Vi testar Synology DS1520+. En femdiskars högpresterande NAS med aningen begränsat nätverksprestanda.

Synology uppdaterar med jämna mellanrum sina NAS-modeller och denna gång har turen kommit till företagets fem-diskars modell i plus-serien. Modellerna har alltid en slutändelse som indikerar året de lanserades vilket i detta fall visar på att vi har med en 2020-modell att göra. NAS:en ersätter förra årets DS1019+ som en enhet i den övre mellanklassen och har givetvis fått en del förbättringar – men vi är ändå inte helt nöjda.

LÄS OCKSÅ: 11 tips som gör din NAS säkrare

Boostad processorkraft

Vi börjar med att tittat till en de mest märkbara förbättringarna och detta i form av en ny processor. DS1520+ kommer nämligen med en Intel Celeron J4125 vilket är en fyrkärnig processor som lanserades så sent som i slutet av 2019. Modellen körs i mellan 2 och 2,7 gigahertz med fyra megabytes cache och vid en TDP på 10 watt, vilket gör enheten både lättkyld och tyst. NAS:en kan stå bredvid oss på skrivbordet utan att störa.

Till processorn får vi åtta gigabyte DDR4-minne och framför allt får vi, tack vare den nyare processorn, ta del av den nya integrerade HD600-grafiken. Det ger en märkbart bättre hantering av strömmande högupplöst video. Tyvärr är minnesmängden den maximala som processorn stöder och vi får dessvärre inte stöd för ECC-minnen.

Ställ inte Synology DS1520+ på golvet

NAS-enheten har fem lodrätt placerade, låsbara, hårddiskkassetter som stöder både 3,5 och 2,5 tums diskar. Vi har sagt det förut men gör det igen. Placera inte Synologys NAS:ar av den här typen nära golvet då kassetterna helt saknar dammskydd vilket gör att enheten lätt drar till sig smuts då de bakre fläktarna suger in damm längs kassetternas sidor.

Fronten rymmer även en strömknapp, en USB 3-port och totalt sex LED:er för system och respektive disk.

LÄS OCKSÅ – Test: Synology Diskstation DS1019+

På baksidan hittar vi två tystgående fläktar. Under dessa finner vi dubbla eSATA-portar för enkel expandering av lagringskapaciteten. Här finns även en USB 3-port, ett Kensingtonlås och fyra LAN-portar. Tyvärr har Synology valt att stanna kvar vid gigabitmodeller istället för att satsa på en eller flera multigigsportar, vilket vi tycker borde vara ett givet val i denna pris- och prestandaklass. Portarna stödjer dock LAG och vi kan sätta upp dem för att skapa redundans eller ansluta till olika subnät.

Vi saknar även möjlighet att lägga till ett instickskort för att kunna ansluta ett multigigskort eller varför inte en Wi-Fi-lösning. Däremot fortsätter Synology med att erbjuda M.2-baserad SSD-cachning. På enhetens undersida finns två luckor vilket gör det enkelt att uppgradera systemet efter behov.

Laddad med funktioner från start

Synology DS1520+ kommer redan från start färdigladdad med mängder av funktioner. Dessa har så klart en grund i backup och fillagring via bland annat Synology Drive som är en komplett lösning för datasynkronisering och säkerhetskopiering samt återställande av data via bland annat ögonblicksbilder. Men vi får även smarta lösningar för virtualisering och möjlighet att länka multipla övervakningskameror.

Utöver detta erbjuder Synology allt fler lösningar för att underlätta vid olika former av samarbeten. Synology Office med en licensfri onlineredigeringsmiljö för såväl dokument, kalkylark som presentationer är ett exempel. Vi får även MailPlus som är en lättanvänd e-postserver som även den fortlöpande vidareutvecklas och blir allt mer komplett. Slutligen vill vi nämna Chat som är en egen krypterad gruppchattsserver som underlättar vårt arbete.

Smart apputbud

Grunden för allt detta ligger i BTRFS-filsystemet som ger både en hög tillförlitlighet och en jämn prestanda med flera avancerade funktioner som användarbaserad dataåterställning på fil- och mappnivå, en form av självläkning av korrupta filer. Till detta får vi även Synologys eget hypervisorprogram – Virtual Machine Manager – där användare enkelt kan bygga upp en egen klustermiljö med flera Synology-system. Dessutom får vi som alltid flera bra lösningar för multimedia och en bra antivirusintegration plus ett av marknadens mest kompletta apputbud som sträcker sig över allt från nöje till nytta inom de flesta områden.

Vi avslutar med enhetens prestanda som inte riktigt kommer till sin rätt på grund av det begränsade nätverksgränssnittet. Men vi når med fem Western Digital Red Pro-diskar upp i en prestanda på dryga 450 megabyte per sekund vid både sekventiell läs- och skrivgenomströmning. Detsamma gäller iSCSI-användning. När vi slutligen väljer att aktivera en SSD-cache är detta främst för att avlasta diskarna, minska latensen och öka IO-genomströmningen som verkligen får sig en boost då snittet utan cache låg på 1575 IOPS men sedan ökade till 31 730 IOPS.

Test: Synology DS1520+
4 / 6 Betyg
8 527 krPris
För
Mycket bra apputbud, bra kraft i lågenergiprocessor, enkel hantering av program och hårdvara, fyra LAN-portar, tyst enhet, dubbla M.2, enkel expansion.
Emot
Ingen multigigsport, inget expansionskort, inget dammskydd, vi hade gärna sett en ”kopiera”-knapp på framsidan till USB 3-porten, använder bara en minnesbank.
Rekommenderas till
Synology fortsätter att ta fram allsidiga NAS-enheter med bra kraft för både prosumers och SMB-segmentet, fram för allt om vi vill ansluta till olika subnät.

Specifikationer Synology DS1520+

 • Tillverkare: Synology, www.synology.com
 • Cirkapris: 8 527 kr inkl. moms, 6 822 kr exkl. moms
 • Minne (integrerat/max): 8 / 8 GB DDR4
 • CPU: Intel Celeron J4125
 • Antal hårddiskkassetter: 4 st
 • M.2-platser: 2 st
 • Nätverk: 4 st gigabitportar
 • Anslutningar: 2 st USB 3 + 2 st eSATA
 • Mått: 166 x 230 x 223 mm
 • Vikt: 2,62 kg
 • Kylning: 2 st 92 mm fläktar
 • Ljudnivå: 20,8 dB(A)
 • Strömförbrukning: 36,67 Watt

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här