Oron om vad om händer med användarens personliga information på nätet ökar. Det visar en färsk Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av Skatteverket.

Den nya undersökningen visar att 42 procent av svenskarna är oroliga för att den information man delar med sig av digitalt används i syften som man inte är bekväm med. Det är dubbelt så stor andel som för fyra år sedan.

En faktor till den ökade oron är en känsla av maktlöshet inför hanteringen av information i den digitala världen. 45 procent av de tillfrågade uppger att de upplever att de inte har något val när det gäller att dela med sig av sin personliga information.

Majoriteten kan tänka sig att byta digital tjänst

Ökad transparens och tydligare kommunikation kring hur information samlas in och används är något som efterfrågas. Hela 63 procent av de tillfrågade uppger att de skulle kunna tänka sig att byta från en digital tjänst till en annan, om den nya tjänsten är mer öppen och transparent med hur de använder personlig information.

Undersökningen gjordes av Sifo på uppdrag av bland annat Skatteverket, där 1000 svenskar mellan 16 och 70 år intervjuades under januari 2019.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här