Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Här får du hårdvarubaserad kryptering samt jämn och hög prestanda till ett bra pris. Kingston SUV500M8 riktar sig alltså till företag och privatpersoner som värnar om sina filer.

Kingston SUV500M8 baseras på en Marvell 88SS1074-styrkrets och använder TLC 3D Nand (Toshiba BiCS3 64-lagers). Den ska finnas i kapaciteter från 120 och upp till 1 920 gigabyte.

Finns i tre olika formfaktorer

Det som gör enheten lite unik är att den finns i tre olika formfaktorer: 2,5 tum, mSATA och M.2. De har alla exakt samma interna struktur och specifikationer. Den på 2,5 tum är dock en så kallad ”slimline”, med en tjocklek på bara sju millimeter.

Kingston har valt att integrera hårdvarubaserad kryptering i form av TCG Opal 2.0 och 256-bits AES. Förutsatt att vår dator har stöd för funktionen kan man använda olika tredjepartslösningar för att kryptera alla data utan någon märkbar prestandaförlust.

Programmet Kingston SSD Manager medföljer. Det används för att övervaka enhetens hälsa, uppdatera firmware, utföra säker radering och inte minst för att aktivera Data loss prevention (DLP) som tillför ytterligare en skyddsnivå. Vi kan tyvärr inte styra andelen spare blocks manuellt.

Modellen vi testade var på 480 gigabyte och hade en TBW på 200 terabyte. Enheten har stöd för S.M.A.R.T, APM, NCQ och TRIM.

Kingston SUV500M8 levererar imponerande skrivprestanda

När vi körde benchmarks kom vi med Anvil SSD upp i 4 468 poäng. Detta med en högsta läs-/skrivhastig het på 508 respektive 497 megabyte per sekund. Bra värden, men mer intressant var att skrivprestandan med 4k-data, oavsett ködjup, höll sig högre än läsprestandan. Det är imponerande.

När vi körde ATTO och Crystaldiskmark fick vi liknande värden, faktiskt toppade vi 540 megabyte per sekund vid läsning och strax över 520 megabyte per sekund vid skrivning.

Den jämna och höga prestandan i kombination med hårdvarubaserad kryptering gör detta till en tilltalande enhet, särskilt som prislappen är rimlig.

Av Patrik Wahlqvist

Kingston SUV500M8
5 / 6 Betyg
För
Hög och jämn prestanda via SATA, TCG Opal 2, sval, bra prissatt, bra program.
Emot
Vi kan inte själva styra andelen spare blocks.
Rekommenderas till
Detta är en SSD för dem som söker något prisvärt med bra prestanda och hårdvarubaserad kryptering.
  • Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
  • Pris: 1 048 kr inkl. moms, 838 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 480 GB
  • Kryptering: TCG Opal 2, AES-256
  • Högsta läs-/skrivprestanda: 540 MB/s / 520 MB/s
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här