I butik 17 februari 2015

Tester
Adata Dashdrive SE720
USB 3.0 är inte långt efter intern SATA i hastighet, vilket öppnar dörren för snabbare extern lagring. Det här är ett exempel på just detta.

Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss 4GB
Inno3D slår på stora trumman med sin nya toppvariant av Geforce GTX 980, sett till specifikationer och produktnamnets längd.

Philips BDM4065UC
Det lanserades en våg av 4k-skärmar på 27 och 28 tum under hösten. Philips smög ut en skärm för alla som prioriterar mycket arbetsyta – hela 40 tum.

Sandisk Ultra II
Det blir svårare och svårare att ta fram nya, mindre tillverkningstekniker för att pressa utrymmet i SSD-enheter, men Sandisk har ett extra ess i rockärmen. Något de visar med sin nya mellan klassenhet.

Nokia Lumia 735
En budget-Windows Phone som ger väldigt mycket för pengarna, trots en bestående brist i plattformen.

Huawei Honor 6
En Iphone-osande telefon som imponerar men utlovar osäker användarsamverkan.

Corel Paintshop Pro x7
Corels gamla Photoshop-konkurrent uppdateras stadigt, och nu är X7 här.

Jämförande test
Nas-enheter
Det är ingen vild gissning att var och varannan kommer att ha privat molnlagring inom en snar framtid. Behovet ökar i takt med att allt fler enheter behöver komma åt filer på distans. Lösningen stavas NAS.

Mjukvara
Ta hjälp av processorn
Programmering av Arduino och liknande handlar ofta om olika typer av styrning och övervakning. Sådana program kan många gånger förenklas genom att du drar nytta av processorns funktioner.

Grafikprogrammering nära metallen
Metal är ett nytt ramverk för att programmera grafik för IOS-enheter på riktigt låg nivå. Hur förhåller sig ramverket till Apples övriga grafikverktyg och vad skiljer Metal från OpenGL?

Microsoft Office blir mobilt
Microsofts nya Office-appar för de konkurrerande plattformarna Android och IOS är ett tydligt tecken på att mjukvarujätten numera konkurrerar på andra premisser.

Nya snabbkommandon i Windows 10
Då står Windows 10 för dörren, en del av er har nog redan testat systemet. Och ett nytt operativsystem innebär också nya snabbkommandon, både i Kommandotolken och i gränssnittet.

Praktik med Fabric
Den tid när allt utvecklades från grunden är sedan länge förbi. Numera finns många smidiga utvecklarbibliotek som gör det enklare att komma igång. Här tittar vi på ett av de senaste, Twitter Fabric.

Hårdvara
64 bitar mobilt – vad ger det?
Det är fortfarande ovanligt, men nu finns det två läger som erbjuder 64-bits mobila kretsar. Så frågan är vad 64 bit ger mobilt, och vilket läger det är som ger mest.

3D-skrivarens frammarsch
Produktion av mänskliga organ, utskrifter av hus och självhushållning med reservdelar. Det handlar om 3D-skrivare. Du har bara sett början på något som närmast var en utopi för bara några år sedan.

Nästa generations armbandsur
Det råder ingen tvekan om att de smarta klockorna blir en stark trend under det kommande året. Lika lite råder det någon tvekan om att tekniken finns där, inte bara designen. Fast ändå är många tveksamma.

SSD-optimering – behövs den?
Det finns gott om exempel på onödiga program som säljs för dyra pengar. De som sägs optimera din SSD-enhet tillhör den kategorin. Ditt operativsystem tar hand om mycket, men en del är upp till dig.

Bäst på GPGPU
Det bästa sättet att avlasta processorn är att använda kraften från ett grafikkort till generella beräkningar, en så kallad GPGPU. Du når då nya nivåer av prestanda. Fast vad krävs, och vilken tillverkare ligger längst fram?

Linux
Test: Bitrig 1.0
Nyligen lanserades operativsystemet Bitrig, en förgrening av OpenBSD som enligt utvecklarna ska vara modernare och mindre konservativ än modersystemet. Och vi kunde inte hålla oss från ett test.

Test: Arch Linux
Denna Linuxdistribution har blivit mycket populär bland de användare som vill ha bra möjligheter att anpassa sina system utan att behöva spendera all sin vakna tid med terminalkonfigurering. Arch Linux uppdateras regelbundet, och nu är det dags att granska den senaste utgåvan.

Det här är CoreOS
Ett operativsystem som uppdaterar sig utan din inblandning är den nya trenden. CoreOS är något så ovanligt och spännande som ett serversystem som bygger på Chrome OS. Detta är bland det hetaste som kan köras på servrar just nu och i vår artikel lär du känna operativsystemet.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Kodnytt
Säkerhetskrönika
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
.End