Logitech Scribe
5 / 6 Betyg
12 490 krPris
För
Enkel installation, enkelt handhavande, kräver ingen direkt utbildning, tydligt uppfångande av det som skrivs/ritas på tavlan, smart genomskinlighet av presentatören när genomgångar görs, fungerar med befintliga digitala plattformar.
Emot
Vi hade gärna sett att det gick att jobbar vidare på post-it-lappar, för bästa lösning behövs ytterligare en kamera som fångar helheten med läraren på distans. Det hade varit intressant att se en produkt som kombinerar och synkar båda dessa lösningar i en.
Rekommenderas till
Logitech Scribe är ett underbart hjälpmedel för digital undervisning och digitala möten där en presentatör behöver använda en whiteboard.

Vi testar Logitech Scribe, en AI-driven whiteboardkamera för digitala möten och distansutbildning.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Under senaste åren har Logitech breddat sitt produktsortiment till att i allt större utsträckning omfatta mer professionella lösningar för alla tänkbara digitala möten – de stäcker sig från mindre arbetsgrupper till hela konferenssystem och skolor. Ett av de senaste tillskotten är Logitech Scribe som vid en första anblick ser ut som en entrélampa, men som i själva verket är en AI-packad kamera för distansbaserad undervisning eller mer produktiva möten där mötesledaren behöver använda någon form av whiteboardlösning.

Logitech Scribe
Logitech Scribe är en AI-driven kamera som i realtid fångar upp det som skrivs och ritas på en traditionell whiteboard och presenterar detta för ansluta deltagare.

Enkel installation

Det har tidigare funnits, och finns så klart fortfarande, ett stort antal digitala whiteboards som låter användaren dela och interagera med det som presenteras på tavlan med andra deltagare. Detta är normalt en förhållandevis dyr lösning som även kräver en hel del andra tillbehör för att fungera fullt ut. Dessutom kan de vara krångliga att använda.

Det är här Scribe kommer in i bilden. Tack vare enkel installation och enkel driftsättning från valfri dator med USB-port kan i princip vem som helst, nästan var som helst, sätta upp lösningen och vara igång med en digital Whiteboard på under 30 minuter (snabbare om vi inte bryr oss om kabeldragning).

Logitech Scribe – enkel installation
Enheten är både snabb och enkel att installera och ansluts med en RJ45 till en dator via en USB-adapter.

Enheten i sig består av ett runt väggfäste med en arm som i slutet fäster i själva kameradelen som är vinklad snett mot väggen eller den traditionella whiteboardtavlan. Kameran har en upptagningsyta på ungefär två meters bredd och en meters höjd vilket gör att den bör placeras baserat på dessa värden i ett centrerat läge över befintlig tavla.

Själva monteringen görs med fyra skruvar och tack vare att enheten använder en monteringsplatta som kameradelen sedan fästs på, så är lösningen mycket enkel. Då vi bara använde enheten i test ”fuskade” vi med extrastark dubbelhäftande monteringstejp. Innan vi fäster kameradelen placerar vi medföljande RJ45-kabel i dess bottendel. Detta är en PoE-baserad lösning som sedan fästs i den medföljande PoE-strömenhetens högra uttag, sett underifrån. Det medföljer tio meter kabel, men vill vi använda längre så är det inget problem så läge vi använder minst en Cat5E-kabel.

LÄS OCKSÅ
Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

Strömenheten har nämligen två RJ45-anslutningar där den vänstra ska kopplas via en medföljande USB-RJ45-omvandlare till vald dator. Som sista steg i installationen monteras det som Logitech kallar för Dela knappen vilket är en enkel tryckknapp i samma storlek som en snusdosa, vilken bör fästas på en vägg nära tavlan. Denna knapp används sedan för att starta eller stänga av kamerans delningsfunktion med mötets övriga deltagare.

