Kommande versioner av den Linux-baserade skrivbordsmiljön Linspire kommer att få översättningsverktyg mellan Opendocument- och Microsofts Open XML-format.

Linspire meddelar att man gör sällskap med bland andra Novell och Xandros som sedan tidigare samarbetar med Microsoft för att utveckla översättningsverktyg mellan Opendocument-formatet och Open XML. Opendocument är det dokumentformat som används i det öppna kontorsprogrampaketet Openoffice.org. Open XML är det dokumentformat som Microsoft vill ha upphöjt till ett öppet standardformat.

I samarbetet mellan Microsoft, Linspire och de andra Linux-distributörerna ska översättningsverktyg som gör det möjligt att öppna och arbeta med Open XML-dokument i Openoffice och att öppna och arbeta med Opendocument-formatet i Microsofts Office-program, utvecklas.

För att Linux ska kunna ta plats i datorer utanför serverhallarna krävs det att operativsystemet kan kommunicera och samarbeta med ett större och bredare skrivbordsekosystem, säger Linspire-chefen Kevin Carmony. Han menar att det är av yttersta vikt att Openoffice.org och Microsoft Office kan interagera.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här