Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Den är bra på väldigt mycket, Synology Diskstation DS1019+. Det är en mångsidig NAS med bra prestanda som kan hantera säkerhetskopior, strömma media och agera lokal kontorsserver.

Synology Diskstation DS1019+ har vi sett fram emot att testa. Den verkar vara den optimala NAS-enheten för såväl små företag som avancerade hemanvändare. NAS:en är nämligen kapabel att i realtid avkoda dubbla 4k-strömmar samtidigt som avancerade backup-lösningar körs. Dessutom upptar den minimalt med utrymme (166 x 230 x 223 millimeter).

Energieffektiv kraft

Synology DS1019+ har plats för fem lagringsenheter. För varje kassett finns ett lås, vilket vi verkligen uppskattar. Kassetterna har en bra konstruktion med verktygsfria snabbfästen för 3,5-tums lagringsenheter. På fronten finns även en USB 3-port. Dessvärre har den inte sällskap av någon programmeringsbar knapp, vilken hade kunnat användas för automatisk överföring av data från externa enheter. Till höger finns LED:er som indikerar status för lagringsenheterna och systemet, men tyvärr inte för LAN-anslutningarna.

På baksidan sitter dubbla, tystgående 92-millimeters fläktar vilka ger en effektiv kylning även under maximal belastning. Här finns också ytterligare en USB 3-port och en eSATA-port som är dedikerad för expansionsenhet i form av DX517. Där finns dubbla LAN-portar (gigabit) vilka kan konfigureras för redundans, lastbalansering eller teaming.

Lösningen är extremt enkel att använda

När vi sedan vänder upp och ner på Synology Diskstation DS1019+ hittar vi en lösning som vi önskade fanns på alla NAS-enheter. Här finns nämligen dubbla verktygsfria luckor för två NVMe-baserade M.2-enheter, vilka kan användas till SSD-cache. Lösningen är extremt enkel att använda och tack vare att korten placeras en bit från de mekaniska diskarna hålls värmen under kontroll.

LÄS OCKSÅ – Test: Synology SNV3400

Som motor i enheten hittar vi en Intel Celeron J3455-processor. Det är en processor med fyra kärnor som körs i intervallet 1,5 till 2,3 gigahertz. Trots att den lanserades redan 2016 har den en låg TDP på tio watt. Processorn har stöd för bland annat Secure boot och Identity protection technology för högre säkerhet. Till detta får vi dubbla DDR3L-moduler på totalt åtta gigabyte, vilket även är maximal minneskapacitet. Tillsammans ger detta oss en energieffektiv och kraftfull lösning.

Multifunktionell backup

Som alltid med NAS-enheter från Synology används deras användarvänliga men kraftfulla operativsystem, DSM. När det gäller systemet och applikationerna i Synology Diskstation DS1019+ vill vi framför allt lyfta fram bredden och funktionaliteten när det kommer till säkerhetskopiering.

Vi tänker här på Active Backup for Business, som gör hantering och säkerhetskopiering av data till en barnlek, även om de är utspridda på fysiska enheter eller virtuella maskiner. Denna lösning kombineras med Hyper Backup som gör att vi kan säkerhetskopiera data från externa enheter, andra Synology NAS-enheter,  Rsync-servrar, diverse molntjänster med mera. Med Hyper Backup Vault kan vi dessutom enkelt söka information över alla klienter, vilket väsentligt underlättar administratörens arbete.

Tack vare en-instanslagring och dedupliceringsteknik på blocknivå optimeras lagringen

Genom Active Backup for Office 365 och G Suite kan vi enkelt säkerhetskopiera e-post, kontakter och kalenderuppgifter med bara ett par klick. Tack vare en-instanslagring och dedupliceringsteknik på blocknivå optimeras lagringen och återställning underlättas. Lägg här till att vi kan använda filsystemet Btrfs, vilket ger oss ytterligare säkerhetsnivåer i form av bland annat ögonblicksreplikering, automatisk självläkning av filer och enkel dataåterställning på antingen fil- eller mappnivå.

Hög prestanda även vid kryptering

När vi testade prestandan använde vi oss av Intel NASPT och körde Synology Hybrid RAID. Tittar vi på ren kopieringsprestanda över en ensam LAN-port presterar enheten runt 115 megabyte per sekund. Denna nivå uppnår vi även med till exempel playback av HD-material eller inspelning av material från övervakningskameror. När vi däremot skapar material direkt på NAS enheten sjunker prestandan till knappa 20 megabyte per sekund, vilket dock är helt normalt. Vad som däremot imponerade på oss var att prestandan var i det närmaste identisk när vi arbetade mot krypterade mappar, vilket är riktigt bra.

Försöker vi omvandla dessa värden till antal användare, skulle vi säga att Synology Diskstation DS1019+ är ett perfekt val för upp mot 30-35 lokala användare och kanske 50-75 mobila användare. Eller varför inte för det tekniktäta hemmet med ett flertal användare som vardera har flera enheter av olika typ.

Av Patrik Wahlqvist

Synology Diskstation DS1019+
5 / 6 Betyg
För
Kompakt format, bra hårdvara, underbart OS, riktigt bra backupstomme, bra val för strömmande media, bra som lokal kontorsserver, enkel M.2-installation.
Emot
Vi saknar en snabbknapp för kopiering och det hade varit trevligt med en LAN-port med stöd för mer än en gigabit. Kan inte uppgraderas ytterligare.
Rekommenderas till
Synology Diskstation DS1019+ är en perfekt lösning för dem som söker en multifunktionell backuplösning samt för dem som vill strömma HD-material.

Tillverkare: Synology, www.synology.com

Cirkapris: 8 519 kr inkl. moms, 6 815 kr exkl. moms

Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen

CPU/RAM: Intel Celeron J3455/8 GB DDR3L

Diskfack: 5 st

M.2-platser: 2 st

RJ45: 2 st

USB 3: 2 st

Max iSCSI-mål/LUN: 128/256 st

Max IP-kameror: 40 st

Mått: 166 x 230 x 223 mm

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här