Dagens NAS-enheter är så mycket mer än bara en central lagringsplats. När nu Qnap kommer med en ny serie av NAS-enheter för mindre företag och hemmakontor står detta allt tydligare.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Qnaps NAS har stöd för M.2-baserad SSD-cachning och senaste USB 3.1 Gen 2. Det innebär goda förutsättningar för rejäl prestanda även under tung belastning.

AMD-baserad kraft

TVS-473 är något av en ingångsmodell för mindre företag eller en toppmodell för hemmakontor. Processorn är en AMD R-Series RX-421BD Quad-core på 2,1 gigahertz med en turbofrekvens på 3,4 gigahertz. Det är mycket enkelt att uppgradera internminnet till totalt 64 gigabyte via fyra moduler. Bredvid minnesplatserna finns dubbla M.2-baserade SSD-platser. Dessa kan användas för acceleration och cachning av hårddiskarna. På denna punkt ska vi vara tydliga med ett par saker. För det första är dessa platser numrerade ett och två, och de ska även användas i denna ordning. För det andra är de begränsade till SATA 3-baserade M.2-enheter och detta utbud är inte så stort. Du bör också använda någon av de modeller som rekommenderas av tillverkaren. Slutligen kommer M.2-enheterna att generera förhållandevis mycket värme under tyngre belastning, vilket gör att extra kylflänsar behöver användas.

För att kort återgå till processorn är det en APU-modell med en integrerad Radeon R7-grafikprocessor. Du kan ansluta två HDMI-enheter med upp till 4k-upplösning.

Kvalitetskonstruktion

Ett metallchassi med snygg finish ger ett exklusivt utseende. De fyra lodrätt placerade kassetterna är av plast och har snabbfästen för 3,5 tums hårddiskar.

På framsidan finns även två USB 3-portar, varav den ena används för snabbkopiering, och en IR-mottagare. En fjärrkontroll följer med.

Baksidan rymmer fyra nätverksportar (gigabit). Där finns också en 3,5 millimeters ljudutgång samt dubbla mikrofonanslutningar.

Du får även tre USB 3-portar och två HDMI-anslutningar. Det finns vidare två platser för instickskort, varav en är upptagen av dubbla USB 3.1-portar.

Program och tjänster

Operativsystemet, QTS, är i skrivande stund uppe i version 4.3.3. Förutom visuella förbättringar vill vi framhålla den nya tjänsten Qtier. Den analyserar dataanvändning och prestanda under olika belastningsförhållanden för att alltid ge bästa gensvar över tiden. Bara genom denna uppgradering har prestandan ökat med åtta procent.

En av de verkliga styrkorna med denna NAS är konvertering och visning av 4k-video. Du kan använda realtidskonvertering samtidigt som du med automatik konverterar filmer i en bestämd mapp utan att detta påtagligt påverkar de mer traditionella tjänsterna.

En annan smart lösning är Qmail Agent, en tjänst för att samla alla våra e-postkonton på en plats och som per automatik även ser till att säkerhetskopiera. Tjänsten gör det också enkelt att skicka e-post med länkar till filer på NAS-enheten.

Enheten kan konfigureras för mer eller mindre alla tänkbara serverroller i ett  nätverk.

Skalar bra

När vi använder blandade filtyper får vi i genomsnitt dryga 114 megabyte per sekund i läsprestanda och 109 megabyte per sekund i skrivprestanda. Detta när vi använder RAID 5 och en ensam nätverksport.

Enhetens prestanda skalar även mycket bra när vi slår samman portar eller använder gränssnitten för olika ändamål. Det vill säga att vi kan använda en port för säkerhetskopiering, en för att strömma media, en för att hantera fjärråtkomst medan en används för att spara videoövervakningsdata.

Det märks påtaglig skillnad på jämnheten i prestandan om vi enbart använder mekaniska hårddiskar eller om vi kombinerar dem med M.2-cache. Likaså noterade vi skillnad vid användande av en stor eller två mindre M.2-enheter (likvärdig lagringskapacitet). Dubbla flash-enheter gav 23 procent lägre diskaktivitet.

Det finns alltså mycket som talar för denna NAS. Den har dock en liten nackdel, eller snarare en mindre stark sida. Det handlar om krypteringen. För trots att enheten har en hårdvarubaserad AES NI-krypteringsmotor tappar den nästan halva överföringshastigheten när data krypteras.

Sammantaget är detta ändå en riktig toppmodell med hög potential. Den har en bredd som innebär att den fungerar i många olika roller och får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Qnap TVS-473
5 / 6 Betyg
För
Hög prestanda, enkel expansion, M.2-stöd, dubbla HDMI, mängder av appar.
Emot
Begränsat M.2-stöd, inte helt logisk M.2-hantering.
Rekommenderas till
Ett riktigt bra val för mindre företag eller mer avancerade hemanvändare.

Tillverkare: Qnap, www.qnap.com

Cirkapris: 11 276 kr inkl. moms, 9 021 kr exkl. moms

Minne: 8 GB DDR4 (max 64 GB)

LAN-portar: 4 st

Antal diskar: 4 st

CPU: AMD R-Series RX-421BD Quad-core 2.1 GHz

PCI Express-platser: 2 st

USB: 4 st v3, 2 st v3.1

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här