Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Efter att fjolårets toppmodell gick upp i rök tar Samsung nya tag med Galaxy Note 8, en regelrätt entusiasttelefon med extra allt.

Samsung Galaxy Note 7 blev 2016 års i särklass största mobila magplask, trots mycket goda omdömen vid lanseringen. Efter ett flertal rapporter om enheter som fattat eld och skadat både konsumenter och egendom, samt efter ett första försök att byta ut alla sålda enheter, valde Samsung till slut att helt avbryta produktionen och kalla tillbaka samtliga sålda exemplar.

Samsung Galaxy Note 8 bygger vidare på de nya funktioner och tekniker som introducerades med S8

Fiaskot skadade allvarligt Samsungs försäljning under hösten 2016, men det hindrade inte framgångarna för flaggskeppet Samsung Galaxy S8, som lanserades under våren 2017. Den telefon vi här har testat, Samsung Galaxy Note 8, bygger vidare på de nya funktioner och tekniker som introducerades med S8. Den siktar samtidigt på att fylla hålet som lämnades av föregångaren som aldrig fick fotfäste.

Läcker bildskärm

En diagonal skärmstorlek på 6,3 tum innebär att Galaxy Note 8 är en rejäl telefon, med störst skärmyta av alla Note-modeller hittills. Samtidigt har ramarna runt skärmen trimmats markant. Därmed har man lyckats få in 14 procent större skärmyta än på föregångaren Galaxy Note 7, utan att telefonens framsida har ökat med mer än cirka sju procent. Dessa sju procent är dock märkbara, och Note 8 lämpar sig bäst för användning med två händer. Likt tidigare Note-modeller levereras telefonen med en aktiv penna, S-pen, som kan användas bland annat för anteckningar och för att annotera skärmdumpar.

Skärmen har samma bildförhållande som S8-serien, det vill säga 2:1 eller, för att lättare relatera till vanligare bildskärmsförhållanden, 18:9. Panelen är av Super Amoled-typ, med mycket djup svärta och klara färger, och är lätt böjd nära telefonens kanter. Förvisso är upplösningen på 1 440 x 2 960 pixel identisk med S8-serien, men den större ytan gör skärmen till en av de mest slående aspekterna av Samsungs flaggskepp. Liksom hos syskonen i S-serien är delar av skärmen aktiva även i viloläge för att visa notiser och klocka.

Kraftfull grafikkrets

Samsung Galaxy Note 8 säljs globalt i två olika upplagor med olika processorer, varav den som säljs i Europa använder Samsungs egen Exynos 8895 Octa-processor. Denna bygger på totalt åtta kärnor, varav fyra är skräddarsydda av Samsung och resterande fyra bygger på ARM Cortex-A53. Lägg till grafikkretsen Mali-G71 MP20 och du har här en av de kraftfullaste mobiltelefonerna med Android.

Den rejäla skärmen och den kraftfulla processorn ställer krav på batterikapaciteten, och tyvärr är batteritiden den kanske mest begränsande egenskapen hos Note 8. Det gick i regel att klara en dag med normal användning, men du kommer inte undan att ladda den varje kväll.

Kamera i toppklass

En av de största nyheterna hos Samsung Galaxy Note 8 är tillskottet av en extra kamerasensor på baksidan. Den primära sensorn har ärvts mer eller mindre direkt från S8-serien, med optisk bildstabilisering och en sensorupplösning på tolv megapixel. Den andra sensorn har samma upplösning men längre brännvidd för ett snävare synfält. Det innebär möjlighet till optisk zoom när telefonen växlar över till den andra sensorn, men även möjlighet att använda båda kamerorna för att analysera djupet i bilden och lägga till en stilistisk bakgrundsoskärpa på porträttbilder.

Kamerasystemet tar mycket bra bilder i såväl ljusa som mörka miljöer, med ett bra dynamiskt omfång och pricksäkra färger. Den extra sensorn bidrar inte till bättre bilder i mörka miljöer än med S8-familjen, trots extra ljusinsläpp, men med optisk bildstabilisering är både S8 och Note 8 bland de bästa entusiasttelefonerna på marknaden på just bilder i mörka miljöer. Den syntetiska bakgrundsoskärpan fungerar även den i regel mycket bra, i linje med konkurrenten Iphone 8 Plus.

Nischad entusiasttelefon

Samsung Galaxy Note 8 är en nischad telefon riktad till entusiaster, men det är också en målgrupp som den träffar mycket bra. Den har en mycket gedigen design i aluminium och glas och hårdvara som är fylld till brädden med funktioner. Det är få andra telefoner på marknaden som ger en lika futuristisk användarupplevelse.

Prislappen är rejäl, med ett instegspris på cirka 9 500 kronor. Det är en troligen en svårsmält summa för många att lägga på en mobiltelefon, men med marknadens kanske bästa mobilskärm och kamera finns det helt enkelt få konkurrenter, framför allt på Androidmarknaden, som kommer i närheten. Därför får den utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Carl Holmberg

Test: Samsung Galaxy Note 8
6 / 6 Betyg
För
Kraftfull processor, läcker Amoled-skärm, aktiv penna, dubbla SIM-kortplatser, USB 3.0, trådlös laddning, iris-igenkänning och mycket bra kamera.
Emot
Skör glasbaksida, klumpigt placerad fingeravtrycksläsare och dyr.
Rekommenderas till
En mobiltelefon för dem som vill ha den mest påkostade och avancerade på marknaden med Android som operativsystem.

Tillverkare: Samsung, www.samsung.com

Pris: 9 500 kr inkl. moms, 7 600 kr exkl. moms

Skärm: 6,3″

Upplösning: 1 440 x 2 960 pixel

Processor: Samsung Exynos 8895 octa-core

Lagring: 64 GB flash, MicroSD

Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE, BT 5.0

OS: Android 7.1

Vikt: 195 gram


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här