Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Huawei höjer ribban ytterligare med en nästintill perfekt mobiltelefon. Nya Mate 20 Pro har dessutom en prislapp som är riktigt tilltalande jämfört med de närmaste konkurrenterna.

Vi har under ett par veckors tid testat den senaste flaggskeppsmodellen från Huawei, Mate 20 Pro. Först hade vi några småproblem, men en uppdaterad firmware (9.0.0.122) redde ut detta och kvar stod vi med en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden.

Imponerande hårdvara

Huawei Mate 20 Pro mäter 157,8 x 72,3 x 8,6 millimeter och väger 189 gram. Den är IP68-klassificerad och har två platser för SIM-kort. Bildskärmen är på 6,39 tum (Amoled) och enheten har hela 87,9 procents skärmyta. Högsta upplösning är 1 440 x 3 120 (559 ppi) och bildförhållandet är 19,5:9. Bildskärmen har stöd för DCI-P3 och har mycket bra färghantering oavsett användningsområde.

Det finns sex gigabyte internminne på plats och 128 gigabyte lagringsutrymme

På insidan hittar vi Huaweis senaste chip, en sju nanometers Hisilicon Kirin 980. Det är en åttakärnig processor med 2 x 2,6 gigahertz Cortex-A76, 2 x 1,92 gigahertz Cortex-A76 samt 4 x 1,8 gigahertz Cortex-A55 och en Mali-G76 MP10 GPU. Det finns sex gigabyte internminne på plats och 128 gigabyte lagringsutrymme. De som behöver mer lagring kan utöka med Nano-minneskort. Ett lite vågat val av Huawei, då utbudet av sådana är väldigt begränsat i skrivande stund.

Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen

Riktigt bra kamera

Kameradelen har varit deras kanske största styrka och detta har inte förändrats. På baksidan finner vi en Leicabaserad tre-linslösning som tillsammans med en mycket bra blixt är placerad i en kvadrat på mobilens övre del. Linserna består av en RGB på 40 megapixel med f/1,8 och vidvinkel för traditionella bilder. Sedan har vi en telelins (5x optisk zoom) på åtta megapixel med f/2,4 samt den nya ultravidvinkellinsen på 20 megapixel (f/2,2) för landskaps- eller makrobilder (vi kunde ta bilder så nära som 2,5 centimeter).

Och resultatet? Fantastiskt, vi får bilder med levande och verklighetstrogna färger

Kameralösningen arbetar tillsammans med enhetens förbättrade AI-motor. Dels kan den via över 1 500 integrerade scener identifiera och optimera bilderna efter vad vi fotograferar, dels kan den växla mellan de olika linserna och på så sätt ge oss perfekta bilder i alla lägen. Dessutom kliver AI-motorn även in när vi filmar, där vi kan använda flera olika lägen som optimerar filmerna baserat på vårt slutändamål. Och resultatet? Fantastiskt, vi får bilder med levande och verklighetstrogna färger, vi kan ta bilder på natten som fångar ljuset från en stjärnhimmel och vi kan skapa filmer i en kvalitet som matchar en riktig videokamera.

Fingeravtrycksläsare inuti skärmen

Huawei Mate 20 Pro har så klart även en framåtriktad kamera. Den är på 24 megapixel, med f/2.0, och har stöd för HDR. Där finns även möjlighet till 3D-avläsning, vilket kan användas till flera saker. Primärt kan vi läsa in olika objekt och sedan använda dessa som virtuella objekt i våra bilder. Lösningen kan även användas för 3D-baserad ansiktsinloggning, en funktion som både är snabb och exakt.

Nästa stora nyhet hittar vi i skärmen. Huawei har nämligen flyttat fingeravtrycksläsaren till skärmen. Tekniken som sådan fungerar bra men är aningen långsam, framför allt vid registreringen av fingret.

Ladda från 0 till 70 procent på en halvtimme

Mer kraft och fler funktioner ställer också krav på ett matchande batteri. Detta finns i form av ett på 4 200 milliamperetimmar, som utan bekymmer tar oss genom en hel dag. Skulle vi sedan ändå behöva ladda under dagen finns stöd för nya Supercharge, som fyller ett tomt batteri till 70 procent på bara 30 minuter. Det  finns även stöd för trådlös snabbladdning och via Reverse charge kan vi trådlöst ladda en annan enhet.

På Huawei Mate 20 Pro finns ingen 3,5-millimeters anslutning

Vi avslutar med lite korta tankar om övriga delar, där vi framför allt vill lyfta fram den nya GPS-kretsen, som är den mest exakta som vi har testat. Däremot är vi inte fullt lika förtjusta över ljudanslutningarna. På Huawei Mate 20 Pro finns ingen 3,5-millimeters anslutning, utan den förlitar sig på Bluetooth eller Typ C-anslutning. Den senare används även för laddning, och det är i detta uttag som Huawei har placerat den ena av två stereohögtalare. Lösningen känns både rätt och helt fel, ljudet ”rumphuggs” nämligen en aning om vi lyssnar samtidigt som vi laddar.

Det här var en spännande bekantskap. Nya Huawei Mate 20 Pro är riktigt vass. Förutom kameradelen uppskattar vi AI-integrationen, som ger sig till känna på många sätt och som lyfter användarupplevelsen flera nivåer.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Huawei Mate 20 Pro
5 / 6 Betyg
För
Riktigt bra skärm, underbar kamera, snabb laddning, snygg formgivning, grym AI-integration, IP68, bra GPS.
Emot
Placeringen av en av högtalarna innebär att ljudet rumphuggs om vi lyssnar vid laddning. Fortfarande magert utbud av nSD-kort.
Rekommenderas till
Huawei Mate 20 Pro har en imponerande kameralösning men är även stark på andra områden.
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här