Det fina med att starta en molntjänst är att du egentligen inte behöver äga en endast server själv – det finns alltid gott om plats hos Amazon, Google och Microsoft. Apple tycks ha tagit fasta på det när Icloud skulle lanseras, men nu har bolaget minskat sitt beroende av externa leverantörer.

De tre stora jättarna på molnmarknaden, Microsoft, Google och Amazon, står alla som motor för en rad stora tjänster från minst lika många bolag runt om i världen. Ett av de bolagen är Apple som driver Icloud hos både Microsofts tjänst Azure och Amazons webbtjänster, AWS. En rapport som publicerades förra veckan av amerikanska CNBC gjorde gällande att Apple betalade Amazon 30 miljoner dollar, eller drygt 285 miljoner svenska kronor, varje månad för de tjänster som Iphone-tillverkaren nyttjar. CNBC uppgav också att den summa Apple ska ha betalt Amazon ska ha ökat med tio procent jämfört med samma period förra året.

Vanligtvis välupplysta webbsajten The Information har dock annan information i ämnet. Att Apple spenderat drygt 30 miljoner dollar per månad hos Amazon tycks stämma, men den siffran ska vara betydligt lägre än samma period år 2017 då Apple ska ha spenderat drygt 65 miljoner dollar, eller närmast ofattbara 618 miljoner kronor, i månaden på drifttjänster hos Amazon.

Var placerar Apple då den information som flyttas från andra företags molntjänster? I sina egna datacenter, givetvis. Sedan år 2016 har Apple spenderat åtskilliga miljarder dollar på att bygga egna datacenter, bland annat både nybyggen och expansioner av befintliga datacenter i fyra olika amerikanska delstater, samt ett andra datacenter i Danmark där bolaget sedan tidigare har etablerat sig. Det andra datacentret i Viborg i Danmark ska tas i drift i år, enligt planerna.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här