Harman Kardons Omni +-serie kombinerar bärbar tyngd med möjligheter till flerrumskonfiguration, men bara en av högtalarna kan egentligen stå på egna ben. Nämligen Harman Kardon Omni 50+.

Dagens uppkopplade samhälleinnebär att vi förväntar oss kunna se på film eller spela upp musik från vilken enhet som helst. Detta gäller inte bara hemma, utan även när vi är på resa eller sitter och grillar på stranden. Då behövs bärbara högtalare, och Harman Kardon har tagit fram en serie produkter vilka kan användas var för sig eller länkas samman till en tyngre stereolösning, alternativt i en flerrumskonfiguration med musik som följer oss i vårt hem.

Omni-modellerna – lika men olika

Samtliga tre enheter i Harman Kardon Omni-serien har gemensam design med runda och mjuka former. Samtliga har också bottenmonterade anslutningar och topplacerade knappar. Du hittar dessutom samma grundläggande interna funktioner, se nedan. Det finns dock en stor skillnad mellan deras stora Harman Kardon Omni 50+ och de båda mindre, och det är här vi börjar.

För att göra det hela än bättre är Harman Kardon Omni 50+ även IP5X-klassificerad.

Storebror i familjen är en rejäl pjäs på 333 x 215 x 175 millimeter som väger cirka 3,5 kilogram. Enheten är försedd med ett integrerat batteri som ger cirka 4,45 timmars drift. På insidan finner vi dubbla ”woofers” på 90 millimeter och dubbla ”tweeters” på 19 millimeter som tillsammans ger en effekt på 4 x 25 watt. Ljudåtergivningen är riktigt bra med en kraftfull bas, stundtals är den till och med för tung. Balansen mellan basen och mellanregistret samt det höga registret är snudd på perfekt. Denna högtalare passar till alla former av musik, film eller annan underhållning.

Inte bara Bluetooth

För att göra det hela än bättre är Harman Kardon Omni 50+ även IP5X-klassificerad. Den ska alltså klara såväl regn som stänk från blöta badare. Du kan ansluta enheten via Bluetooth, precis som alla andra trådlösa högtalare, men Harman Kardon nöjer sig inte med bara ett alternativ. Du får även en 3,5-millimeters port och integrerat stöd för Wi-Fi (AC, 2,4 och 5 gigahertz). Detta gör att vi kan ansluta enheten till vårt nätverk och genom integrerade tjänster som Chromecast, Spotify Connect och Tidal kan vi spela upp musik från valfri enhet. Denna modell har även stöd för strömmande media med 24 bit/192 kilohertz HD-ljud, så ljudet blir i det närmaste perfekt.

Det som sedan gör det hela extra roligt, och det är framför allt här som Harman Kardon Omni 10+  och Harman Kardon Omni 20+ kommer in, är att vi kan länka samman två eller flera enheter för att skapa ett riktigt grymt stereo/surroundljud. På denna punkt har vi dock en rekommendation. Du bör antingen använda dig av flera Omni 50+ eller kombinera en 50+ med två likadana 10+ eller 20+. Köper du tre olika och länkar blir det en del märkliga ”feltoner” i de låga tonerna och mellanregistret. Noterbart är även att Harman Kardon Omni 50+ kan ladda de andra enheterna, men inte heller detta är något vi rekommenderar, då det tenderar att snabbt dränera batteriet.

Självklart hanteras sedan allt via en smidig app, som finns för såväl Android som IOS.

Ethernet för småttingarna

Som komplement, men även som fristående enheter, finns Harman Kardon Omni 10+ och Harman Kardon Omni 20+. Nu har dessa båda en bra ljudbild, men de gör sig bäst i en flerkonfiguration och inte på egen hand.

De här båda enheterna har en lite annan konstruktion. Förutom att de är mindre och saknar integrerat batteri erbjuder de dels möjlighet till väggmontering, vilket är välkommet, dels har de anslutning för Ethernet som komplement till Wi-Fi.

Harman Kardon Omni 20+ mäter 260 x 164 x 166 millimeter och har en vikt på 2,3 kilo. Omni 10+ mäter 181 x 159 x 166 millimeter och väger 1,3 kilo. Mellanalternativet, Omni 20+, har två element på 90 millimeter och två  på 19 millimeter med en effekt på 4 x 15 watt, medan minstingen bara har ett element av respektive typ för en effekt på 2 x 25 watt. För vår del tyckte vi att framför allt Omni 10+ hade en för bastung ljudbild som i flera lägen tryckte ned eller förstörde mellanregistret.

En funktion som vi verkligen uppskattar är möjligheten att snabbt aktivera den enhet där vi befinner oss. Låt säga att vi spelar upp ljud från vår HTPC eller mobiltelefon och sedan byter rum utan att ta med själva sändaren, vilket är svårt med en stationär dito. Då kan vi helt enkelt bara trycka på den mittplacerade accessknappen på toppen av den enhet där vi befinner oss för att flytta dit ljudet.

Kort och gott är Harman Kardon Omni 50+ en suverän lösning, medan Omni 20+ och  Omni 10+ är godkända singelenheter. De båda sistnämnda gör sig dock bättre i sällskap.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Harman Kardon Omni 10+, 20+ och 50+
4 / 6 Betyg
För
Storebror har ett komplett, om än något tungt ljud. De båda andra är intressanta i en fleruppsättning. Enkel konfiguration och flera integrerade tjänster.
Emot
För tung bas, och de mindre modellerna tappar i mellanregistret.
Rekommenderas till
Harman Kardon Omni 50+ är en suverän följeslagare på stranden eller som bas i en fleruppsättning i större utrymmen.

Tillverkare: Harman Kardon, www.harmankardon.com

Cirkapris 50+/20+/10+: 4 895 / 3 390 / 2 190 kr inkl. moms, 3 916 / 2 712 / 1 752 kr exkl. moms

Storlek 50+/20+/10+: 333 x 215 x 175 / 260 x 164 x 166 / 181 x 159 x 166 mm

Wi-Fi: AC 2,4 + 5 GHz


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här