Iphone 13, Pro och Pro Max. Det lanserade Apple under sitt virtuella höstevent som gick av stapeln under gårdagskvällen. Ja, en ny 13 Mini såg också dagens ljus.

Det mesta är sig likt när Apple presenterar höstens nya mobiler. Den entusiastiska publiken fick visserligen hålla sig hemma även den här gången på grund av pandemin, men under ledning av Tim Cook, företagets VD, fick vi som väntat se uppgraderade versioner av både Iphone, Ipad och företagets smarta klocka, Apple Watch.

LÄS OCKSÅ: Ipad OS 15 och IOS 15 är här – så installerar du

Det här är Iphone 13 och Iphone 13 Pro

Nya kameralösningar låg i fokus vid presentationen av Iphone 13, Iphone 13 Pro, Pro Max och Mini. Ja, att de har fått vad Apple beskriver som världens snabbaste mobilchip också så klart. Det sistnämnda heter A15 Bionic och har sex CPU-kärnor och fem GPU-kärnor som enligt Apple levererar upp till 50 procent snabbare grafik än något annat smartphonechip.

Kamerorna i Apples Pro-mobiler

Uppgraderingen av kamerorna i Pro-modellen beskrivs som den största någonsin både vad gäller hård- och mjukvara. Vidvinkelkameran har en större bländaröppning och under den sitter en större sensor. Även ultravidvinkelns bländartal är vassare än tidigare, dessutom har kameran nya lägen för makrofotografering och -filmning. Telekameran har för övrigt fått stöd för Apples nattläge.

Iphone 13 – cinematic mode
Samtliga nya mobiler i 13-serien har det nya filmläget som kan ändra skärpedjupet i bilden medan du filmar.

Du som filmar mycket vill garanterat testa Apples nya cinematiska läge som finns i samtliga Iphone 13-modeller. Det kan lägga oskärpa på valda delar av det som filmas ungefär som tillverkarens porträttläge för stillbilder. Det cinematiska skärpedjupet justeras automatiskt under tiden du filmar, men det går även att ändra i efterhand. Det ska bli intressant att se om lösningen är något man kommer att använda vid vardagsfilmande, om det mest är en gimmick eller om det faktiskt passar dig som vill skapa ”riktiga” filmer med din Iphone.

ANNONS: Kolla in Iphone 13 på Webhallen

Just det sistnämnda ska för övrigt bli bättre med stöd för ProRes, ett filmformat med låg komprimering som implementeras i Pro-telefonerna och ska kunna användas i hela produktionskedjan. Lösningen släpps dock först senare i höst.

Värstingmodellen rymmer en terabyte

Du som tänker använda ProRes kan glädjas åt att nya Iphone Pro finns att köpa med hela en terabyte lagring. Som vanligt stiger priset på de redan dyra telefonerna rejält för varje kliv du tar på lagringstrappan. Grundversionen av Iphone 13 Pro rymmer 128 gigabyte och kostar 12 295 kronor. Vill du lagra en terabyte får du betala 18 995 kronor. Motsvarande priser för Iphone 13 Pro Max är 13 495 kronor respektive 20 195 kronor.

Iphone 13 Pro
Kameralösningen i Iphone 13 Pro och Pro Max är den bästa hittills, enligt Apple.
Kamerorna i Iphone 13 Pro Tele Ultravidvinkel Vidvinkel
Största bländare ƒ/2,8 ƒ/1,8 ƒ/1,5
Brännvidd 77 mm 13 mm 26 mm
Objektiv med sex element med sex element med sju element
Optisk bildstabilisering Ja Ja Ja, med sensorförskjutning

Bättre batteritid i samtliga modeller

Batteritiden i de nya mobilerna har ökat rejält. Iphone 13 Mini och 13 Pro ska ge dig cirka 1,5 timme extra batteritid jämfört med sina respektive föregångare. Iphone 13 och 13 Pro Max hela 2,5 timmar.

En bidragande orsak till den ökade batteritiden när det gäller Pro-modellerna är troligtvis att skärmarna äntligen fått stöd för 120 hertz. Men det brukar ju inverka negativt på batteritiden, tänker du kanske? Ja, men Apple har även gjort uppdateringsfrekvensen anpassningsbar, vilket gör att den bara ”gasar på” när den verkligen behövs. Om du spelar snabba spel är frekvensen 120 hertz men när du läser en artikel på Datormagazin.se ligger den på cirka 10 hertz. Skärmen är även mer ljusstark än tidigare och skärmytan faktiskt lite större tack vare att Apple minskat flärpen där vi hittar frontkamera och företagets Face-ID-lösning.

Iphone 13 och 13 Mini

Apple Iphone 13
Apple Iphone 13 släpps den 24 september.

Iphone 13 och 13 Mini har fortfarande en lösning med två kameror på baksidan. Även denna har uppgraderats och beskrivs av tillverkaren som deras mest avancerade dubbel­kamera­system någonsin. Genom att vrida objektiven 45 grader har Apple skapat utrymme för en större vidvinkelsensor och optisk bild­stabilisering med sensorförskjutning.

OLED-skärmens ljusstyrka ligger på 800 cd/m² och går den upp till 1200 cd/m² för HDR-innehåll.

Iphone 13 med 128 gigabyte lagringsutrymme kostar cirka 9 800 kronor och Iphone 13 Mini med samma mängd lagring kostar cirka 8 600 kronor.

De nya telefonerna går att förboka hos vissa återförsäljare från den 17 september och släpps i butik den 24 september.

Fler specifikationer hittar du på tillverkarens webbplats: www.apple.se

ANNONS: Kolla in Iphone 13 på Webhallen


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här