Fråga

Jag har en gammal dator med en ny SSD-disk där Windows 8 (Retail) uppgraderad till 10 ligger. Kan jag bygga en ny dator och flytta över hårddisken med operativsystemet på och få det att fungera?

Ulf Wadsten

Svar

Du kan med största säkerhet få operativsystemet att fungera. Däremot är det tveksamt om det kommer att gå att aktivera Windows. Ditt Windows 8 har du betalat för, så med det är det inga problem om du skulle välja att installera det.

Däremot ska uppgraderingen till Windows 10 vara låst till den dator den installerades på från början. Det verkar dock som om Microsoft kanske har lättat lite på hur hårda de ska vara med detta, så det skadar inte att försöka.

Se till att du har Anniversary Update till Windows 10 installerat. Läs sedan svaret på frågan www.datormagazin.se/2016/kontokopplad-licens som beskriver hur du går tillväga för att försöka aktivera Windows.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här