HP Envy 700-107eo med en liten SSD-disk på 16 gigabyte som jag förmodar används som cache vid start av Windows. Jag kan dock inte titta närmare på vilka filer som skrivits till  disken i Utforskaren, då den inte är formaterad och är angiven till Basic MBR.

Hur som helst verkar den inte fungera i Windows 10, eftersom starttiden mer än fördubblades, över minuten, jämfört med Windows 8.1. Om jag förstått det rätt styrs det hela med en drivrutin från Intel, men det verkar inte fungera i Windows 10. Hur kan jag se och vara säker på att SSD-disken används?

Kjell

 

Svar

 

Den teknik som används kallas Intel Rapid Storage Technology och fungerar mycket riktigt så att SSD-enheten används som cache för hårddisken. Dock inte bara vid Windowsstarten, utan för all filhantering. Att du inte kan se något på diskenheten är helt i sin ordning, det är så det ska fungera och den ska vara helt transparent för systemet. Däremot finns det ett inställningsprogram du kan använda, det bör du hitta bland dina program.

Men det är riktigt att det nog är drivrutinen som är problemet – det finns ingen för Windows 10. RST-tekniken har några år på nacken och blev aldrig någon jättesuccé, så det är tänkbart att man inte planerar någon heller.

Men däremot finns det faktiskt en nyutkommen drivrutin med stöd för Windows 10 när det gäller RAID-konfigurerade hårddiskar. Så du kan förmodligen gå runt problemet genom att ställa om från AHCI till RAID i BIOS.

Ladda ned drivrutinen här: https://downloadcenter.intel.com/download/25165/Intel-Rapid-Storage-Technology-Intel-RST-RAID-Driver. Placera den på ett USB-minne och installera den under själva installationen av Windows. När du kommer till valet av hårddisk finns det en möjlighet att välja drivrutin och då kan du leta upp den på USB-minnet.

Fullfölj sedan Windowsinstallationen. Du behöver sedan antagligen installera drivrutiner för Intel Chipset, Intel Management Engine Interface och Intel Rapid Storage Technology, som du hittar här: http://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/HP-ENVY-700-Desktop-PC-series/5395582/model/6595245. Det är den sistnämnda som ger dig tillgång till inställningsprogrammet.

Jag gissar lite här nu, men det kanske kan vara värt ett försök.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här