Fråga

Jag har byggt en kopia av den dator som ni bygger (DMZ-riggen). Jag får ofta krasch med felmeddelande om amdkmdag.sys. Har ni någon lösning på mitt problem? Jag har letat på nätet och det kan vara drivrutiner till grafikkortet, men vet inte om det stämmer.

Ronnie

 

Svar

Det är troligt att detta har med grafikkortet att göra, men inte nödvändigtvis att det är just drivrutinerna. Men självklart ska du börja med att uppdatera dessa för att se om det löser ditt problem.

Enligt AMD kan krascher som involverar bland annat amdkmdag.sys ha att göra med TDR, en Windows-funktion som försöker återställa grafikdrivrutinen om den inte har svarat inom en tidsperiod och återställer systemet till ett funktionellt skrivbord, utan att systemet behöver startas om. Felet kan bero att Windows eller något program eller spel inte är uppdaterade, ett skadat systemregister, problem med drivrutinen, instabil överklockning eller felaktig hårdvara.

Har problemet uppkommit efter någon ändring du nyligen gjort eller när du använder något specifikt program? Är Windows och BIOS uppdaterade? Har du tillräcklig strömförsörjning och ingen överhettning av systemet?

Om inget av ovanstående är applicerbart, prova att kontrollera och reparera dina systemfiler. Starta Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriv

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

När kommandot körts klart, skriv

sfc /scannow

Låt processen slutföras. Om skadade filer hittats får du besked om de kunnat repareras. (Se närmare instruktion här: https://support.microsoft.com/sv-se/help/929833/.)

 

Föregående artikelProduktgenomgång: Netgear GS710TUP
Nästa artikelProgramtips: IObit Uninstaller 10
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. Har liknande problem, köpte dator enl spec. à la DMZ-riggen 2020-08 (samma nu 2020-09). Uppdaterade Windows10 till 1909 (hittar ingen senare), la på ATIs s/w för kortet o därefter blir det BSOD från allt emellan 0 min – 3h.
  Alltid med samma status vilken är:
  Stoppkod: VIDEO_TDR_FAILURE
  Vad misslyckades: atikmpag.sys

  Provat 2 olika versioner av Adrenalin, inget hjälper! Har inte rört någon oc öht, burken BSOD’ar som en galning innan jag hinner så långt! (Verkar tyvärr finnas en hel del på nätet angående dessa BSOD)

  Så frågan är: Provkör ni era byggen eller är dom bara ”teoretiska”?

  /Solo

  • Vi testar regelbundet mängder av komponenter mot olika stommar av moderkort och processorer. För att ett system ska komma ut i riggen ska det ha legat stabilt under minst ett dygn. I detta läge uppdateras alla enheters firmware till senaste version och vi använder Windows 10 Pro av senaste uppdatering och vi låter sedan PCMark10 rulla för att se hur systemet hanterar belastning.

   Vi lägger däremot inte på spel eller andra appar. Vi går heller inte in på någon kraftfullare överklockning än kontroll av de boostfunktioner som erbjuds. Vad vi däremot sett i några liknade fall är att ADATA XPG GAMMIX BLACK D10 verkar finnas i några olika ”sub”-SKU:s där vissa har haft problem med just AMD:s drivrutiner. Vi har även sett att vissa kan få olika former av problem när vissa externa USB-enheter ansluts. Detta har inte varit kopplat mot BSOD utan mer tappad videosignal.

   /Patrik Wahlqvist

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här