Peka med hela – den genomskinliga – handen

Vad gör då Logitech Scribe så unik och hur fungerar lösningen? Jo, efter att allt är installerat och klart kan vi använda flera av de stora aktörernas videomötessystem som bland annat Microsoft Teams, Zoom med flera. Det fungerar precis som vi är vana vid – med en stor skillnad. När vi nu jobbar på whiteboardtavlan där både tavla och presentatören i sig fångas via en traditionell webb- eller möteskamera så kommer Scribe att via AI känna av vad vi ritar på tavlan och sedan presentera detta för alla andra deltagare, utan lärare, utan händer som ritar utan bara resultatet i realtid.

Logitech Scribe – exempel
Scribe fångar i realtid upp det som ritas på tavlan och presenterar detta hos ansluta deltagare.

Vi behöver alltså inte vänta på att bilden ska ritas klart för att sedan skicka över ett foto av resultatet utan allt sker dynamiskt, när läraren/föredragshållaren ritar, suddar, flyttar objekt så kommer detta nästan direkt uppdateras på hos alla deltagare. När sedan presentatören vill förtydliga något av det som ritats eller skrivits och väljer att peka på denna del så kommer övriga se vad som ser ut som en spökhand som delvis är genomskinlig. Vi kommer alltså att se vad som finns bakom handen eller armen, detta är utan tvekan en av de smartaste delarna med Logitech Scribe, vilket framför allt bör tilltala alla som använt just en vanlig möteskamera för samma ändamål.

Logitech Scribe – genomskinlig hand
När presentatören pekar på ritade områden kommer handen att se ut som en ”spökhand” som låter deltagarna se igenom denna för att kunna följa det som finns bakom.

AI-driven bildförbättring

Ytterligare en funktion som ger ett extremt lyft jämfört med andra lösningar är att kameran har med en AI-baserad bildförbättring. Med Scribe analyseras allt som ritas och både linjer och färger förstärks och presenteras hos deltagarna på det sätt som läraren förväntat sig.

Logitech Scribe – AI-motor
AI-motorn i Scribe kommer att fånga upp vad som ritats och förtydliga text och bilder.

För att göra det hela ännu bättre kan presentatören även använda sig av post-it-lappar som placeras ut på tavlan på strategiska platser. Det kan vara för att förtydliga vissa områden eller för att dela upp en större del i olika grupper och låta färgen på dessa lappar symbolisera varje grupp etcetera. När en lapp placeras på tavlan känner kameran av detta och skapar en digital dito med en 3D-likande effekt av att lappen verkligen finns på plats. Tyvärr verkar systemet inte kunna fånga upp text på dessa lappar, så det går inte att ”förpreppa” dem med extra info och tro att det ska synas. Men vem vet, kanske detta kommer i en uppdaterad version?

Oavsett vilket tillför Logitech Scribe minst en dimension till fjärrmöten och distansundervisning och lösningen är verkligen något vi skulle vilka rekommendera skolor som fortfarande är kvar i den analoga värden att titta närmare på. Ser vi till hjälpen som alla distans-/hemundervisade elever skulle kunna få så känns det minst sagt som en motiverad investering som dessutom inte kräver någon direkt inlärning.

SPECIFIKATIONER Logitech Scribe:

  • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
  • Cirkapris:  12 490 kr inkl. moms, 9 992 kr exkl. moms
  • Mått: 149 x 119 x 593 mm
  • Vikt: 1,1 kg
  • Strömmatning: 91 x 60 x 36 mm PoE
  • Kabel: 2 st á 5 m
  • Kamera: 1080p @15fps med AI
  • Anslutning: Som USB-Kamera

Logitech Scribe
5 / 6 Betyg
12 490 krPris
För
Enkel installation, enkelt handhavande, kräver ingen direkt utbildning, tydligt uppfångande av det som skrivs/ritas på tavlan, smart genomskinlighet av presentatören när genomgångar görs, fungerar med befintliga digitala plattformar.
Emot
Vi hade gärna sett att det gick att jobbar vidare på post-it-lappar, för bästa lösning behövs ytterligare en kamera som fångar helheten med läraren på distans. Det hade varit intressant att se en produkt som kombinerar och synkar båda dessa lösningar i en.
Rekommenderas till
Logitech Scribe är ett underbart hjälpmedel för digital undervisning och digitala möten där en presentatör behöver använda en whiteboard.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här